Serebrian: „Bani pentru feribotul de la Molovata s-au promis, studiul de fezabilitate e practic gata. Au rămas probleme de ordin tehnic”

Serebrian: „Bani pentru feribotul de la Molovata s-au promis, studiul de fezabilitate e practic gata. Au rămas probleme de ordin tehnic”

În cel mai scurt timp, cetățenii de pe platoul Cocieri vor avea parte de un nou feribot. Bani pentru platformă s-au găsit, iar studiul de fezabilitate este practic pe final. Au rămas să fie rezolvate doar problemele tehnice ce ține de transporatarea lui. Promisiunea a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, la ședința cabinetului de miniștri, unde toți șefii ministerelor au prezentat raportul denumit generic „Un an de guvernare solidară cu oamenii”.

A trecut practic un an de zile de când Biroul pentru Reintegrare s-a angajat să identifice soluții pentru achiziționarea unui pod plutitor nou care să asigure legătura între cele două maluri ale Nistrului, în zona Molovata. Solicitarea a venit chiar din partea premierului Natalia Gavrilița. Astăzi, la un an distanță, șefa Cabinetului de Miniștri a cerut clarificări de la Serebrian privind evoluția pe acest segment.

„Prima mea vizită în teritroiu a fost în septembrie la Dubăsari, am vorbit despre bacul de la Molovata care este o cale impotantă pentru asigurarea fluxului de persoane și mărfuri. Știu că am început și studiul de fezabilitate ca să reconstruim acest bac sau să aducem unul nou. Eu vă rog să ne grăbim. A trecut un an și oamenii așteaptă. Mai ales acum vine iarna. În condiții de iarnă, nu lucrează întotdeauna bacul. Vă rog să accelerăm lucrurile”, a delcarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

De cealaltă parte, șeful de la Reintegrare a dat asigurări că un nou feribot va fi procurat în cel mai scurt timp, iar subiectul a fost pus de fiecare dată și pe agenda discuțiilor cu oficialii europeni.

„Am fost de 2 ori, la Cocieri și Molovata. Am vorbit și cu administrația bacului. Subiectul a fost abordat și în vizitele mele în Uniunea Europeană. Este un proeict prioritar pentru locuitorii de pe platoul Cocieri. Este singurul mijloc, deseori, de comunciare cu teritrouul contralot de autoritățile constituțioanle. Banii s-au promis, studiul de fezabiltiate practic e făcut și contăm foarte mult pe faptul că în curând vom avea un feribot nou. Sunt niște probleme de ordin tehnic referitoare la transportarea lui, dar asta o soluționăm pe parcurs, a precizat Serebrian.

Precizăm că, ativitatea întreprinderii de stat Bacul Molovata” este finanţată în totalitate de la Bugetul de Stat. Feribotul transportă anual 110 – 120 mii tone de mărfuri și 100 – 110 mii de cetățeni de pe un mal pe altul.

Anterior, echipa Zona de Securitate a prezentat situația feribotului în mai multe reportaje video. Am vorbit, atât despre problemele împingătorul, dar și importanță colosală pe care o reprezintă.

Aici vedeți detalii despre împingătorul fluvial de la Molovata când a trecut peste o reabilitare post COVID cum nu a mai fost. Motoare noi, un „sediu” construit din temelie și o platformă reconstruită, ce va fi pusă în curând pe apă, sunt principalele schimbări menite să facă munca echipajelor mai ușoară și călătoriile pasagerilor mai sigure.

De asemenea, la prezentarea raportului „Un an de guvernare solidară cu oamenii”, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian a declarat că pe parcursul unui an de zile, s-a asigurat o dinamică continuă în procesul de negocieri. Au avut loc 13 ședințe ale reprezentanților politici de pe cele două maluri.  Au fost organizate 17 reuniuni de grupuri sectoriale de lucru.

„350 de mii de locuitori din stânga Nistrului sunt cetățeni ai Republicii Moldova și acest proces de obținere a cetățeniei Republicii Moldova s-a accelerat în ultimul timp, ceea ce vorbește de la sine că este un proces de reintegrare societală. Tot pe această filieră, vreau să menționez faptul că peste 2000 de companii din stânga Nistrului sunt înregistrate în Republica Moldova, că s-a produs o evoluție interesantă în sectorul economic. Economia de pe cele două maluri ale Nistrului este mult mai integrată în acest moment, decât era acum câțiva ani. Și acest lucru este un mecanism de reasigurare în condițiile de securitate actuale. Peste 70% din comerțul exterior al regiunii transnistrene este cu Uniunea Europeană, inclusiv cu România, tranzitând partea dreaptă a Nistrului, teritroiul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău”, a mai conchis Serebrian.

Șeful de la Reintegrare a mai precizăt nu prea a vorbit despre problemele care există între cele două maluri ale Nistrului, deși a punctat faptul că în sapțiul public au fost aduse mai multe critici adresate Chișinăului de așa-zisele autorități de la Tiraspol. Și a venit cu un mesaj că: „Într-adevăr, sunt anumite temeri. Noi facem tot posibilul ca țara să rămână într-o stare de stabilitate, de liniște. Asta este misiunea noastră primordială în această perioadă. Cetățenii întreabă peste tot despre această dimensiune securitară. Încă o dată repet: facem tot posibilul ca dialogul să fie mențiunut și starea de stabilitate în țară să fie asigurată.

Menționăm că, astăzi întregul cabinet de miniștri condus de premierul Natalai Gavrilița a venit cu un bilanț de activitate pe parcursul unui an de zile de când Executivul a fost învestit.