Scenarii rupte din film. Cum Tiraspolul a înscenat un presupus incident în Zona de Securitate pentru a nu discuta omorul de la Răscăieți
Cazul tragic de pe Nistru din satul Răscăieți, Ștefan Vodă, a scos la iveală mai multe abuzuri în Zona de Securitate și a adus în discuție ilegalitatea structurilor de forță a regimului care patrulează zona contrar tuturor prevederilor din acordurile anterior semnate. Acest caz, însă, încearcă să fie scos din atenția publică prin inventare unui alt presupus incident.
Delegația Tiraspolului în Comisia Unificată de Control a anunțat pe data de 20 mai prin intermediul presei afiliate regimului că în Zona de Securitate, la data de 2 mai, a avut loc un incident armat. Mai exact, că pe podul peste Nistru, lângă satele Gura Bâcului și Bâcioc, trei persoane necunoscute ar fi tras asupra mașinii unui „grănicer” transnistrean. Presupusul incident a fost făcut public abia după 2 săptămâni de la „producerea” acestuia, deși Tiraspolul a avut două ocazii să anunțe despre el în CUC, însă au făcut acest lucru după ce s-a întâmplat tragicul accident de la Răscăieți și în preajmă unei vizite în regiune din partea OSCE.
Delegația Chișinăului consideră acest „incident” ca o provocare planificată cu atenție, „o punere în scenă deliberată și o denaturare a faptelor pentru a abate Comsia și publicul de problemele reale din zona de securitate. Aceste acțiuni denigrează în mod cuprinzător și pune presiune pe partea moldovenească în așteptarea vizitei unei delegații de reprezentanți ai mediatorilor și observatorilor în procesul de negociere privind soluționarea transnistreană, de la începutul lunii iunie a acestui an”, se arată într-o declarație a delegației Chișinăului în Comisie.
Reprezentanții autorităților constituționale în CUC au făcut o anchetă proprie asupra acestui caz și au scos la iveală mai multe erori, cea mai importantă ar fi că presupusa mașină indicată de Tiraspol cu care s-ar fi deplasat persoanele ce ar fi tras în mașina grănicerului nu este înregistrată în Registrul de Stat al Transporturilor.
Numărul de înregistrare, VZN 648, indicat de Tiraspol, nu apare în bazele de date ale transportului rutier al Republicii Moldova. Acest lucru poate fi ușor verificat pe portalul serviciilor electronice al Agenţiei Servicii Publice, lucru pe care l-am făcut și noi și am descoperit că numărul indicat este liber pentru a fi înregistrat de orice persoană, fapt ce demonstrează inexistența lui în traficul rutier.
Delegația Chișinăului a constatat următoarele:
1) situația a fost înregistrată numai din cuvintele unui singur militar, așa-numitul „grănicer” care ar fi victimă în acest incident;
2) conform rapoartelor personalului posturilor de menținere a păcii (11 la intrarea de pe pod / 11 la ieșire), în data de 2 mai, de la ora 10:00 la 24:00 nu s-au întâmplat accidente, situația a fost calmă;
3) conform rapoartelor postului de poliție situat la intrarea în Gura Bâcului, în acea zi, vehiculul cu numărul de înmatriculare VZN 648 nu a fost văzut, nu a intrat sau a ieșit de pe pod, nu au existat plângeri din partea cetățenilor, situația a fost calmă;
4) numărul de înregistrare VZN 648, indicat observatorilor militari, nu apare în bazele de date ale transportului rutier al Republicii Moldova;
5) în timpul inspecției s-a constatat că proprietarii microbuzelor din localitatea Gura Bâcului nu dețin și nu folosesc un vehicul negru Mercedes Sprinter și arme pneumatice cu vizor telescopic. În același timp, verificarea proprietarilor armelor din satul Gura Bâcului (conform explicației „grănicerului” presupus implicat în incident ar fi locuitor al satului indicat „nu a confirmat ipoteza incidentului.”
6) s-a stabilit că angajatul așa-ziselor „trupe de frontieră” sergent senior A.A. Marț, nu este proprietarul unui autoturism Mazda cu numărul de înmatriculare C 935 CO.
