Serebrian și Ignatiev s-au văzut la Tiraspol, chiar dacă regimul intenționa să rupă relațiile după cererea de aderare la UE

Serebrian și Ignatiev s-au văzut la Tiraspol, chiar dacă regimul intenționa să rupă relațiile după cererea de aderare la UE

Prima întrevedere dintre Oleg Serebrian și Vitalii Ignatiev, după schimbul de replici din ultima perioadă, a avut loc astăzi la Tiraspol. Chiar dacă partea transnistreană, după cererea de aderare la Uniunea Europeană, susținea că încheie dialogul cu Chișinăul, s-au întâlnit cu vicepremierul pe Reintegrare, dar și cu exponenți din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

Tiraspolul se arată deranjat de faptul că a fost oprită activitatea Uzinei Metalurgice din Rîbnița, ce funcționa fără autorizație de Mediu.  Aceștia își doresc ridicarea cât mai rapidă a interdicțiilor privind importul de materii prime (deșeuri), declarând o deschidere deplină pentru cooperare în domeniul ecologiei și protecției mediului.

A fost reabordată problema fermierilor din raionul Dubăsari în vederea rezolvării dificultăților pe care le întâmpină și oferirea accesului neîngrădit la terenuri, inclusiv în perioada desfășurării lucrărilor sezoniere și a prelucrării loturilor de pământ.

Un alt subiect pe agendă a fost cel al școlilor cu predare în limba română și indispensabilitatea asigurării desfășurării procesului educațional conform exigențelor în vigoare, cu dotarea acestora cu sedii adecvate și aprovizionarea cu facilitățile necesare, fiind exemplificat cazul Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga” din or.Tiraspol care nu dispune de sală pentru activități sportive, sală de festivități și de o cantină proprie.

S-au discutat și măsurile de suport acordate pe ambele maluri ale Nistrului în vederea acomodării temporare în centrele de plasament și în locațiile private a refugiaților din Ucraina, fiind exprimat din partea Tiraspolului interesul de a beneficia de forme de asistență umanitară oferite în acest sens Republicii Moldova de către donatorii internaționali.

Pentru Tiraspol tema cheie a fost cea a importurilor de către agenții economici din regiune și care ca urmare a suspendării activității punctelor de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene asigură introducerea loturilor respective doar prin punctele vamale ale Republicii Moldova. „Impedimente în proces nu se urmăresc, autorizarea și vămuirea având loc în conformitate cu prevederile legislației naționale în vigoare, regiunea fiind aprovizionată cu produse alimentare, medicamente ș.a. mărfuri de uz necesar,” se arată într-un comunicat emis de Biroul Politici de Reintegrare.

S-a decis ca în perioada apropiată să fie relansată activitatea mai multor grupuri de lucru sectoriale (pe probleme economice, transport auto, ocrotirea sănătății, pe probleme bancare etc.) în vederea discutării la nivel de specialiști a problemelor de actualitate, Chișinăul lansând propunerea instituirii unor noi formate de dialog tehnic, cum ar fi crearea grupurilor de lucru în domeniul turismului și patrimoniului cultural.

VIDEO. Oleg Serebrian: O țară reîntregită are șanse mai mari să acceadă în UE. Nu punem în discuție 11% din teritoriul țării