Sondaj: Reintegrarea celor două maluri ale Nistrului ar putea fi susținută de fiecare al doilea locuitor al malului stâng, iar UE depășește Rusia ca preferință pentru trai

Sondaj: Reintegrarea celor două maluri ale Nistrului ar putea fi susținută de fiecare al doilea locuitor al malului stâng, iar UE depășește Rusia ca preferință pentru trai

Un eventual proiect de reintegrare a celor două maluri ale râului Nistru ar putea fi susținut de fiecare al doilea locuitor al malului stâng, iar Uniunea Europeană este evaluată ca unul dintre cei trei actori importanți care sprijină regiunea transnistreană și depășește Rusia ca preferință pentru trai, acestea sunt constatările unui sondaj de opinie la care au participat locutorii regiunii transnistrene în perioada septembrie – noiembrie 2024. Studiul: „Tendințe sociale și politice în regiunea transnistreană în contextul procesului de aderare al Republicii Moldova la UE ” a fost realizat la inițiativa redacției Zona de Securitate și Comunității WatchDog.MD de către un partener din dreapta și unul din stânga Nistrului. 

Abordarea de cercetare și Metodologia aplicată

Studiu relevă opinia locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului pe două teme de interes imediat: Relația regiunii transnistrene cu Republica Moldova în noul context de securitate regional; și Explorarea imaginii Uniunii Europene în regiune. Cercetarea include chestionarea opiniei a unui grup de 446 de persoane rezidente pe malul stâng al Nistrului din cele 5 raioane administrative prin metoda sondajului online. Datele obținute sunt corelate și completate de analiza calitativă a opiniilor exprimate în 6 discuții de grup la care au participat 54 de persoane din cele 5 raioane ale regiunii transnistrene. Perioada de colectare a datelor este septembrie – noiembrie 2024. Rezultatele nu sunt ponderate și nu sunt general aplicabile întregii populații a regiunii transnistrene.

Relația dintre cele două maluri

Un eventual proiect de reintegrare a celor două maluri ar putea fi susținut de fiecare al doilea locuitor al malului stâng

La nivel social, există o deschidere din ce în ce mai mare către reintegrarea celor două maluri – percepută ca singura opțiune reală în noul context regional. Menținerea status-ului quo al regiunii nu mai este văzut ca o opțiune principală pentru majoritatea locuitorilor din stânga Nistrului. Predomină o insecuritate generată de situația politică incertă a regiunii transnistrene. Insecuritatea este alimentată atât de războiul rus în Ucraina cât și de scăderea calității vieții a locuitorilor de pe malul stâng. Pe de altă parte, preponderent în discuții apare chestiunea voinței politice ca un impediment în reintegrarea cele două maluri; a monopolului politic din regiunea transnistreană care nu va permite reintegrarea; și a barierelor lingvistice și legislative într-o eventuală reintegrare. Totodată, referindu-ne la beneficiile reintegrării, factorul economic prevalează asupra celui politic. De asemenea, Republica Moldova este percepută la momentul de față ca un stat dependent de sprijin financiar extern care nu dispune de capacitate și resurse financiare pentru reintegrarea celor două maluri.

QSurvey: Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum (vi s-ar cere să votați) cu privire la reintegrarea Transnistriei cu Republica Moldova, Dvs. ați vota pentru integrare sau împotriva integrării?

Malul stâng în regres față de malul drept

La nivel de percepție socială se conturează o nemulțumire față de discrepanța economică și de dezvoltare dintre cele două maluri care este din ce în ce mai conștientizată de locuitorii regiunii transnistrene. Apar tot mai multe opinii care afirmă că regiunea transnistreană a regresat comparativ cu restul regiunilor din Republica Moldova. Pe de-o parte, această nouă realitate de pe malul stâng este cauzată, în opinia oamenilor, de războiul din Ucraina. Pe de altă parte, de către liderii nerecunoscuți ai regiunii care ar trebui să reformeze toate domeniile vieții sociale și politice dar nu se grăbesc să o facă. Totodată statutul curent al regiunii nu permite atragerea investițiilor economice din partea partenerilor externi ca în cazul malului drept. Situația economic instabilă din regiunea transnistreană generează oportunități pentru o implicare mai activă a Republicii Moldova și UE în proiecte dedicate îmbunătățirii calității vieții locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului.

