Serebrian s-a întâlnit cu Ignatiev la Tiraspol. Chișinăul vrea să discute despre accesul la terenuri – regimul despre importul de stații radio

Serebrian s-a întâlnit cu Ignatiev la Tiraspol. Chișinăul vrea să discute despre accesul la terenuri – regimul despre importul de stații radio

Astăzi, la sediul Misiunii OSCE din Tiraspol, a avut loc întâlnirea de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului şi Tiraspolului, Oleg Serebrian şi Vitalii Ignatiev, la care au asistat reprezentanții participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

Înainte de plecarea la Tiraspol Chișinăul nu a anunțat nimic despre întrevedere, în schimb la Tiraspol ședința a fost filmată de presa din regiune.

Discuțiile ar fi fost concentrate pe aspecte din sfera transportului auto: necesitatea restabilirii potențialului de lucru deplin al punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din stânga Nistrului, realizării prevederilor Deciziei protocolare din 24 aprilie 2018, depolitizarii situației legate de reținerea unui lot de plăci cu simbolica neaprobată prin lege și conformării la deciziile adoptate de organele de drept competente, determinării modalității de luare la evidență a ambulanțelor special dotate pentru transportarea medicală asistată a pacienților cu urgențe medicale.

„Reprezentantul politic de la Tiraspol s-a arătat dezinteresat de dezvoltarea inițiativei anterior discutate privind deschiderea unei linii de troleibuz pe ruta Bender-Varnița-Cartierul Nordic cu suportul financiar al donatorilor externi, menționând că un asemenea proiect poate fi realizat din contul resurselor prevăzute în acest sens la nivel local.

Reprezentantul politic de la Chișinău a abordat tema podului de la Gura Bâcului și necesitatea implementării integrale a angajamentelor anterior convenite, asigurării accesului rudelor și a cadrelor medicale calificate la cetățenii deținuți în locurile privative de libertate din regiunea transnistreană, depășirii dificultăților și eventualelor măsuri unilaterale în măsură să limiteze accesul proprietarilor/ persoanelor ce prelucrează terenurile agricole din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Camenca-Tiraspol,” se arată într-un comunicat emis de Chișinău, post întrevedere.

Tiraspolul invocă blocarea importului în regiune a unor stații radio și medicamente, pe aceste aspecte Serebrian a evidențiat că procedurile de resort urmează a fi parcurse cu respectarea cerințelor cadrului normativ în vigoare și după obținerea autorizațiilor de import emise de către autoritățile naționale competente.

O nouă întrevedere de lucru ce se va desfășura la finele săptămânii viitoare, la sediul Misiunii OSCE din Chișinău.