Scrisorile lui Krasnoselski. Liderul separatist mai vrea o întâlnire cu Maia Sandu, după refuzul din decembrie

Scrisorile lui Krasnoselski. Liderul separatist mai vrea o întâlnire cu Maia Sandu, după refuzul din decembrie

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a trimis o nouă scrisoare adresată președintei Maia Sandu în care îi cere să se întâlnească cu el pentru a discuta „bazele reglementării” transnistrene. Deși în regiune sunt trupe străine ilegale, ce sunt considerate de Krasnoselski – „garant al securității”, acesta își face griji cu privire la statutul de neutralitate al Republicii Moldova și o atenționează pe Sandu să nu se îndepărteze de el.

Presa transnistreană a publicat astăzi mesajul scris pe două foi, ce datează din 15 august, conținând însemnele regiunii separatiste și antetul „președintelui republicii moldovenești nistrene”, în care Krasnoselski spune că apelul său din decembrie a rămas fără răspuns, însă de atunci, au avut loc schimbări majore în spațiul regional și în întreaga lume, iar asta ar face și mai necesară soluționarea cuprinzătoare a conflictului.

Anterior Maia Sandu a declarat că nu va da curs apelurilor din partea Tiraspolului, menționând că: ”comunicarea cu reprezentanți regiunii separatiste se face exclusiv prin intermediul Biroului de reintegrare și a grupurilor sectoriale de experți,” iar Biroul a făcut precizări că în corespondență nu sunt folosite însemnele regiunii separatiste și nici denumirile funcțiilor pe care și le atribuie funcționarii de la Tiraspol.

De această dată Krasnoselski face din nou insinuări că partea moldovenească exercită presiuni asupra regiunii, „ceea ce provoacă, fără îndoială, prejudicii reciproce, ținând cont de relațiile comerciale și economice tradiționale.”

Din mesaj nu a lipsit și subiectul statutului de țară candidat în Uniunea Europeană.

„Pe fondul turbulențelor geopolitice, Moldova a dobândit statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, pe care conducerea Republicii Moldova încearcă să-l prezinte ca un mare succes de politică externă.

Cu toate acestea, acest pas ridică o serie de întrebări fundamental importante pentru locuitorii Transnistriei și ai Moldovei „vecine”. Principalul dintre ei: intenționați să ascultați opinia cetățenilor din Transnistria?

Toate sondajele de opinie publică arată că oamenii din Transnistria și Moldova nu doresc să fie implicați în conflictul din Ucraina și sunt ferm în favoarea păcii și neutralității. În același timp, politica pe care o promovați cu insistență îndepărtează tot mai mult Moldova de statutul de țară neutră.

Faza critică a conflictului ucrainean a devenit posibilă în primul rând datorită faptului că încercările de a găsi un compromis au fost fără succes. Ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina este o consecință directă a incapacității de a ajunge la compromisuri la masa de negocieri.”

Krasnoselski este deranjat și de decizia ca prima lecție din noul an școlar să fie dedicată războiului pentru  Independența și Integritatea Teritorială a țării din 1992.

„Cum ar trebui noi să privim acest gest? Rezultă că în felul acesta sunteți solidară cu cei care au declanșat un război în urmă cu 30 de ani, ale cărui consecințe nu au fost depășite până acum?”

Textul scrisorii

Nu este clar cum a transmis de acestă dată mesajul său, deoarece prima scrisoare a ajuns prin intermediul șefului misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch. Atunci acesta a fost chemat la Biroul pentru Reintegrare pentru a i se aminti care sunt platformele de dialog dintre Chișinău și Tiraspol.

Cert este că după izbucnirea agresiunii ruse în Ucraina au avut loc două întâlniri la nivelul conducerii a Republicii Moldova cu Vadim Krasnoselski, ce s-au desfășurat la Varnița.

Întrevederea a fost cu Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, și consilierul Maiei Sandu pe probleme de securitate, Dorin Recean, acestea au avut loc după seria de explozii ce a avut loc pe 26-27 aprilie în stânga Nistrului și pentru a negocia un nou contract privind energia electrică.