Studiu: Cu ce s-au ocupat, în mod deschis, militarii ruși din regiunea transnistreană în 2021. Pentru 2022 pregătesc sute de activități

Studiu: Cu ce s-au ocupat, în mod deschis, militarii ruși din regiunea transnistreană în 2021. Pentru 2022 pregătesc sute de activități

În 2021 militarii ruși din Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) ce staționează ilegal la Tiraspol, a nu se confunda cu militarii rușui din Misiunea de Pacificare, sunt două structuri diferite, au continuat să se implice activ în toate sferele vieții din regiunea transnistreană: politic, social, economic și educațional. Mai mult ca atât, pe 8 ianuarie  Ministerul Apărării din F. Rusă anunță că au planificate în 2022 peste o mie de exerciții militare și trageri de foc.

Acest lucru este arătat în mod deschis de către Federația Rusă în comunicatele de presă publicate pe site-ul Ministerului Apărării din Rusia. Toate aceste comunicate au fost analizate de expertul în securitate și politici de reintegrare, Ivan Țurcan. 

Potrivit studiului, GOTR – a implicat activ tinerii din regiune în zeci de evenimente, iar în comunicarea oficială venită de la Kremlin doar 3% se referă la misiunea de pacificare, unica componentă militară rusească pe teritoriul Republicii Moldova care are statut legal.

Potrivit analizei cantitative efectuate anul 2021 a fost cel mai activ în procesul de comunicare, în mediu lunile cele mai active sunt: mai, iunie, octombrie.

Țurcan a mai catalogat informațiile și după caracterul acestora, din 469 de communicate majoritatea au fost cu caracter militar urmate de informațiile cu caracter propagandistic.

  • Militar – 309
  •  Propagandistic  -117
  •  Sportiv – 171

Studiul poate fi accesat aici

Pe lângă aceasta, Dmitrii Zelenkov, comandantul GOTR, a particiapt la mai multe evenimente desfășurate de regiumul separtisit, contrar statutului de neutralitate pe care ar fi trebuit să aibă GOTR.

Dmitri Zelenkov și Vadim Krasnoselski

Zelenkov a participat și la așa numita inaugrurare a liderului separatist, Krasnoselski, la eveniment a ales să fie îmbărcat în civil.

Foto de la „inaugurarea” lui Krasnoselski. Cu roșu este încercuit Ambasadorul rus în Moldova, Oleg Vasnețov, iar cu verde Dmitrii Zelenkov

Totodată, Districtul Militar de Vest al Federației Ruse, în care sunt incluși militarii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, anunță sâmbătă că pentru 2022, sunt planificate peste 1.000 de cursuri de antrenament de luptă.

„Dintre acestea, peste 400 de exerciții vor fi împușcături din arme de calibru mic și arme standard ale vehiculelor de luptă, iar aproximativ 250 – conducerea autovehicule și vehicule blindate. În cadrul programului de pregătire specială a contingentului militar rus al forțelor de menținere a păcii cu personalul unui batalion de puști motorizate, se vor desfășura peste 100 de ore de pregătire,” se arată în comunicat.

GOTR este fosta Armata 14 din stânga Nistrului, teritoriul al Republicii Moldova care s-a redenumit în 1995 în Grupul Operativ al Forțelor Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, însă a rămas cu aceeași structură militară și misiune.

Pe parcursul anilor militarii ruși ce staționează ilegal în regiune au efectuat sute de acțiuni de sfidare a neutralității Republicii Moldova: exerciții militare, pregătiri pentru situații de conflict, au participat la parade militare organizate de autoritățile separatiste, activități cu implicarea copiilor și lecții de propagandă militară.

În prezent în regiunea transnistreană staționează ilegal, fără vreun statut juridic, aproximativ 2000 militari ruși în cadrul GOTR, o parte importantă dintre ei sunt deja  locuitori ai regiunii transnistrene care au și cetățenia rusă. Moscova a decis să înroleze locuitori ai regiunii, după ce guvernele pro-europene de la Chişinău au interzis în trecut de mai multe ori rotația militarilor ruși prin aeroportul Chişinău, iar Ucraina le-a închis tranzitul pe teritoriul său după anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia și intervenția din Donbas.

Federația Rusă își motivează prezența militară prin faptul că aceștia ar asigura securitatea depozitului cu armament din s. Cobasna, stânga Nistrului, armamente ce aparțin Rusiei. Însă acțiunile militarilor ruși nu se limitează doar la păzirea depozitului, ei se implică direct în menținerea regimului separatist din stânga Nistrului.

Mai multe citește mai jos​

2021, încă avem armată de ocupație. Cum au sfidat neutralitatea țării în 2020 militarii ruși