Explorarea imaginii Uniunii Europene și a altor actori regionali în regiunea transnistreană

Imaginea pozitivă a UE este în creștere pe malul stâng

O treime dintre respondenți afirmă că au o atitudine pozitivă față de Uniunea Europeană. De asemenea, pentru prima dată, UE este evaluată ca unul dintre cei trei actori importanți care sprijină regiunea transnistreană (de 18% dintre respondenți), după Rusia (77%) și înainte de Republica Moldova (16%). Se conturează chiar și un nivel oarecare de apartenență culturală european inexistent anterior. UE depășește Federația Rusă ca preferință pentru trai pentru locuitorii regiunii transnistrene. În același timp, o altă parte a populație percepe entitatea europeană ca reprezentând un potențial pericol pentru malul drept și locuitorii săi ,,impunând reguli proprii și valori străine”.




UE începe să fie mai accesibilă datorită malului drept. Însă în continuare se menține o cunoaștere și vizibilitate scăzută a sprijinului financiar al partenerilor occidentali în stânga Nistrului

Mai degrabă sprijinul activ al UE pentru Republica Moldova este factorul care schimbă atitudinea locuitorilor malului stâng despre UE, decât proiectele directe ale partenerilor internaționali în comunitățile din stânga Nistrului. Oamenii observă sprijinul și investițiile Uniunii Europene în Moldova, compară starea lucrurilor de pe cele două maluri și consideră că în Moldova se văd schimbările în bine. Astfel, se conturează oportunitatea ca, prin intermediul sprijinului partenerilor internaționali, Republica Moldova să devină (așa cum se dorea) mai atractivă pentru locuitorii din stânga Nistrului. Atractivitatea UE pentru locuitorii malului stâng este reflectată și prin susținerea colaborării mai apropiate dintre UE și Moldova. Datele cercetării indică că în 2024 integrarea Republicii Moldova în UE este susținută de fiecare a treia persoană de pe malul stâng.

QSurvey: Dacă vi s-ar cere să votați cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dvs. ați vota pentru integrare sau împotriva integrării? 


Rusia este în continuare principalul ,,patron” al regiunii. Dar, încrederea în intențiile pacifiste ale acestui stat au început să scadă

Invazia Ucrainei de către Rusia a generat sentimente mixte pentru o parte considerabilă a locuitorilor malului stâng. Pe de-o parte, aceștia se percep ca având afinități culturale cu Federația Rusă. Dar pe de altă parte, nu mai pot lua legătura cu rudele din Ucraina, nu se mai pot deplasa la cumpărături în Ucraina și nu mai pot călători așa cum o făceau până la invazia rusă. Deși dorința de a fi ,,anexați” încă persistă în rândul locuitorilor, aproape un sfert dintre respondenți afirmă că au o atitudine negativă față de Rusia și cam tot atâția văd Rusia ca o potențială amenințare pentru regiune.

Principalele narațiuni rusești despre război sau cele false despre UE întâlnite pe malul drept sunt mai prezente pe malul stâng

Faptul că Federația Rusă ar ,,elibera Ucraina” este un mesaj mult mai popular printre populația din stânga Nistrului, decât pentru cea de pe malul drept, fiind corelat cu spațiul informațional preponderent favorabil mesajelor Rusiei. Mesajele despre ,,Occidentul decadent” sau cele precum că Republica Moldova este de fapt ,,marioneta UE” sunt de asemenea prezente. Cu toate acestea, există și o aprobare a mesajelor negative despre așa zișii lideri politici ai malului stâng. Spre exemplu, majoritatea susține că liderii nerecunoscuți ,,se îmbogățesc din afacerile cu statele UE”.

Mai multe date din sondaj le vom prezenta într-un material video pe care îl vom publica pe pagina web și rețele sociale.