Rusia reacționează la obligația șoferilor din regiunea transnistreană de a avea numere neutre la trecerea frontierei cu Ucraina

Rusia reacționează la obligația șoferilor din regiunea transnistreană de a avea numere neutre la trecerea frontierei cu Ucraina

Ministerul de Externe de la Moscova a reacționat la decizia Ucrainei de a pune în aplicare de la  1 septembrie curent mecanismul conform căruia trecerea peste frontiera de stat moldo-ucraineană va fi permisă doar pentru mijloacele de transport înregistrate conform dispozițiilor generale ale legislației Republicii Moldova și celor cu plăcuțe neutre, având abțibildul „MD.” Federația Rusă numește plăcuțele neutre drept „așa-numitele” și învinuiește Kievul de blocadă asupra propriilor cetățeni. Reacția a părut în seara zilei de astăzi pe pagina ministerului rus de Externe.

De la 1 septembrie a acestui an. Ucraina a închis accesul pe teritoriul țării pentru vehiculele transnistrene fără așa-numitele „numere neutre”, al căror număr real, apropo, este acum de multe ori mai mic decât nevoile a 120 de mii de proprietari de mașini de pe malul stâng al Nistru. Această mișcare revoltătoare a Kievului lovește interesele tuturor locuitorilor din regiune, inclusiv a zecilor de mii de cetățeni ucraineni,” se arată în comunicatul de presă a diplomației ruse.

Totodată Federația Rusă anticipează ca decizia de a nu permite mașinilor cu numere transnistrene trecerea frontierei Ucrainei ca va avea un impact negativ asupra procesului de soluționare a conflictului de pe Nistru.

Este necesar să se țină seama de faptul că măsurile de blocadă de la Kiev împotriva Transnistriei vor avea cel mai negativ impact asupra procesului de soluționare a conflictului de pe Nistru, anulând toate eforturile de restabilire a dinamicii sale pozitive. Astfel, Ucraina se discredită complet ca garant și mediator în activitatea „Conferinței permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negociere a soluționării transnistrene (format„ 5 + 2 ”).”

La final Rusia a făcut apel către Kiev să respecte cu strictețe obligațiile sale internaționale în domeniul drepturilor și libertăților omului și au solicitat părerea structurilor internaționale, în primul rând a Uniunii Europene, să ofere o evaluare a deciziei luate de Kiev.

Asta în timp ce Rusia are de plătit sute de mii de euro despăgubiri la CEDO pentru încălecarea drepturilor oamenilor din regiunea transnistreană.

Amintim că, începând de astăzi, 1 septembrie, Ucraina nu mai permite intrarea pe teritoriul său a automobilelor cu numere transnistrene. Interdicția a intrat în vigoare chiar dacă Chișinăul a cerut amânarea acesteia, trimițând la Kiev o notă diplomatică în care solicita accesul automobilelor transnistrene până pe 10 ianuarie 2022, nota însă a fost respinsă de oficialii ucraineni.

Citește și: Fost vicepremier pe Reintegrare: Legalitatea a fost adusă și la hotarul comun pe care îl avem cu Ucraina