Rusia deschide în regiunea transnistreană un număr record de secții de vot. MAEIE se face că nu vede

Rusia deschide în regiunea transnistreană un număr record de secții de vot. MAEIE se face că nu vede

Cetățenii ruși vor alege timp de trei zile noua componență a Dumei de Stat,  cele mai multe voturi din străinătate Rusia le așteaptă din Republica Moldova unde a deschis un număr record de secții. 30 de secții, câte una va funcționa la Chişinău, Comrat și Bălți, iar restul, 27 sunt deschise în regiunea separatistă transnistreană.

Niciun alt stat, decât Rusia, nu a deschis vreodată secții de votare în regiunea separatistă a Republicii Moldova,  și nici autorităților de la Chișinău nu le-a reușit vreodată să deschidă secții de vot în stânga Nistrului pentru scrutinele naționale.

Două dintre secțiile din stânga Nistrului, au fost deja deschise, de astăzi până duminică, în perioada 17-19 septembrie așa cum are loc scrutinul în Rusia. Acestea sunt destinate ofițerilor ruși ce se află în regiune, fie din contingentul Misiunii de Pacificare fi din cel al Grupului Operativ care se află ilegal în Republica Moldova.

Voturile din regiunea transnistreană vor fi împărțite pe multe circumscriptii din Federația Rusă.

  • Voturile din Camenca vor merge pentru candidații din Saratov
  • Râbnița pentru candidații din Lipetsk
  • Dubăsari pentru Irkuțsk
  • Tiraspol – Saratov + Smolensk
  • Bender – Kaliningrad
  •  Grigoriopol, Dnestrovsc și Slobodzeia – Voronej
Cum vor fi disitribuite voturile din stânga Nistrului
Cum vor fi distribuite voturile din stânga Nistrului/ Foto: Telegram

Acest fapt a stârnit nedumerire în rândul alegătorilor ruși din regiune, Nicolai Malyshev, care se declară reprezentant al opoziției politice din regiune s-a arătat împotriva votării cu pașapoartele expirate și a înregistrat un video în care s-a întrebat, ce are în comun regiunea transnistreană cu orașul Saratov, de exemplu.

În viziunea lui, regiunea trebuie să fie o circumscripție separată, iar Transnistria să fie reprezentată de un singur candidat.

La aceste alegeri a fost permisă votarea și în baza pașapoartelor expirate, inclusiv cu cele de model sovietic. Rusia explică acest lucru prin faptul că pe perioada pandemiei au fost închise punctele consulare ale Rusiei care activau în stânga Nistrului.

Astăzi se va vota doar la cele două secții destinate ofițerilor ruși, celelalte 25 vor fi deschise în ziua de duminică, 19 septembrie. Europa Liberă scrie că administrația transnistreană a deschis în cinci cele mai mari orașe din regiune „linii fierbinți” care oferă informații despre procedura de votare.

Chișinăul, mai tăcut ca niciodată

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nu a comunicat oficial în niciun fel poziția Republicii Moldova referitor la numărul record de secții deschise pe teritoriul țării, deși anterior autorităţile moldovene emiteau note în care nu recomandau şi se poziționau  împotriva deschiderii unor secţii de vot în regiunea transnistreană, dat fiind faptul că acest teritoriu nu se afla sub controlul Chişinăului. 

Într-un interviu însă cu Europa Liberă joi, 16 septembrie, Ministrul de Externe Nicu Popescu a declarat că s-a trimis la Moscova o notă pe această temă. „ (…) știți foarte bine că autoritățile Republicii Moldova nu controlează acest teritoriu, nu avem acces, instituțiile statului Republica Moldova nu funcționează pe anumite părți ale teritoriului Republicii Moldova”.

În trecut Ministerul de externe a făcut mereu asemenea declarații în preajma alegerilor ruse, iar Rusia le-a neglijat tot de fiecare dată. 

Panouri electorale în stânga Nistrului// Foto: Grigore Fiodorov

Redacția Zona de Securitate a expediat, pe 6 septembrie, în adresa MAEIE o solicitare informații în legătură cu deschiderea secțiilor de vot  pe teritorul nectorolat, dacă i s-a permis Federației Ruse deschiderea secțiilor și cum cataloghează Ministerul deschiderea acestora, până la publicarea materialului  un răspuns din partea autorităților nu am primit.

Acordul de „Prietenie” și „Marea vizită a rușilor”

Panouri electorale în stânga Nistrului// Foto: Grigore Fiodorov

Există mai multe acorduri bilaterale dintre Republica Moldova și Rusia, cum ar fi cel de Prietenie, în care articolul 5 stipulează că părțile se vor abține de la acțiuni ce vor susține sau încuraja mișcări separatiste de pe teritoriul țărilor lor. Acesta însă nu a fost respectat în privința teritoriului din stânga Nistrului.

Articolul 5

        Fiecare dintre înaltele Părţi Contractante se va abţine de la orice acţiuni, care ar cauza prejudicii celeilalte înalte Părţi Contractante, suveranităţii, independenţei şi integrităţii ei teritoriale.

         Părţile condamnă separatismul sub toate formele lui de manifestare şi se angajează să nu sprijine mişcările separatiste.”

Mai mult ca atât, la acest scrutin candidații pentru fotoliile din Duma rusă au fost foarte activi și au vizitat regiunea pentru a face agitație electorală. La sfârșitul lunii august în regiune și-au făcut apariția mai mulți actualii și potențialii deputați ruși.

Actualii deputați ai Dumei de Stat, Serghei Chijov și Artiom Turov. Plus candidații noi – Marina Orheeva, Andrey Klimentov și Andrey Gorokhov. Aceștia au mers în primul rând la o întâlnire cu Krasnoselsky. Ulterior au mers cu agitația prin toată regiunea.

La acest subiect canalul de televiziune afiliat regimului a difuza un reportaj de 12 minute în care au arătat unde au mers aceștia. Materialul a fost intitulat ca „Marea vizită a rușilor”.

 

Redacția noastră a încercat să afle de la Ministerul de Externe dacă cunoscut despre vizita oficialilor ruși și caracterul electoral a acesteia. Un răspuns la solicitare încă nu am primit.

Serghei Chijov și Artiom Turov au fost cei mai vocali în timpul vizitei și s-au remarcat prin declarații de dragoste regiunii și suport după ce vor fi votați. 

Serghei Chijov, deputat în Duma rusă

„Nici nu vă puteți imagina cât de mult avem nevoie de voturile „transnistrenilor”, nu în sensul greutății politice a votului, dar din considerentul că noi îi iubim foarte tare pe „transnistreni”, deoarece considerăm că aici, într-o oarecare măsură, este inima Rusiei.

În ajunul alegerilor, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a îndemnat locuitorii din stânga Nistrului să vină la alegeri „pentru că în pofida tuturor greutăților Rusia nu uită de Transnistria și o ajută”. Îndemnul cheie la aceste alegeri e să participe cât mai mulți locuitori pentru a demonstra că regiunea e parte a lumii ruse.

La alegerile precedente acolo au votat 56 de mii de persoane. În 2018 la alegerile prezidențiale din Rusia au votat aproape 74 de mii de cetățeni ruși din regiunea transnistreană, majoritatea pentru partidul de la Guvernare, „Rusia Unită”. Atunci, ambasada rusă la Chișinău anunța că are în regiunea transnistreană 220 de mii de cetățeni.