Republica Libertății sau pustiul transnistrean? Interviu cu regizorul Vadim Tristan

Republica Libertății sau pustiul transnistrean? Interviu cu regizorul Vadim Tristan

Un eseu realizat de un regizor din regiunea transnistreană despre cum a crescut în acel mediu ne-a arătat viața din stânga Nistrului mai mult decât ar fi făcut-o un eseu doar despre regiune. Propagandă, militarizare excesivă, ce pătrunde în orice activitate socială, în prim-plan fiind vizată tânăra generație și falsa libertate din lozincile celor ce se cred lideri ai regiunii – sunt momentele cheie ale eseului Republica Libertății.

Vadim Tristan, un tânăr regizor ce activează la Chișinău a decis să arate publicului copilăria și adolescența unui băiat ce crește într-o regiune ocupată de Federația Rusă. Atunci când ai etichetă “regizor din regiunea transnistreană” trebuie să îți exprimi poziția și mai departe să realizezi alte teme sau alte idei – așa e și în cazul lui. Eseul arată o parte din biografia tânărului regizor din stânga Nistrului, dar nu e tot ce vrea să spună.

Originile sale îl urmăresc chiar dacă a părăsit regiunea, asta îl face să se simtă prizonier al propriilor rădăcini, prizonier al faptului că s-a născut în Transnistria.

Vadim face acest eseu, deși ar putea avea consecințe în regiune, mama sa lucrează în Holdingul Sheriff, iar tatăl său este pompier.

Viziunea lui asupra reîntregirii celor două maluri e că va trebui înainte de asta să dureze mai mulți ani fără propaganda rusească, cel puțin trebuie să fie o perioadă tranziție.

Jurnalist: Dar cum tu vezi, regiunea are viitor?

Regizor: În general, nu o văd pe viitor… părăsită de oameni… Un loc fără oameni…Pustiul transnistrean.

Regizorul a lucrat în jur de 3 ani la eseu, premiera a vut loc la Festivalul de Film Studenţesc DEBUT pe 𝟐𝟔 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 la Cinematograful Odeon.
Poster Republica Libertății Vadim Tirastan

Eseul a obținut premiul Festivalului de Film Documentar de la Salonic (TDF) ce prezintă un abonament pentru participarea la ediția din 2022 și acces la toate celelalte evenimente – Agora Market și Docs; premiul Documentary Association of Europe (DAE) – un abonament de membru pentru un an și patru sesiuni de mentorat personalizate.

Acesta mai este autorul scurt metrajului “Ленин в тебе и во мне”, filmul „Un cal verde pe perete”, „Așa a spus mama”,  “Dudulești”