Reprezentantul Rusiei pe subiectul transnistrean a venit la Chișinău. Guvernul se arată îngrijorat de unele declarații de la Moscova

Reprezentantul Rusiei pe subiectul transnistrean a venit la Chișinău. Guvernul se arată îngrijorat de unele declarații de la Moscova

Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut astăzi o întrevedere cu Reprezentantului Special al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană Vitalii Treapițîn.

Vicepremierul Serebrian a declarat, că la momentul de față formatul 5+2 este înghețat, în mare parte din cauza războiului din Ucraina. Totuși, faptul că nicio întâlnire în formatul 5+2 nu a existat de la sfârșitul anului 2019 semnalează și existența unor probleme structurale mai profunde, care trebuie abordate.

„A fost accentuat faptul, că negociatorul șef din partea Tiraspolului, în declarațiile sale publice, vorbește tot mai des despre „independența” regiunii transnistrene, acest scop încălcând în mod evident declarațiile participanților formatului 5+2. Totodată, multe declarații ale unor jurnaliști și persoane publice de la Moscova conțin mesaje îngrijorătoare, chiar amenințătoare,” se arată în comunicatul Biroului Politici de Reintegrare postat pe site-ul Guvernului.

Guvernul nu a comunicat dacă s-a discutat cu reprezentantul Rusiei și despre faptul că acesta a felicitat recent pretinsul minister de externe din regiune cu „aniversarea sa”.

Felicitarea din partea lui Vitalii Treapițîn a fost trimisă la Tiraspol pe 1 iulie 2022: „în condițiile unei situații regionale și paneuropene dificile, Ministerul de Externe al Transnistriei a apărat cu onoare interesele poporului multinațional transnistrean.”

Reprezentnatul Rusiei susținea în mesajul transmis că: „În mare parte datorită muncii dumneavoastră neobosite de înalt profesionalism, pacea și liniștea sunt asigurate pe Nistru și, în ciuda tuturor dificultăților, se menține un dialog constructiv în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.

În cadrul întrevederii de azi s-a atras atenția asupra excluderii potențialelor provocări care ar periclita buna funcționare a școlilor cu predare în limba română din raioanele de est ale țării și accesul fermierilor la terenurile agricole din raionul Dubăsari. Reprezentantul Special a fost de acord cu existența provocărilor aferente accesului la terenurile agricole, școlilor predare în limba română și, în general, obstacolele în calea liberei circulații pe Nistru.

Vicepremierul Serebrian a atras atenția și asupra condițiilor inumane în care sunt deținuți mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova în penitenciarele din raionale de est ele țării, fiind evocat în mod particular cazul lui Adrian Glijin. S-a reiterat faptul, că există o nevoie stringentă de a aborda în cadrul negocierilor deteriorarea evidentă a respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană.

  • Vicepremierul Oleg Serebrian a avut astăzi și o întrevedere cu ambasadorul ucrainean Marko Șevcenko și tot azi va pleca într-o vizită oficială la Bruxelles, unde se va întâlni cu Josep Borell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / Vicepreședintele Comisiei Europene. De asemenea, va avea consultări cu Stefano Sannino, Secretarul general al Serviciului European de Acțiune Externă; Michael Siebert, Directorul general pentru Parteneriatul Estic și Asia Centrală al Serviciului European de Acţiune Externă; Maciej Popowski, director general al Direcției Generale pentru Vecinătate și Negocieri privind Extindere, cu care va discuta despre perspectivele procesului de reglementare transnistreană în noul context regional și european.