Șeful delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, Ion Solonenco, a decedat

Generalul Ion Solonenco, șeful delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control

Șeful delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, Ion Solonenco, a decedat

Co-președintele delegației moldovenești la Comisia Unificată de Control, generalul de brigadă Ion Solonenco, a decedat astăzi, 12 august. Anunțul a fost făcut de către vicepremierul pe Reintegrare Oleg Serebrian.

Șeful de la Reintegrare a venit cu un mesaj de condoleanțe:

„O veste cruntă. Azi, la ora 12:30, a încetat să bată inima unui coleg apropiat, generalul de brigadă Ion Solonenco, co-președintele delegației moldovenești la Comisia Unificată de Control. Atât de neașteptat… Săptămâna asta mai era la birou. Cu veștile pe care mi le prezenta din Zona de Securitate începeam ziua de muncă. Recent s-au împlinit 30 de ani de când s-a implicat în activitatea CUC. A fost un exemplu de disciplină, de patriotism și dedicație. Plecarea lui e o pierdere irecuperabilă și astea nu sunt niște cuvinte de circumstanță.

Aduc sincere condoleanțe familiei și apropiaților.

Drum lin spre ceruri, GENERALE! Dumnezeu să Vă odihnească în pace…”

Acestea sunt ultimele fotografii cu generalul Solonenco, ultimul eveniment public la care a fost prezent a fost cel consacrat marcării a 30 de ani de la introducerea operațiunii de menținere a păcii în perimetrul Zonei de Securitate a Republicii Moldova.

Generalul Ion Solonenco a fost șeful delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control timp de 23 de ani. Solonenco avea 87 de ani.

  • Comisia Unificată de Control (CUC) a fost creata în anul 1992 imediat după suspendarea conflictului armat de pe Nistru ea fiind alcătuită din delegații ale Moldovei, Rusiei și regiunii transnistrene, iar reprezentanții Ucrainei și OSCE participă la lucrările CUC în calitate de observatori. CUC este organul de control al Msiunii de Pacificare și a Zonaei de Securitate.

În anul 1996 a deținut funcția de viceministru al securității naționale. A fost numit apoi în funcția de consilier al directorului general al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

La data de 2 februarie 1999, generalul Solonenco a fost numit în funcția de copreședinte din partea Republicii Moldova al Comisiei Unificate de Control (CUC).

La 12 ianuarie 2005, președintele Vladimir Voronin i-a conferit Ordinul “Gloria Muncii”, pentru merite deosebite și înalt profesionalism în asigurarea securității statului și activitate organizatorică și obștească prodigioasă.

În 2018, Ion Solonenco a fost laureat al Premiului Național pentru contribuție considerabilă la promovarea politicii de reintegrare și securitate a țării. Mai jos vedeți discursul acestuia la primirea premiului.