Situația din Zona de Securitate ar putea fi monitorizată în baza unui nou mecanism. Propunerea Chișinăului

Situația din Zona de Securitate ar putea fi monitorizată în baza unui nou mecanism. Propunerea Chișinăului

La Bender a avut loc ieri ședința Comisiei Unificate de Control în cadrul căreia delegației Republicii Moldova a prezentat o adresare către celelalte componente ale Comisie în care au fost aduse argumente suplimentare privind acțiunile ilegale admise în Zona de Securitate de către structurile de forță din regiunea transnistreană. Documentul se referă, preponderent, la multiplele abuzuri ale așa-numitor grăniceri, care „generează discreditarea conceptului operațiunii de pacificare.”

În problema eficientizării procesului existent de monitorizare a Zonei de Securitate, abordată constant în ultima perioadă de Chișinău și respinsă de Tiraspol, reprezentanții Misiunii OSCE în Comisie și-au anunțat disponibilitatea de a participa la elaborarea unui nou mecanism, în cazul unei decizii consensuale a părților,” se arată în comunicatul de presă emis de delegația Republicii Moldova în CUC.

Comisia Unificată de Control este un un organ de conducere a Misiunii de Pacificare ce poate lua decizii doar în consens, din asta rezidă faptul că propunerea Chișinăului de a face modificări în cadrul CUC vor putea fi realizate doar dacă va fi susținută de partea rusă și cea transnistreană.

Cu referire la procesul de instruire în cadrul Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, pentru a exclude pe viitor desfăşurarea antrenamentelor în raza posturilor de pacificare, delegaţia Republicii Moldova a intervenit cu propunerea de a dispune Comandamentului Militar Întrunit să elaboreze unele reglementări, astfel încât militarii să utilizeze în acest scop punctele de dislocare permanentă a unităţilor de pacificare sau centrele de instruire din afara Zonei de Securitate.

Amintim că, la finele anului 2021 au avut loc antrenamentele Grupei de Reacție Rapidă a contingentului militar al Federației Ruse din cadrul Misiunii de Pacificare. Acestea s-au desfășurat pe 23 decembrie în apropiere de s. Corjova și pe 24 decembrie în apropiere de s. Varnița. Exercițiile au stârnit un val de nemulțumire în societate, reieșind din faptul că acestea ar fi avut un caracter demonstrativ și au provocat neliniște, fiind desfășurare aproape de casele oamenilor.

VIDEO. La rece, despre exercițiile militarilor ruși din Misiunea de Pacificare, de pe 23-24 decembrie. „Nu se intervine când sunt ilegalități, dar fac antrenamente”

 

Printre deciziile luate pe durata ședinței figurează aprobarea câtorva rapoarte săptămânale privind situația în Zona de Securitate, relansarea grupurilor de lucru, întreprinderea unor măsuri suplimentare anti-COVID-19 pentru a proteja efectivul și a asigura activitatea neîntreruptă în FMMP.