SONDAJ: Moldovenii văd regiunea transnistreană în componența Republicii Moldova

SONDAJ: Moldovenii văd regiunea transnistreană în componența Republicii Moldova

Securitatea Republicii Moldova ar fi amenintață de Federația Rusă. Arată un studiu privind percepția populației la sistemul de securitate și apărare a țării. Același sondaj de opinie mai relevă faptul că regiunea transnistreană trebuie să fie parte integrantă a Republicii Moldova fără a i se oferi un anumit statut special.

Astfel, 24,1% dintre respondenții la sondaj consideră că Rusia reprezintă un pericol pentru sistemul de apărare și securitate al Republicii Moldova, 20,5% – grupările teroriste (ISIS), 10,5% din totalul participanților studiului consideră că NATO ar fi o amenințare pentru țara noastră.

În timp ce datele sondajului respectiv demonstrează că Federația Rusă ar fi o amenințare pentru securitatea Republicii Moldova, aproape 35,5% dintre intervievați consideră că dacă țara noastră s-ar confrunta cu o problemă de securitate/amenințare din partea cuiva, atunci tot Rusia ne-ar oferi ajutor în acest sens.  România e prima în listă cu aproape 36%, Uniunea Europeană – 30,8% și NATO – 7,5%.

Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire al Conflictelor și Early Warning București

Cine reprezintă cea mai mare amenințare și cine te-ar ajuta cel mai mult? Dacă ne uităm la Rusia, vedem aici clar o disonanță în faptul că este cea mai mare amenințare, dar în egală măsură ar fi al doilea sau al treilea stat care ar putea interveni să sprijine Republica Moldova în cazul unui pericol. Evident e o discrepnață care trădează falia din societatea din Republica Moldova și nivelul precar al culturii de securitate, acolo unde societatea civilă de la Chișinău are responsabilități majore.

Regiunea transnistreană – parte integrantă a Republicii Moldova

Întrebați cum văd soluționarea conflictului transnistrean, aproape 30% dintre respondenții studiului susțin că regiunea transnistreană trebuie să fie parte integrantă a Republicii Moldova fără a i se da vreun statut special. 29,6% consideră că regiunea transnistreană trebuie să facă parte din componența Republicii Moldova cu statut aparte, similar celui din UTA Găgăuz Yeri. Puțin peste 18% dintre intevievați cred că regiunea de Est a Moldovei trebuie să fie o țară independentă, iar 5% sunt de părere că aceasta ar trebuie să intre în componența Federației Ruse.

La capitolul pericol venit din partea stângă a Nistrului pentru Republica Moldova, în general, 42,5% dintre intervievați au răspuns că o amenințare pentru malul drept ar fi nivelul înalt de criminalitate și contrabandă din regiune. Staționarea ilegală a trupelor ruse ar fi un alt pericol pentru Republica Moldova, pentru care au optat 40% din cei care au participat la studiu.

Gradul de interes privind securitatea țării

În general, studiul respectiv arată că 53% din respondenți sunt foarte mult sau destul de mult interesați de sistemul de securitate și apărare al țării, 25% nici mult nici puțin și circa 20% – destul de puțin sau deloc.

Elena Mârzac, directoare executivă CID NATO Moldova

Nu avem astfel de sondaje ample care ar măsura percepția cetățenilor față de anumite opțiuni de securitate, direcția de dezvoltare. Astfel, societatea civilă ar putea juca rolul de facilitator între populație și Guvern pentru a promova interesul național și a transmite unele narative comune și fortificarea mesajelor pe direcția securității și apărării. Astfel, aceste rezultate ale studiului, sperăm noi, vor fi și o bază solidă privind analiza viitoarelor perspective ale Republicii Moldova și cu un impact major.

Rezultatele analizei sondajului făcut public azi vor fi prezentat la finalul lunii septembrie și vor fi prezentate instituțiilor statului, corpului diplomatic și reprezentnanților societății civile, dar și mediului academic. Precizăm că, studiul privind percepția populației la sistemul de securitate și apărare a Republicii Moldova efectuat de Centrul de Studii Sociale și Marketing “CBS-Research” a fost realizat pe un eșantion de 1029 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani, în perioada 20-29 iulie 2021. Marja de eroare a sondajului este de ± 3%.