Ruslan Lomaca, tânărul ce a fost răpit în 2020 de structurile ilegale ale Tiraspolului, a fost eliberat

Ruslan Lomaca după eliberare // 18 iunie 2022 Foto: Zona de Securitate

Ruslan Lomaca, tânărul ce a fost răpit în 2020 de structurile ilegale ale Tiraspolului, a fost eliberat

Ruslan Lomaca, tânărul ce a fost răpit pe 5 august 2020 în timp pescuia pe Nistru, a fost eliberat din detenție. Ieri, 17 iunie, pretinsă judecătorie din Camenca a pronunțat „sentința”, condamnandu-l pe Ruslan la 3 ani și 6 luni cu suspendarea condiționată și a fost lăsat să plece liber din „sala de judecată.” Familia acestuia urmează să primească motivarea condamnării, totodată acestuia i s-a comunicat că în perioada ispășirii pedepsei în libertate ar fi obligat să se prezinte lunar la comisariatul de miliție din Camenca.

Ruslan Lomaca după eliberare
Ruslan Lomaca după eliberare //18 iunie 2022 FOTO: Zona de Securitate

În tot acest timp acesta a fost asistat juridic de către Asociația Promo-LEX, avocatul pe acest caz fiind Pavel Cazacu.

„Regimul de la Tiraspol prin structurile sale de forță, l-au privat ilegal de libertate și l-au deținut timp de 22 luni în condiții absolut inumane pentru că a încercat să pescuiască pe malul stâng al Nistrului. Chiar și așa, Ruslan este mai norocos decât alte 2000 de persoane care sunt deținute în continuare în închisorile transnistrene. Acum, mai mult ca niciodată, Ruslan și familia acestuia va avea nevoie de suportul autorităților, pentru a-și reveni și a se pune pe picioare. De asemenea, organele de drept ale R. Moldova vor trebui să depună și mai multe eforturi pentru a identifica persoanele care sunt responsabile de privațiunea acestuia de libertate. Nu pot rămâne nepedepsite cele 22 de luni în care Ruslan a fost ținut practic ostatic de către regimul de la Tiraspol,” ne-a declarat Cazacu.


Ruslan împreună cu mama sa și avocatul Promo-LEX, în apropiere de locul răpirii FOTO: Zona de Securitate

În septembrie 2020, pe acest caz, Procuratura din Rezina a pornit un dosar penal, dar în mai 2021 urmărirea penală a fost suspendată pe motiv că nu fost identificați și făptuitorii. Pavel Cazacu a contestat suspendarea  cauzei, iar demersul urmează să fie examinat.

Ruslan Lomaca este locuitor al satului Poiana, localitate așezată pe mal de Nistru, a fost răpit în plină zi de structurile ilegale de forță din regiunea transnistreană. Totul s-a întâmplat pe 5 august, într-o zi de vară în care bărbatul împreună cu mai mulți prieteni, dar și cu fiica mai mică au mers la râu să se odihnească. În cele din urmă, s-a aflat că Ruslan a fost reținut inițial pentru trecere ilegală a așa-zisei frontiere, ulterior i s-a invocat și deținere ilegală de droguri.

Ruslan împreună cu mama sa, Ludmila Lomaca FOTO: Zona de Securitate

Anterior Biroul Politici de Reintegrare a făcut demersuri pentru eliberarea necondiționată în cazul Lomaca, comunicând că, „necesită a fi restabilit necondiționat în drepturi și oferite garanții credibile de necomitere a noilor abuzuri în privința cetățenilor Republicii Moldova care în mod ilegal sunt deținuți în regiune.”

Redacția Zona de Securitate a urmărit situația familiei lui Ruslan în tot acest timp și a relatat în două reportaje despre evoluțiile pe acest caz:

În 2020, au fost răpite mai mult de 7 persoane în stânga Nistrului, acestea sunt doar cazuri ce au fost făcute public. Cert este că Ruslan Lomaca  a fost furat în ziua în care un fost colaborator al miliției transnistrene a fost condamnat de către o instanță din Republica Moldova pentru 15 ani de închisoare. La fel, pentru răpire, despre acest caz am relatat în primul episod din Dosarul Răpirilor.

Ne puteți susține cu o donație lunară pe Patreon, pentru a ne ajuta să relatăm în continuare cazurile de încălcare a drepturilor omului.