Colaj: Blocuri de beton, intrarea în Bender// 21.02.22
VIDEO. Stituația din Zona de Securitate și regiunea transnistreană: Informațiile despre retragerea blocurilor de beton sunt false, situația este stabilă
Situația din Zona de Securitate și regiunea transnistreană este una stabilă și fără activități suspecte sau mobilizări ale structurilor de forță ilegale din stânga Nistrului ori ale militarilor ruși din regiune. Acest fapt ne-a fost confirmat de către conducerea Inspectoratului de Poliție Bender, mai mulți primari din zonă, dar și locuitori ai regiunii.
Începând cu 24 februarie, când Federația Rusă a început o invazie militară în Ucraina, în spațiul public au apărut mai multe informații despre situația din regiunea transnistreană și presupuse acțiuni suspecte ale structurilor de forță ilegale ale Tiraspolului, toate însă au fost dezmințite de autoritățile Republicii Moldova.
Vlad Bilețchi, președintele partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a realizat în noaptea de 25 februarie spre 26 februarie o transmisiune în direct de la linia administrativă dintre localitatea Varnita și Bender în care afirma că mai multe blocuri de beton din preajma postului vamal ilegal ar fi fost luate pentru ca „tancurile din Tiraspol să treacă mai ușor”. Adevărul este că în locul în care a filmat Bilețchi blocuri de beton nu au fost, acest lucru îl demonstrează fotografiile făcute de la fața locului din iulie 2021.
Blocuri de beton sunt la altă intrare în Bender, dinspre s. Varnția, pe segmentul străzii Mațnev. Aceste blocuri au fost instalate în martie 2020, sub pretextul crantinei COVID și au rămas acolo și până astăzi. Acest lucru poate fi văzut în imaginile de la fața locului realizate astăzi, 27 februarie. Mai mult ca atât, la aceste blocuri patrulează în permanență poliția Republicii Moldova.
Am discutat și cu locuitorii satului Corjova din apropierea Hidrocentralei Dubăsari unde, la fel, sunt blocuri de beton ce au fost instalate la începutul pandemiei. Oamenii ne-au spus că situația este stabilă și blocurile de lângă hidrocentrală sunt pe loc.
Structurile de forță ilegale din regiune au fost, începând cu data de 24 februarie, în alertă sporită, acum gradul de alertă este mai scăzut.
Potrivit conducerii inspectoratului Bender al Poliției Republicii Moldova, toate informațiile despre posibile provocări sau mobilizari nu s-au adeverit.
„Nu sunt provocări, situația este stabilă și nu au fost incidente. Angajații inspectoratului activează în mod normal, iar informațiile apărute sunt false și au menirea de a destabiliza situația, noi le-am verificat și niciuna din ele nu s-a adeverit”, a declarat pentru Zona de Securitate, Vladimir Angheluș, șeful Inspectoratului Bender.
- Blocurile de beton de pe perimetrul liniei administrative sunt ilegal instalate. Autoritățile constituționale încearcă să le elimine în procesul de negocieri cu Tiraspolul sau în Comisia Unificată de Control, acestea însă nu au legătură cu războiul din Ucraina.
Guvernul Republicii Moldova anunțat astăzi că informațiile din mediul online, precum că Republica Moldova ar urma să se implice militar în Ucraina sunt false.
Prezența militară rusă în Moldova
Odată cu declararea independenței, Republica Moldova și-a atribuit statutul de neutralitate și suveranitate, principii care de la bun început nu au fost respectate de Federația Rusă, care după prăbușirea Uniunii Sovietice nu a retras Armata 14 din stânga Nistrului, teritoriul al Republicii Moldova, dar și s-a implicat în conflictul din 1992. Armata rusă s-a redenumit în 1995 în Grupul Operativ al Forțelor Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, însă a rămas cu aceeași structură militară și misiune.
Pe parcursul anilor, militarii ruși ce staționează ilegal în regiune au efectuat sute de acțiuni de sfidare a neutralității Republicii Moldova: exerciții militare, pregătiri pentru situații de conflict, au participat la parade militare organizate de autoritățile separatiste, activități cu implicarea copiilor și lecții de propagandă militară.
În prezent, în regiunea transnistreană staționează ilegal, fără vreun statut juridic, aproximativ 1500 – 1700 militari ruși în cadrul GOTR, o parte importantă dintre ei sunt deja locuitori ai regiunii transnistrene care au și cetățenia rusă. Moscova a decis să înroleze locuitori ai regiunii, după ce guvernele pro-europene de la Chişinău au interzis în trecut de mai multe ori rotația militarilor ruși prin aeroportul Chişinău, iar Ucraina le-a închis tranzitul pe teritoriul său după anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia și intervenția din Donbas.
Federația Rusă își motivează prezența militară prin faptul că aceștia ar asigura securitatea depozitului cu armament din s. Cobasna, stânga Nistrului, armate ce aparțin Rusiei. Însă acțiunile militarilor ruși nu se limitează doar la păzirea depozitului, ei se implică direct în menținerea regimului separatist din stânga Nistrului.
COBASNA
Depozitul militar de la Cobasna a fost creat în anii 1940 în raionul Rîbnița (pe atunci RSS Moldovenească; în prezent regiunea separatistă transnistreană, Republica Moldova) lângă hotarul cu Ucraina. În perioada sovietică depozitul de muniții de artilerie nr. 1411 era un arsenal strategic al districtului militar de vest al URSS. Însă cea mai mare parte a munițiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta RDG, Cehoslovacia și alte țări ale lagărului socialist. În prezent, circa 20.000 de tone de arme și muniții sunt stocate la acest depozit. O eventuală explozie a acestor depozite, care nu pot fi transportate, ar provoca un dezastru ecologic și uman. Depozitul este păzit și gestionat de Trupele ilegale din regiune – GOTR, amplasate pe hartă la Tiraspol.
Harta dislocării trupelor rusești în Republica Moldova
Portalul zonadesecuritate.md a realizat o hartă interactivă a forțelor GOTR, dar și a punctelor de dislocare a militarilor ruși din forțele de menținere a păcii. Harta se bazează pe informații obținute de portal de la Comisia Unificată de Control și Biroul de Reintegrare de la Chișinău despre locul unde ar fi amplasate trupele ruse.
Numărul total al contingentului de pacificatori din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii este, conform statelor – 1375 militari.
– contingentul de pacificatori al Republicii Moldova– 453 militari.
– contingentului de pacificatori al Federației Ruse – 431 militari.
– contingentului de pacificatori al administrației separatiste de la Tiraspol -491 militari.
– observatori militari ucraineni – 10 militari.
LEGENDĂ HARTĂ: Punctele de culoare albastră reprezintă – Dislocarea posturilor Forțelor Misiunii de Pacificare
Regiunea de culoare galbenă este Zona de Securitate a Republicii Moldova
Regiunea de culoare roșie este teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale (regiunea transnistreană)
Regiunea de culoare albastră este teritoriul controlat de către autoritățile constituționale
Punctele de culoare albastră reprezintă – Dislocarea posturilor Forțelor Misiunii de Pacificare