Șeful adjunct al Biroului de Reintegrare a solicitat dreptul la replică și cere ca opinia despre federalizare să fie tratată ca una personală

Șeful adjunct al Biroului de Reintegrare a solicitat dreptul la replică și cere ca opinia despre federalizare să fie tratată ca una personală

Șeful adjunct al Biroului de Reintegrare, Nicolai Țveatcov, care a declarat, luni seara, într-o emisiune tv, că reintegrarea țării cu regiunea transnistreană se va face prin federalizare, una mai mult sau mai puțin aprofundată, a cerut redacției Zona de Securitate dreptul la replică.

Șeful adjunct al Biroului cere ca opiniile expuse în emisiune să nu fie tratate drept poziția instituției pe care a reprezentat-o în calitate de invitat.

„Eu regret că, cuvintele care au fost spuse pot fi interpretate ca susținerea unei poziții sau alteia. Vreau să subliniez că modelul de soluționare a conflictului transnistrean, oricare model, trebuie să fie discutat în cadrul instituțiilor competente și în cadrul mecanismelor stabilite. Rog ca, cuvintele mele să nu fie interpretate ca poziția oficială a instituției pe care o reprezint. Este opinia mea personală, am încercat, deoarece eu sunt și cercetător, să explic teoretic istoricul federalizării.”

Cert este că, oficialul a ținut să clarifice situația doar ce ține de declarațiile sale referitor la conceptul federalizării, nu și la faptul că a elogiat misiunea rusească de pacificare de pe Nistru, spunând că este una „de succes”.

Într-o reacție pentru Jurnal TV, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a spus, ieri seara, că Țveatkov nu a vorbit în numele Biroului de Reintegrare și că respectivul ar trebui să dea niște explicații.

Amintim că, la birou, Țveatcov a venit pe timpul când șef pe reintegrare a fost Vasile Șova, în calitate de consilier, iar în funcția de șef-adjunct a fost numit de Olga Cebotari, viceprim-ministru pentru reintegrare în Guvernul Chicu.