Separatismul va fi pedepsit penal. Parlamentul a votat în lectură finală noile modificări, Fiodor Gagauz – contra

Separatismul va fi pedepsit penal. Parlamentul a votat în lectură finală noile modificări, Fiodor Gagauz – contra

Codul penal al Republicii Moldova va fi completat cu o nouă componentă de infracțiune, separatism, și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.

Deputații au adoptat în lectură finală, în cadrul ședinței Parlamentului de astăzi, 2 februarie, Proiectul de lege ce are scopul de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul securității statului.

„Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova”, anunță Parlamentul.

Proiectul de lege a fost votat, în a doua lectură, de 60 de deputați, 5 s-au abținut, iar Fiodor Gagauz a votat contra. Gagauz face parte din fracțiunea Partidului Socialist, din 2006 este președinte al mișcării “Единая Гагаузия” ( „Găgăuzia Unită”)

Legislația privind spionajul sau trădarea de patrie nu prevede anterior incriminarea acestor infracțiuni structurilor neconstituționale din stânga Nistrului sau a unor potențiale mișcări separatiste din interiorul țării, ci doar acțiuni contra Republicii Moldova în favoarea unui STAT – țară suverană recunoscută la nivel internațional.

Astfel, MGB-ul de la Tiraspol (așa-numitul Minister al Securității) structură analogică SIS-ului de la Chișinău, putea efectua acțiuni de spionaj sau alte fapte contra Republicii Moldova și să nu cadă sub incidența acestui articol: Trădarea de Patrie. Acum infracțiunea de seapartims se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 6 ani, iar persoana juridică cu amendă în mărime de la 3000 la 5000 de unități convenționale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Citește un material amplu la acest subiect, aici: Separatismul și entitățile neconstituționale ar putea fi scoase în afara legii. Cine sare în apărare

Separatismul și entitățile neconstituționale ar putea fi scoase în afara legii. Cine sare în apărare

Instigarea la acțiuni de separatism, se va pedepsită cu amendă în mărime de la 700 la 1500 de unități convenționale sau cu închisoare de până la 3 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 6 ani, iar persoana juridică cu amendă în mărime de la 2000 la 3000 de unități convenționale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

După ce modificărie au fost votate în prima lectură, 22 decembrie, Tiraspolul a cerut explicații din partea Chișinăului. Așa-zisul minister de externe din regiunea transnistreană nu înțelegea cum vor fi aplicate articolele viitoarei legi și cine va putea fi pedepsit.

„Partea moldovenească continuă să folosească metode de presiune administrativ-birocratice. Vedem temeiuri legale clare pentru distrugerea tuturor fundamentelor procesului de negocieri. Vedem aceasta ca principala amenințare”, declara atunci Vitalii Ignatiev.

Presa din stânga Nistrului a prezentat acest subiect prin perspectiva că vor apărea multe articole conform cărora va putea fi pedepsit fiecare „transnistrean”.

Aceste insinuări au fost respinse de autoritățile de la Chișinău, sub incidență va cădea doar „sistemul de putere.” Modificările nu se referă la primăriile, firmele și ONG-urile înregistrate în regiunea transnistreană. Acestea nu vor fi pasibile de pedeapsă, a precizat reprezentantul SIS, Radu Frija,

”Proiectul nu este îndreptat împotriva vieții civile. Nu putem vorbi despre activitățile private ca fiind în afara reglementărilor constituționale. Constituția stabilește care sunt acele structuri create. Mai mult sunt cvasi-autorități – parlament, guvern, ministere, comitete, care conduc – aceasta este structura neconstituțională. Adică sistemul de putere. Administrația și viața pașnică nu interesează și nu este pasibilă de pedeapsă” a specificat Radu Frija, în timpul consultărilor publice, organizate la Comisia juridică din Parlament, pe 26 ianurie.

Vezi și: Oazu Nantoi, despre introducerea pedepsei pentru separatism. „Acesta este un prim pas”