„Sovietul” de la Tiraspol a mai votat o „lege” împotriva drepturilor omului. Popovschi: „Credeți-mă pentru a se proteja o vor pune în aplicare”
Așa-numitul „Soviet Suprem” al regiunii transnistrene a votat ieri în a 2-a lectură modificări la codul penal local prin care persoanele care se vor adresa la instanțele naționale sau internaționale, cu privire la abuzurile comise de reprezentanții structurilor neconstituționale din stânga Nistrului, vor fi pedepsite penal. Acestea riscă până la 10 ani privațiune de libertate.
Autorul pretinsei legi este procurorul ilegal al regiunii transnistrene, Anatol Gurețki. Aceasta va intra în vigoare după ce va fi semnată de Vadim Krasnoselski.
Stepan Popovschi, unicul apărător al drepturilor omului din regiunea transnistreană care a înaintat mai multe dosare la CEDO, fiind în regiune, a declarat pentru Zona de Securitate că prin adoptarea acestei legi se încalcă însăși „legislația” din regiune, deoarece efectele acesteia se extind în afara jurisdicției în care a fost adoptată.
„Există mai multe convenții internaționale și organisme cum ar fi Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și pentru a putea să te adresezi la ele trebuie să primești decizia unei instanțe dintr-o țară care a ratificat acele convenții, adică a Moldovei. Această lege creează obstacole în îndeplinirea cerințelor pentru a te adresa la CEDO. O lege absolut nedreaptă ce încalcă dreptul oamenilor la apărare în fața instanțelor de judecată,” a delacarat Popovschi.
Sursele Zonei de Securitate ne-au comunicat că înainte de inițierea acestui proiect de lege pretinsului procuror al regiunii transnistrene a fost reținut timp de mai multe ore pe Aeroportul Internațional Chișinău și percheziționat, iar crearea unui astfel de mecanism ar fi o consecință a reținerii lui.
Juristul de la Tiraspol Popovski susține că după ziua de ieri cereri împotriva acțiunilor structurilor din regiune vor fi mai puține, asta însemnând că și pretinși procurori sau diferiți funcționari vor fi mai puțin persecutați pe malul drept.
„Scopul acestei legi este de a nu permite adresarea plângerilor, plângeri legale în adresa exponenților regimului, ei așa se protejează. Gurețiki consideră că el poate să persecute oameni, iar pe el nu are voie nimeni. Desigur că oamenilor le va fi frică să se adreseze în instanțele din Moldova, credeți-mă pentru a se proteja pe ei această „lege” va fi pusă în aplicare.”
Asociația Promo-LEX a publicat un apel prin care a solicitat factorilor de decizie, inclusiv Guvernului Republicii Moldova, Misiunii OSCE, continuarea efortului de monitorizare a situației drepturilor omului și încurajarea victimelor violărilor drepturilor omului din regiune să comunice faptele ilegale. „Totodată solicităm aplicarea măsurilor de presiune care sunt le îndemână în vederea determinării la renunțarea acestor măsuri radicale.
„Acest fapt demonstrează dorința regimului de a institui un sistem de persecutare a oricăror persoane care vor îndrăzni să se expună asupra violărilor grave ale drepturilor omului în regiune. Acest act intră în disonanță cu declarațiile ”oficialilor” din Tiraspol cu privire la cooperarea cu instituțiilor străine, precum și ajutorul constant de care beneficiază.”
Cu un apel similar a venit și Stepan Popovschi:
„În această situație țările implicate în reglementarea conflictului și comunitatea internațională trebuie să se implice și să asigure Articolul 6 din Convenția pentru Drepturile Omului în care este spus că fiecare are dreptul la un proces echitabil. Partenerii externi trebuie să reacționeze dur, ei au aceste posibilități.”
- Art. 6 § 1 din Convenție „1. Orice persoană are dreptul la audierea cauzei sale […] de către o instanță […] care va decide […] asupra încălcării drepturilor și obligațiilor sale cu caracter civil [..].”
Mai multe detalii aici: Regimul separatist își propune să pedepsească persoanele care se adresează în instanțele naționale sau la CEDO
Cine e Gurețki
Anatol Gurețki a îndeplinit funcția de ministru al justiției al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene (2005-2006), tot în 2006 la propunerea primului președinte RMN, Igor Smirnov, devine procuror general al republicii separatiste. Funcție ocupată până în 10 octombrie 2012. În aprilie 2012, acesta și-a depus demisia, dar deputații „Consiliului Suprem al RMN” nu au acceptat demisia. Din 10 octombrie 2012 s-a pensionat. În 2016 revine din nou în fruntea procuraturii ilegale din regiune.
Acesta se face vinovat de cel puțin 3 decizii la CEDO, fiind responsabil de încălcarea drepturilor oamenilor din regiune.
„Procurorul” este cunoscut pentru opiniile sale convinse de separare a regiunii de Republica Moldova, acesta se regăsește printre autorii cărții „Totul se poate repeta din nou” scrisă în 2003, unde este promovată ura față de Republica Moldova și sunt aduse insulte la adresa autorităților de pe malul drept.
Cele mai rasunătoare dosare în care figurează acesta este procesul împotriva fostului președinte RMN, Evghenii Șevciuk, Gurețki a fost cel care a solcitat ridicare „imunității de deputat a acestuia.” Totodată se face vinovat de închiderea ilegală a lui Oleg Horjan președintele partidului comunist din regiune, care încă se află în detenție și multe alte dosare de încălcare a drepturilor omului.