Reținerea lui Iurie Coțofan, pe agenda Comisiei Unificate de Control

Reținerea lui Iurie Coțofan, pe agenda Comisiei Unificate de Control

În cadrul ședinței de la Bender a Comisiei Unificate de Control subiectul central abordat de reprezentanții Chișinăului a fost reținerea abuzivă la unul din posturile „grănicerești” transnistrene a cetățeanului Iurie Coțofan, locuitor al satului Corjova din raionul Dubăsari.

Delegația Republicii Moldova a condamnat acest incident care a fost provocat în Zona de Securitate de către exponenții unor structuri de forță subordonate Tiraspolului, aflate ilegal în perimetrul de responsabilitate al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

„Această încălcare gravă a liberei circulații și a libertății persoanei în Zona de Securitate denotă sfidarea de către exponenții de la Tiraspol a tuturor actelor ce stau la baza operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru, dar și a tratatelor internaționale în domeniul drepturilor omului.

Un caz similar de îngrădire a liberei circulații a cetățeanului Dorel Roșca, produs la 5 octombrie curent, este reflectat în Raportul de monitorizare a Zonei de Securitate pentru perioada 1 octombrie – 30 noiembrie 2021, prezentat în cadrul ședinței CUC de către reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova,” se arată într-un comunicat al delegației R. Moldova în CUC.

FOTO: Pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale MGB-ul transnistrean l-au reținut, din nou, pe Iurie Coțofan. Detalii

Observatorii Misiunii OSCE ar fi documentat și alte încălcări ale regimului Zonei de Securitate, printre care amplasarea ilegală a posturilor mobile „grănicerești” la 14 octombrie, apoi la 29 noiembrie curent în adiacentul localităților Cremenciug și Copanca. De asemenea, oficialii Misiunii OSCE confirmă prezența unei linii de blocuri de beton plasate abuziv în martie 2020 de structurile transnistrene între localitățile Bender și Varnița, despre care menționează că „creează impedimente pentru circulația cetățenilor”.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control cere Tiraspolului eliminarea oricăror bariere în calea liberei circulații, așa cum prevede Acordul din 21 iulie 1992 și alte documente care stabilesc regimul Zonei de Securitate.