Rusia deschide secții de votare în regiunea transnistreană, în pofida interdicției Ministerului moldovean de Externe. Reacția Chișinăul
Federația Rusă va organiza alegeri prezidențiale între 15 și 17 martie. În acest context, ministrul moldovean de externe, Mihai Popșoi, a declarat că în Republica Moldova va fi deschisă o singură secție de votare – la ambasada Rusiei de la Chișinău. Presa transnistreană însă a anunțat luni, 11 martie, că vor fi deschise 6 secții de votare în regiune. Astfel, autoritățile de la Chișinău l-au convocat pe ambasadorul rus la Ministerul de Externe și i-au transmis o notă de protest.
Chișinăul a permis deschiderea unei singure secții
În februarie, ministrul de externe Mihai Popșoi a declarat că autoritățile R. Moldova vor permite deschiderea unei singure secții de votare la ambasada rusă din Chișinău pentru alegerile prezidențiale din 15-17 martie din Rusia.
„Noi am interzis organizarea alegerilor prezidențiale oriunde în afara misiunii diplomatice, dar dacă vor încerca să organizeze alegeri în altă parte, va fi neproductiv”, a declarat vicepremierul la TVR Moldova.
Tiraspolul deschide 6 secții de votare
La început, reprezentanții regimului separatist de la Tiraspol au declarat că „autoritățile constituționale împiedică deschiderea secțiilor de votare rusești”, iar mai târziu au anunțat că în regiune vor fi deschise șase secții de votare.
Luni, 11 martie, așa numita presă din regiune a anunțat că „în conformitate cu decizia Ambasadei Rusiei în Moldova”, în regiunea transnistreană vor fi deschise șase secții de votare: trei la Tiraspol și câte una la Bender, Râbnița și Grigoriopol.
Ambasadorul rus Oleg Vasnețov a declarat că în regiune locuiesc aproximativ 250.000 de cetățeni ruși (datele sunt furnizate de Federația Rusă și regiunea transnistreană, fiind imposibilă verificarea lor din surse independente).
Potrivit acestuia, au existat apeluri la Comisia Electorală Centrală din Rusia, la Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse și la Ambasada Rusiei „cu solicitarea de a asigura dreptul legal de a-și exprima voința”. Se presupune că acest lucru a fost urmat de o decizie de a deschide secții de votare în regiune.
Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus
În replică, Ministerul de Externe de la Chișinău l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Moldova și și-a manifestat protestul față de aceste acțiuni.
„Astfel de acțiuni ale Federației Ruse încalcă normele și principiile dreptului internațional, precum și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a declarat Ministerul de Externe.
Premierul Dorin Recean, la rândul său, a comentat decizia Republicii Moldova de a protesta împotriva Rusiei pentru deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană.
„Statul acționează acolo unde poate controla situația și, în consecință, nu vom permite încălcări pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. În rest, așa cum am spus, nota de protest a fost înmânată ambasadorului rus”, a declarat premierul Dorin Recean.
La solicitarea Zonei de Securitate, Biroul pentru Reintegrare a precizat că „poziția de principiu a Chișinăului a fost exprimată anterior în repetate rânduri, care se rezumă la necesitatea de a se abține de la deschiderea unor astfel de stații în perimetrul transnistrean, care nu se află sub controlul autorităților constituționale, unde accesibilitatea este limitată, nu pot fi asigurate corespunzător măsurile de aplicare a legii și unde se încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a țării”.
Promo-LEX: rezultatele votării în regiune ar putea să nu fie recunoscute
Directorul executiv Promo-LEX, Ion Manole, consideră că acțiunile Rusiei reprezintă o provocare pentru Chișinău.
„Este o altă provocare din partea Rusiei în raport cu Republica Moldova, dar și în raport cu dreptul internațional. Rusia spune mereu că recunoaște Moldova ca țară suverană și integră teritorial. Din acest punct de vedere, atunci când un stat recunoaște permanent integritatea teritorială a unei alte țări, este obligat să coordoneze orice activitate pe teritoriul acelui stat.
La nivel diplomatic și politic, răspunsul Chișinăului este suficient. La momentul și în condițiile actuale, acestea sunt singurele posibilități de cooperare.
Rezultatele acestui vot (în regiune – n.r.) pot să nu fie recunoscute inițial, rezultatele unui astfel de vot nu pot fi recunoscute, pentru că nu există legitimitate, nu există observatori și nu sunt respectate regulile elementare de organizare a alegerilor și a campaniei electorale”, a spus Manole.
Context
În afară de Rusia, nici un alt stat, nu a deschis vreodată secții de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, iar autoritățile de la Chișinău nu au reușit niciodată să deschidă secții de votare în stânga Nistrului pentru alegerile naționale.
Reamintim că în anul 2021, 57.536 de locuitori din regiunea transnistreană, deținători ai pașapoartelor rusești, au votat la alegerile pentru Duma de Stat a Rusiei.
Totodată, la alegerile prezidențiale din Rusia din 2018, au votat aproape 74.000 de locuitori ai regiunii, dintre care 96% l-au susținut pe Vladimir Putin. Rusia insistă că în regiunea transnistreană trăiesc 220 de mii de cetățeni. Pe teritoriul din stânga Nistrului, au fost deschise atunci 24 de secții de votare.
Între Republica Moldova și Rusia există mai multe acorduri bilaterale, cum ar fi Tratatul de prietenie, al cărui articol 5 prevede că părțile se vor abține de la acțiuni menite să sprijine sau să încurajeze mișcările separatiste pe teritoriul țărilor lor. Cu toate acestea, acest lucru nu este respectat în ceea ce privește teritoriul din stânga Nistrului.
Articolul 5
„Fiecare Înaltă Parte Contractantă se va abține de la orice acțiune care ar putea aduce prejudicii celeilalte Înalte Părți Contractante, suveranității, independenței și integrității sale teritoriale. Părțile condamnă separatismul în toate formele sale și se angajează să nu sprijine mișcările separatiste”.