Retragerea trupelor ruse și lupta cu contrabanda – soluțiile Maiei Sandu la rezolvarea conflictului transnistrean

colaj zds.md

Retragerea trupelor ruse și lupta cu contrabanda – soluțiile Maiei Sandu la rezolvarea conflictului transnistrean

Împotriva federalizării și retragerea completă a trupelor ruse de ocupaţie din stânga Nistrului. Este soluția preşedintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, la rezolvarea conflictului transnistrean. Despre acest lucru a declarat Sandu pentru publicaţia ucraineană „Evropeiska Pravda”. Mai mult ca atât, Maia Sandu a declarat jurnaliștilor de la Kiev că rezolvarea problemei transnsitrene presupune combaterea corupției și a contrabandei.

MAIA SANDU, președintele ales al Republicii Moldova

“Noi trebuie singuri să depunem eforturi pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Acest lucru presupune lupta cu corupția și contrabanda. Atâta timp cât politicienii de la Chișinău și regiunea transnistreană vor fi cointeresați să facă bani din acest conflict, ei se vor opune rezolvării lui. Dar, un lucru este cert – soluționarea deplină a conflictului transnsitrean nu depinde doar de noi. Federația Rusă este parte componentă a negocierilor pe această filieră.”

…Ucrainei îi va fi de folos experiența transnistreană

MAIA SANDU, președintele ales al Republicii Moldova

“Am recunoscut că regiunea transnistreană face parte din formatul de negocieri, am acordat întreprinderii locale același regim comercial ca producătorii dreapta Nistrului – în special, dreptul de a exporta gratuit către UE în baza Acordului de asociere. Prin urmare, acum 65% din exporturile transnistrene se îndreaptă pe piața europeană. Am semnat peste 300 de documente privind rezolvarea conflictului și așa mai departe. Chiar și așa, noi, deocamdată, nu am ajuns practic nicăieri.”

Cât privește subiectul federalizării Moldovei, președintele ales, Maia Sandu se declară împotrivă, iar soluția este ca Federația Rusă să-și retragă complet trupele de pe teritoriul Republicii Moldova.

MAIA SANDU, președintele ales al Republicii Moldova

„Eu sunt împotriva federalizării Republicii Moldova. Eu nu susţin variantele pe care le propune Dodon împreună cu partidul său. Deşi n-au făcut propuneri concrete, ei au vorbit anterior despre federalizare. Sunt sigură că vom găsi un format de soluţionare a conflictului. El trebuie să includă retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Noi întotdeauna am avut această poziţie şi vom continua să o avem”.

În acelaşi interviu pentru publicaţia ucraineană „Evropeiska Pravda”, Maia Sandu a declarat ferm că peninsula Crimeea aparţine Ucrainei și nu Federaţiei Ruse – argument susţinut mereu de Igor Dodon.