Ședința CUC: Tiraspolul vrea să discute incidentul din Vladimirovca, dar nu au lăsat misiunea OSCE la fața locului

Ședința CUC: Tiraspolul vrea să discute incidentul din Vladimirovca, dar nu au lăsat misiunea OSCE la fața locului

Membrii Comisiei Unificate de Control s-au întrunit astăzi la Tighina pentru a continua examinarea ordinii de zi aprobate la ședința precedentă.

Delegația Moldovei anunță că, contrar agendei agreate, delegația regiunii transnistrene a încercat să distorsioneze discuțiile, făcând referire la incidentul produs la 5 iunie curent în localitatea Vladimirovca.

Mai exact, duminică 5 iunie ar fi avut loc un presupus atac asupra unei unității a contingentului militar ce aparține regiunii transnistrene din cadrul misiunii de menținere a păcii, ce se află lângă satul Vladimirovka. Două dispozitive explozive, probabil grenade RGD-5, ar fi fost aruncate pe teritoriul parcului de vehicule al unității de rezervă a contingentului. Fără pagube și persoane afectate.(detalii aici.)

Delegația Republicii Moldova a refuzat includerea în agendă a subiectului pe motiv că aria de responsabilități ale Comisiei Unificate de Control se extinde asupra Zonei de Securitate, iar localitatea Vladimirovca nu se situează în perimetrul acesteia.

„Cu privire la incidentul menționat, Misiunea OSCE în Moldova a informat Comisia despre faptul că nu este în măsură să îl confirme, întrucât la 5 iunie curent o echipă a sa nu a fost admisă pentru a se documenta la fața locului, terenul fiind încercuit de structurile de forță transnistrene.

Deranjați că lucrurile nu pot merge în detrimentul regulamentului de activitate a Comisiei, membrii delegației Tiraspolului au părăsit sala în mod sfidător, blocând desfășurarea ședinței.

Din cele întâmplate rezultă că delegația transnistreană a utilizat un scenariu bine pregătit de acasă pentru a împiedica luarea unei decizii în problema posturilor unilaterale și prezenței ilegale în Zona de Securitate a exponenților structurilor de forță subordonate Tiraspolului, dotați cu pistoale automate,” se arată într-un comunicat emis de delegația RM.

Delegația Federației Ruse ar fi propus o formulă alternativă pentru depășirea disensiunilor asupra acestui subiect din ordinea de zi, însă abandonarea ședinței de către exponenții Tiraspolului nu ar fi permis examinarea propunerii.

Subiectul posturilor ilegale și efectivului înarmat rămâne pe agenda Comisiei.