Sandu: „Cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană vor rămâne fără cetățenia Republicii Moldova dacă vor lupta de partea agresorului”

Sandu: „Cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană vor rămâne fără cetățenia Republicii Moldova dacă vor lupta de partea agresorului”

În contextul mobilizării parțiale anunțate în Federația Rusă, Consiliul Suprem de Securitate a aprobat o serie de recomandări. Astfel, potrivit președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării, iar pentru a descuraja asemenea acțiuni, autoritățile de la Chișinău analizează oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului.

De asemenea, este examinată și posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia FR, și se înrolează de partea agresorului.

„Am solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să inițieze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare a cetățenilor Republicii Moldova rezidenți în Federația Rusă în cadrul activităților de mobilizare desfășurate. Ministerul, alte instituții vor întreprinde măsuri de susținere a cetățenilor Republicii Moldova care vor să revină acasă din Federația Rusă. Ambasada deja lucrează în regim extins pentru a răspunde solicitărilor în creștere”, a mai declarat șefa statului.

Sandu a mai spus că în ultimul timp, a crescut numărul de incidente în zona de securitate.

„Cetățenii sunt supuși unor controale, care nu sunt conforme standardelor misiunii de pacificare. Reprezentanții noștri în Comisia Unificată de Control solicită clarificări și lucrează să de-escaladeze situația.Este evident că riscurile de securitate sunt în creștere. Aceasta înseamnă că avem nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare, securitate și de menținere a ordinii publice. Toate instituțiile din aceste sectoare sunt mobilizate pentru a răspunde adecvat acestor riscuri”, a conchis Maia Sandu.

Tot șefa statului a spus că autoritățile de la Chișinău nu dețin informații cu privire la înrolare în partea stângă a Nistrului. Între timpl Sandu a ținut să accentueze riscul de folosire a armelor nucleare, care este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil. În acest context, s-a recomandat Guvernului de la Chișinău să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventualitatea consecințelor unor incidente nucleare și să reia campania de comunicare despre măsurile de protecție în situație de accident nuclear.

Amintim că, acum patru zile Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Rusia și a amenințat din nou cu armele nucleare. În replică, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski a susținut că armata ucraineană continuă să înainteze, situaţia de pe linia frontului indicând că iniţiativa aparţine Ucrainei.