Rusia încearcă să influențeze decizia ce interzice, începând cu 1 septembrie, traversarea frontierei de stat cu numere ilegale, invocând încălcarea drepturilor cetățenilor ruși

Rusia încearcă să influențeze decizia ce interzice, începând cu 1 septembrie, traversarea frontierei de stat cu numere ilegale, invocând încălcarea drepturilor cetățenilor ruși

Duma de Stat a Rusiei încearcă să influențeze decizia comună a Republicii Moldova și Ucraina potrivit căreia, 1 septembrie 2021, este data finală pentru șoferii automobilelor din stânga Nistrului cu plăcuțele de înmatriculare transnistrene să își schimbe plăcuțele pe cele neutre pentru a putea traversa frontiera de stat.

Fracțiunea Partidului „Edinaya Rossia” din Duma de Stat a Federației Ruse a propus deputaților să examineze și să adopte un document cu privire la „Planurile și acțiunile Moldovei și Ucrainei, care duc la sabotarea reglementării conflictului transnistrean”.

Neținând cont de obligațiile internaționale, R. Moldova și Ucraina merg împreună (…) Începând cu 1 septembrie 2021, aceste țări intenționează să blocheze punctele de trecere a frontierei de stat pentru automobilele înmatriculate cu numere transnistrene, iar, în consecință, peste o sută de mii de șoferi nu vor putea traversa frontiera. Duma de Stat consideră inadmisibile orice declarații și acțiuni distructive și iresponsabile ale autorităților R. Moldova și Ucrainei, care urmăresc subminarea formatului unei operațiuni de menținere a păcii în Transnistria. Duma de Stat a Rusiei accentuează necesitatea deblocării cât mai rapide a procesului de negociere și soluționarea conflictului transnistrean la toate nivelurile, și în special, în cadrul procesului de negociere privind soluționarea problemei transnistrene în format „5+2”, se arată în document.

Parlamentarii ruși au accentuat și de această dată faptul că astfel sunt încălcate în mod direct drepturile și interesele cetățenilor Rusiei. 

„Duma de Stat a Federației Ruse își exprimă profunda îngrijorare cu privire la înrăutățirea situației din Transnistria, care afectează în mod direct drepturile și interesele cetățenilor Rusiei, care locuiesc în Transnistria și reprezintă o amenințare la adresa siguranței și bunăstării lor”, se arată în declarație.

În timp ce Rusia încearcă să influențeze decizia ca frontiera de stat să fie traversată doar de numere recunoscute internațional, tot partea rusă acuză „o implicare vădită din partea României, a statelor Unite ale Americii și a altor țări occidentale” și speculează asupra distrugerii mecanismului operațiuni de menținere a păcii în regiune.

„Criza nu a fost rezolvată și se agravează pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Forțele politice care o susțin pe Maia Sandu folosesc fiecare ocazie pentru intensificarea blocadei Transnistriei și a procesului de negociere și de distrugere a mecanismului operațiunii de menținere a păcii din regiune”, se arată în document.