Crede, dar verifică! Lațul energetic și financiar dintre Tiraspol și Chișinău, tot mai strâns

Crede, dar verifică! Lațul energetic și financiar dintre Tiraspol și Chișinău, tot mai strâns

Cele mai importante subiecte ce au vizat regiunea transnistreană în luna decembrie le găsiți în buletinul informativ – Crede, dar verifică! Доверяй, но проверяй. În ultima lună din 2022 au fost două subiecte cheie:

  • Lațul energetic și financiar dintre Tiraspol și Chișinău, tot mai strâns

Situația din prezent pare să fie o cursă bine pusă la cale de Kremlin prin intermediul Transnistriei, pentru a nu reduce din dependența energetică de marele Urs.Totul a început în octombrie când concernul Gazprom a micșorat livrările de gaze cu 30 la sută. Prin această reducere și regiunea transnistreană a primit mai puţine gaze naturale pentru centrala de la Dnestrovsk, drept urmare, transnistrenii au păstrat pentru ei curentul destinat Republicii Moldova și au provocat un deficit găsit de Guvern pe bani mai mari de pe piața UE. Chișinăul, însă, nu putea să se mențină pe linia de plutire la nesfârșit, procurând energie din contracte de avarie. Un element ce a fost prevăzut de Kremlin care cunoaște posibilitățile economice ale Chișinăului. Astfel, au reîntors vărsările de bani către Tiraspol pentru a menține regimul în viață, fără disconfort, și au legat lațul energetic dintre Tiraspol și Chișinău și mai strâns.
(…)
Deși, începând cu sezonul de încălzire au fost făcute nenumărate declarații, de la cele mai înalte fotolii în stat, până la discuții între cetățeni, că nu mai consumăm gaz de la Gazprom, cedând malului stâng tot volumul, se spune cu jumătate de gură că energia din casele moldovenilor e făcută tot din gazul primit din Federația Rusă, însă numai plătim rușilor, dar regimului separatist.

  • Un plan în facere

Imposibilitatea de întrerupe finanțarea regimului separatist din stânga Nistrului din motiv că autoritățile neconstituționale nu au controlul de facto în regiune și nu pot lăsa cei peste 350 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova ce locuiesc acolo într-o criză umanitară în care s-ar pomeni regimul, dacă ar lăsat fără bani, a făcut ca societatea să ceară găsirea unei soluții de a întrerupe acest cerc vicios.(…)

Legea din 2005 prevede că procesul de negocieri cu regiunea transnistreană să se desfășoare în vederea atingerii scopurilor de democratizare și demilitarizare, iar negocierile cu privire la statutul juridic special al Transnistriei vor avea loc doar odată cu îndeplinirea condițiilor de demilitarizare, care prevede, de fapt, onorarea de către Federația Rusă a obligațiilor asumate la Summitul OSCE din Istanbul din 1999 privind evacuarea integrală a armamentului din regiune.

РУ

  • Энергетическая и финансовая петля вокруг Тирасполя и Кишинева затягивается все сильнее

Нынешняя ситуация выглядит как хорошо спланированная Кремлем гонка посредством Приднестровья, чтобы не снижать энергетическую зависимость от большого Медведя. Все началось в октябре, когда концерн Газпром сократил поставки газа на 30 процентов. За счет этого сокращения Приднестровье также получило меньше природного газа для Молдавской ГРЭС, в результате приднестровцы оставили себе электричество, предназначенное для Республики Молдова, и спровоцировали дефицит, поэтому Правительство покрыло его по более высокой цене за счет рынка ЕС. Кишинев, однако, не мог бесконечно оставаться на плаву, получая энергию за счет аварийный контрактов. Элемент, который предвидел Кремль, знающий экономические возможности Кишинева. Таким образом, они без дискомфорта вернули денежные вливания Тирасполю для поддержания режима, и еще туже затянули энергетическую петлю вокруг Тирасполя и Кишинева.

  • План в разработке

Невозможность прекращения финансирования левобережного сепаратистского режима по причине того, что конституционные власти не обладают де-факто контролем в регионе и не могут оставить проживающих там более 350 тысяч граждан Республики Молдова в гуманитарном кризисе, в котором оказался бы режим, если бы остался без денег, заставил общество потребовать найти решение, чтобы разорвать этот порочный круг.

Deschide RO

Deschide RU

Buletinul este bilingv și poate fi citit aici, pe platforma web, cât și pe mail, acesta este trimis mai întâi abonaților — ABONARE