7) absența semnului rutier „r. Nistru” în partea stângă a podului și prezența urmelor proaspete ale îndepărtării acestuia.
În acest sens, delegația Republicii Moldova în Comsie și-a pus mai multe întrebări:
„- Dacă incidentul a avut loc pe 2 mai 2021, de ce partea transnistreană a făcut-o publică doar pe 20 mai a acestui an?
– În cazul în care incidentul a avut loc la 16:48, de ce au primit contestația forțelor de ordine doar la 20:30 și SMS la 22:05, dacă existau posturile Misiunii de pacificare, poliție la stânga și la dreapta pod?
– Având în vedere că în actul observatorilor militari se specifică numărul de înmatriculare al presupusului vehicul VZN 648, de ce numărul nu a fost indicat în adresare din 20 mai 2021 a părții transnistrene în Comisie?
– Cu ce scop a fost scos semnul „r. Nistru ” la intrarea pe pod din partea stângă? Poate că semnul îndepărtat avea urme de împușcături din partea stângă în direcția dreapta, poate că semnul a fost îndepărtat în alte scopuri și apoi devine ciudat să coincidă cu incidentul invocat în aceeași perioadă, dar de ce despre înlăturarea semnului nu este spus nimic în declarația delegației transnistrene?”, se întreabă membrii delegației.
Postul de televiziune din regiune TCV, afiliat regimului, a publicat la data de 21 mai un reportaj în care arată mașina în care s-ar fi tras cinci gloanțe și se afirma cu certitudine că acestea au fost lansate de cetățeni ai Republicii Moldova dintr-o mașină cu numere moldovenești, iar elucidarea cazului este „împiedicată” de partea moldovenească.
Reportajul a fost publicat exact în ajunul vizitei în regiune a misiunii OSCE de către reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE, Thomas Mayer-Harting.
Iar cazul ar putea fi discutat și în timpul vizitei din aceste zile a Mediatorii din formatul 3+2.
Delegația Chișinăului în Comisie constată că rezultatele anchetei efectuate explică de ce partea transnistreană evită audierile în CUC privind incidentul din 11 mai 2021, ca urmare a acțiunilor unui grup mobil de „grăniceri” de pe malurile Nistrului, în secțiunea Krasnoie – Răscăieți.
„Și într-un interviu după ședința CUC, reprezentantul delegației regiunii transnistrene a spus că incidentul din 11 mai a avut loc în „Zona de frontieră”, arătând încă o dată necunoașterea documentelor fundamentale ale operațiunii de menținere a păcii, ceea ce duce, de asemenea, la agravarea relațiilor dintre participanții CUC și la agravarea situației din Zona de Securitate.
De fapt, incidentul din 11 mai 2021 a arătat că prezența și activitățile ilegale ale „grănicerilor” nu sunt doar o încălcare abstractă a regimului de securitate din zonă, ci și un factor care duce la moartea oamenilor. Și acest fapt trebuie luat în considerare și în contextul acțiunilor altor posturi mobile de „frontieră” care apar periodic în diferite locuri ale zone de securitate (gara Bender 2, str. Matsneva, str. 8 martie, în apropierea așezării Cremenciug, Chițcani, podul Criuleni -Dubăsari, Roghi etc.) și care dispar când sunt chemați observatorii militari.
În acest sens, considerăm inadmisibil refuzul de a include problema incidentului tragic cu participarea „grănicerilor” din 11 mai 2021 la ordinea de zi a ședinței CUC. De asemenea, preferința delegației transnistrene de a comunica pe această temă exclusiv prin declarații scrise și prin mass-media.
În contextul celor de mai sus, delegația Republicii Moldova speră la sprijinul delegației Federației Ruse, a reprezentanților Ucrainei și a Misiunii OSCE în Moldova pentru a relua examinarea problemei amânate anterior la reuniunea CUC.
“Discutarea problemei activităților detașamentelor de grăniceri în zona de securitate” (Protocolul nr. 66 din 03 martie 1993), în cadrul căruia este necesar să se facă cea mai obiectivă evaluare a situației și să se descrie măsurile pentru a se retrage din Zona de Securitate a tuturor structurilor care nu au legătură cu forțele comune de menținere a păcii, se arată în declarația făcute de delegația Republicii Moldova în CUC