Regiunea transnistreană revine la vremurile bune

Fotografie publicată de MGRES în dimineața zile de azi, 5 decembrie 2022

Regiunea transnistreană revine la vremurile bune

Măsurile de austeritate în regiunea transnistreană au fost anulate după ce sâmbătă, 3 decembrie, compania de stat Energocom de la Chișinău a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES (Centrala de la Denstrovsk) pentru luna decembrie.

Astăzi autoritățile separatiste din regiune anunță că apa caldă revine în regim non-stop, iluminatul stradal și transportul public va funcționa conform programului anterior.

Marii consumatori de energie își vor relua activitatea, întreprinderi ca Uzina Metalurgică Moldovenească și Uzina de Ciment din Râbnița, pentru început la capacități de 30%. Deși anterior Uzina de Metal, cel puțin, a activat periodic și în perioada în care era deficiență de gaz.

Astăzi, la ora 5 dimineața, a fost lansată a doua unitate de putere la MGRES, a treia unitate de putere va fi lansată mâine. Trei unități vor funcționa până la sfârșitul lunii decembrie, anunța pretinsul ministru al economiei Serghei Obolonik.

Un contract de „compromis”

Amintim că,  sâmbătă vicepremierul pentru Infrastructură, Andrei Spînu a anunțat că malul drept va achiziționa în luna decembrie 204 mii MW la un preț de 73 de dolari per MW. Cantitatea respectivă și contractele bilaterale din România, potrivit oficialului, „e suficientă pentru tot consumul malului drept.”

Andrei Spînu a precizat că acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz. „Instituțiile de resort urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică, astfel că cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate.”

Pentru poducția de curent la MGRES, Moldovagaz va livra 5,7 milioane m.c. de gaz pe zi malului stâng, adică întreaga cantitate de gaze pe care o primește Republica Moldova de la Gazprom. Citește mai mult aici.