Regiunea transnistreană a primit noi doze de vaccin din Chișinău și începe etapa a III-a de imunizare

Locație: Tiraspol

Regiunea transnistreană a primit noi doze de vaccin din Chișinău și începe etapa a III-a de imunizare

Tiraspolul a primit astăzi încă 120 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech din totalul celor 942 de doze ce au fost repartizate cu titlu gratuit localităților din stânga Nistrului și mun. Bender, dintre care 822 au fost ridicate în data de 06 aprilie. Astfel regiunea anunță că trece la etapa ce presupune vaccinarea tuturor locuitorilor.

Chișinăul a informat Tiraspolul și despre disponibilitatea de a transmite cu titlu gratuit alte 2000 de doze de vaccin AstraZeneca dintr-un lot nou de donație din partea României pentru Republica Moldova, specialiștii de profil din regiune au ridicat setul de documente însoțitor, urmând ca în zilele apropiate să revină pentru definitivarea formalităților necesare, transportarea acestora și administrarea în raioanele de est ale țării conform distribuției dispuse de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Concomitent, pe lângă cele 2000 de doze de vaccin AstraZeneca, de la Depozitul Național de Vaccinuri din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică urmează a fi ridicate și 2000 de seringi de 0,5 ml pentru procesul de vaccinare și 20 de cutii de siguranță pentru colectarea seringilor utilizate.

Dozele primite până acum au permis începerea etape de vaccinare a tuturor locuitorilor.  Persoanele  cu vârsta peste 18 ani care doresc să se imunizeze trebui să sune la policlinica locală și să se înregistreze.„ În această etapă, există posibilitatea de a fi vaccinat cu medicamentul „AstraZeneca”: zilnic dacă există cel puțin 10 persoane,” ordinul corespunzător a fost dat serviciului ambulatoriu de către medicul sanitar șef Natalya Beril.

Vaccinarea a început în regiune pe 29 martie – cu lucrătorii din domeniul sănătății. Dintre aceștia, 1157 de persoane au primit prima doză de vaccin.

Tiraspolul încă așteaptă  livrarea primului lot (42 de mii de unități) de vaccin rusesc Sputnik V promis să vină luna aceasta. Alte 20 de mii de doze ar urma să ajungă în luna mai, anunță responsabilii din domeniu sănătății din regiune. Nu există informații oficiale din partea Federației Ruse când vaccinul rusesc ar putea veni în Republica Moldova.