Studiu: Mass-media în regiunea transnistreană: ZERO posturi TV naționale, ZERO posturi TV în limba română

Sursa: gazeta.gospmr.org

Studiu: Mass-media în regiunea transnistreană: ZERO posturi TV naționale, ZERO posturi TV în limba română

Situația presei în regiunea transnistreană este din ce în ce mai gravă, deși liderii locali de acolo declară că dreptul la libera exprimare este respectat și mass-media locală își exercită nestingherit activitatea.  Instituțiile interanționale constată de nenumărate ori că aceasta nu este liberă, iar rezultatele unui studiu realizat de către Ivan Țurcanu, magistru în comunicare politica de la Universitatea Babeș-Bolyai, din România, arată că în regiune nu există posturi TV naționale, zero posturi TV în limba română și zero media care să critice regimul. 

Banii oamenilor din regiune se duc pe… propagandă

La „Pervii Pridenstrovskii” așa-numitul post public în regiune – 12.81% din producție e din URSS, iar 38.98% din Federația Rusă. La “postul public” 98% din emisie este în limba rusă, iar la un alt canal public, „TSV” – 100% din conținut este în limba rusă. 

Astfel, declarațiile liderilor din regiune devin nule atunci când afirmă că se respectă trilingvismul și dreptul la libera exprimare, pe motiv că moldovenii și ucrainenii sunt puternic lezați în drepturile sale, constată autorul studiului. În analizš se mai arată că din bugetul regiunii, pentru mass-media sunt alocate 1.43%, ceea ce reprezint 42,057,771.11 mdl. – bani care sunt direcționați pentru propagandă, lustruirea imaginii regimului de la Tiraspol. 

Totodată, în regiune nu există nicio sursă media care să critice regimul. Aparent o altă poziție față de așa-numitele autorități o are postul LIK.tv, care este un canal de televiziune online.

Mai multe detalii despre rezultatele studiului „Raport cu privire la mass-media transnistreană” găsiți pe acest link.

Zona de Securitate.md menționează că la starea lucrurilor din media locală din regiune a contribuit și mai multe legi ilegale din Codul Penal al regiunii, care este neconstituțional. Legea cu privire la extremism cenzurează orice expunere publică contrar poziției regimului de la Tiraspol. O altă „lege” din stânga Nistrului impune pedeapsă pentru insultarea așa-numitului președinte al regiunii.