Regiunea transnistreană a fost scutită de taxe de export de milioane de dolari datorită Acordului de Liber Schimb RM-UE

Regiunea transnistreană a fost scutită de taxe de export de milioane de dolari datorită Acordului de Liber Schimb RM-UE

Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană a oferit oportunități unice antreprenorilor din Republica Moldova. Datorită acestuia produsele noastre au ajuns pe piețele din UE, în condiții egale, fie din dreapta sau stânga Nistrului. 

Vadim Gumene, director de program în cadrul Expert-Grup spune că tot ce se exportă în baza certificatelor de origine, este doar cu originea Republica Moldova și doar prin vama Moldovei și nu poate fi vorba de o altă origine, pretinsă de Tiraspol. 

Vadim Gumene, director de program în cadrul Expert-Grup

„Dacă vorbim de scutiri de anumite tarife cu excepția la anumite produse unde avem contingente destul de substanțiale unele noi chiar nu le valorificăm deși ar fi potențial destul de mare. Ceea ce tine de partea transnistreană ei beneficiază exact de același regim care beneficiază partea dreaptă prin urmare nu există nicio discriminare.”

DCFTA urmărește eliminarea graduală a taxelor vamale de import și export în comerțul produselor între RM -UE. Regiunea transnistreană a fost scutită de taxe de milioane de dolari datorită acestui acord.

Directorul de program în cadrul Expert-Grup a realizat un studiu în care a calculat că doar în 2017 regiunea transnistreană a beneficiat de scutiri de milioane. 

„Produsele agricole transportate de transnistria au beneficiat de scutire de circa 18 milioane de dolari pe când produsele non agricole industriale de circa 8 milioane de dolari.”

 Regimul de la Tiraspol vorbește constant despre relația pe care o are cu Federația Rusă în domeniul exportului și este catalogata ca cea mai importantă direcție comercială, datele reale arată că regiunea a exportat cel mai mult, în 2019, în Uniunea Europeană.

Viorel CHIVRIGA, Economist, director de programe la IDIS Viitorul:

„Statistica uneori poate fi folosită pentru a manipula oamenii și statistica pe malul stâng asta face. Datele lor arată  o orientare pro Comunitatea Statelor Independente (CSI) dar atunci când începi să analizezi foarte bine, realizezi că orientare e cu totul alta, spre statul vecin Ucraina și spre UE. Este un lucru logic si normal pentru fiecare operator economic care are niște rezultate bune în comerțul internațional, în comerțul intern, pentru el e vital să existe un sortiment de produse si calitative competitive pentru piața internă pentru piața externă si pentru el contează multiplicarea direcțiilor geografice pentru bunurile lui.”


„Orientarea pe o singură piață e o prostie”

 Viorel CHIVRIGA, directorul de programe la IDIS Viitorul spune că orientarea pe o singură piață asta e o prostie.  „Apar riscuri inevitabile, ceea ce a avut R. Moldova în câteva rânduri când au fost sistate exporturile de băuturi alcoolice apoi exporturile de produse animaliere care a ruinat o bună parte din antreprenorii din Republica Moldova, inclusive de pe malul stâng al Nistrului și din Găgăuzia. Atunci când te orientezi la o singură piață există riscul să fii șantajat nu numai economic, dar și politic”

Dacă exportatorii din Republica Moldova, de pe malul drept au înțeles pericolele de export într-o singură direcție, cei de pe malul stâng al Nistrului abia acum încep să înțeleagă acest lucru.

 Iurii DIUȚA,  Asociația Agro Kompakt, Tiraspol: „Noi înțelegem perfect, producătorii de fructe, că să stai pe un singur picior este foarte periculos, noi avem un obicei de  a exporta în Rusia, dar noi înțelegem că în orice moment poate să se întâmple ceva ce nu va ține de noi producătorii și această piață poate să fie închisă pentru noi. ”

Potențialul de export al producătorilor de pe malul stâng al Nistrului în Uniunea Europeană și oportunitățile de creștere și diversificare a exporturilor de pe ambele maluri sunt fortificate începând cu 2019 cu ajutorul proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) cu susținerea financiară a Suediei.

Viorel Chivriga, Economist, director de programe la IDIS Viitorul

„Piața Europeană este una unică dacă o comparăm cu piața estică după numărul de consumatori, după numărul de consumatori după cerințe după multe aspect, în cazul dat dacă colegii de pe malul stâng al Nistrului nu au beneficiat de multe de ce au beneficiat malul drept e o întrebare pe care trebuie să ne-o punem in comun dar in primul rând la ea trebuie să răspundă colegii de pe malul stâng al Nistrului că de fapt ușile au fost deschise pentru toți. Programul Națiunilor Unite pentru dezvoltare a găsit o cheiță unică anume pentru a pune la masa oameni complete diferiti 30 de ani a schimbat oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului.”

De suport PNUD în dezvoltarea afacerilor au beneficiat deja mai multe afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului, printre acestea este și compania de textile din Tiraspol, Intercenter Lux.

„Un aspect foarte important, în pofida unor rezultate remarcabile ale companiei pentru a face față tuturor sarcinilor este nevoie de ajutor, inclusiv financiar. În acest sens vrera să spun despre proiectul PNUD cu care colaborăm și una din sarcinile pe care deja am reusit să o soluționăm, mă refer la studierea unei piețe noi, cea din Azerbaidjan,” Boris Chiciuk, director comercial, Intercenter Lux.

Dumitru Udrea manager proietului AdTrade a declarat, marți  în cadrul celei de-a doua ediții a Clubului de presă organizată de proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) cu susținerea financiară a Suediei, că până la sfârșitul anului în cadrul proiectului va fi lansată o nouă propunere de proiect. „Vom susține  asocierile dintre companiile din sectorul agricol pe care noi l-am identificat a fi foarte important, în cadrul concursului vor fi finanțate transferul interior si cât din exterior si dotarea tehnică din sectorul agricol.”