SIS urmează a fi reformat, ar putea avea un mandat mai amplu privind securitatea națională și un registru unic de interceptări
Serviciul de Securitate și Informații urmează a fi reformat pentru a putea acționa mai rapid în situații privind securitatea statului. Președintele președintele comisiei parlamentare – Securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a declarat pentru Zona de Securitate că în prezent SIS are atribuții limitate privind mandatul de securitate al statului care i-ar permite mai repede să acționeze în situații ce țin de trădare de patrie sau cum ar fi cazul judecătorului ucrainean, Ceauș, răpit din Moldova.
Carp susține că în viitorul apropiat comisia pe care o conduce va propune acordarea Serviciului mai multor atribuții ce ține de securitatea statului, dar și crearea unui registru unic de interceptări.
„Servicul Informații și Securitate (SIS) trebuie să aibă mai multe acțiuni pentru a putea acumula informații privind trădarea de patrie. Noi trebuie să reformăm această instituție, nu că nu și-ar face bine treaba, dar ea trebuie modernizată, ea se conduce după o lege din 1999, care a mai fost modificată pe alocuri trebuie să recunoaștem, are atribuții limitate cu acest mandat de securitate al statului care i-ar permite mai repede să acționeze, de exemplu în cazul lui Ceauș până s-au delegat, Ceauș era în partea stângă în Ucraina. Asta este percepția care eu o am. Deaceea era necesar ca noi s-avem acest mandat, dar există o mică problemă, până va fi votat acest mandat de securitate, este vorba de drepturile cetățenilor. În condițiile când acest mandat de securitate dă o putere prea mare acestei instituții există riscuri de abuzuri. Noi până în acest moment nu avem un registru unic al persoanelor care sunt interceptate, în perioada guvernării PD noi am avut zeci de mii de interceptări. Era foarte simplu să obții interceptarea. Nefiind un registru putea să solicite interceptarea și Procuratura și Poliția și CNA, deci un șir de instituții, mai are direcția 5 care se ocupă numai nu cu ce trebuie.
Asta se întâmpla din cauza că noi nu am avut un registru unic în care atunci când se solicita interceptarea cetățeanului Carp se introduce în această bază de date, se avizează mai departe de procuratură, care este cauza că ești interceptat, mai departe, cum este în România, după ce aI fost interceptat se aduce la cunoștință printr-un mesaj că ai fost interceptat, cu următorul mesaj că: „dvs ați fost interceptat de la – până la pe următoarea cauză penală,” asta este una. Adică, cetățeanul trebuie să știe că el a fost interceptat, care a fost cauza și care a fost rezultatul interceptării, în cazul în care el a fost interceptat, iar probele nu s-au adeverit materialul trebuie să fie nimici. În condițiile acestea pot avea loc anumite scurgeri așa cum au fost linșați la noi anumiți politicieni,” a declarat Carp în cadrul Podcastului Zona de Securitate.
O altă modificare ce ține de securitatea statului ar putea fi limitarea accesului la secretul de stat persoanelor ce dețin pretinsă cetățenie transnistreană.
„Legea spune clar că persoanele care sunt angajate în cadrul SIS nu au drept decât la cetățenia Republicii Moldova. Lacuna care este legislativă și care trebuie corectată, trebuie adăugată sau a unui teritoriu separatist. Pentru că în cazul acesta ai rezolva în sine problema, pentru că în cazul acesta ai rezolva problema dacă ai pe teritoriul tău zone necontrolate care emit cumva un act și e cetățeanul unui stat nerecunoscut și automat nici actele emise nu sunt valabile. Dacă pornești după această premisă ei au doar cetățenia Republicii Moldova, nu au cetățenia altui stat, de aceea legea trebuie modificată cu adaugarea: „Nu au cetățenia altui stat sau a unui teritoriu separatist.”
Zona de Securitate: Dar aveți asta în plan?
Lilian Carp: Da, sigur că este. Noi acum în comisie discutăm planul comisie pentru anul 2022, el va fi anunțat săptămâna viitoare, va fi enunțat în cadrul ședinței comisiei unde vom discuta despre priorități, noi am discutat despre câteva în principiu el este gata doar trebuie aprobat de comisie.”