Regimul separatist își propune să pedepsească persoanele care se adresează în instanțele naționale sau la CEDO. Inițiativa vine de la pretinsul procuror general 

Pretinsul procuror al regiunii transnistrene, Anatol Gurețki

Regimul separatist își propune să pedepsească persoanele care se adresează în instanțele naționale sau la CEDO. Inițiativa vine de la pretinsul procuror general 

La solicitarea pretinsului procuror al regiunii transnistrene, Anatol Gurețki, codul penal ilegal din stânga Nistrului urmează să fie completat cu un nou articol menit să protejeze „autoritățile” din regiune de cauzele penale intentate de procurorii Republicii Moldova.

Completările presupun pedeapsă penală „pentru apel la organele de drept ale statelor străine cu privire la încălcarea drepturilor și libertăților de către oficialii transnistreni. ”

Fragment din Nota explicativă la proiectul de lege ce urmează să fie semnat de Vadim Krasnoselski:

„a) Relevanța completărilor propuse se datorează rezultatului analizei datelor statistice, precum și a informațiilor operaționale privind cazurile de urmărire penală pentru perioada 2010-2021 de către organele de drept ale statelor străine și, în primul rând, – Republica Moldova, împotriva funcționarii autorităților și administrației publice, autoguvernarea locală a RMN, precum și alți cetățeni ai RMN;

Potrivit informațiilor de care dispune Parchetul RMN, în marea majoritate a cazurilor, motivul unei astfel de urmăriri penale au fost apelurile persoanelor (atât cetățeni străini, cât și cetățeni RMN) la autoritățile al Republicii Moldova să facă recurs, să conteste sau să tragă la răspundere pentru acțiunile și deciziile luate de funcționarii autorităților și administrației publice, ai autonomiei locale a RMN în legătură cu exercitarea atribuțiilor oficiale sau îndeplinirea atribuțiilor în funcție.

Astfel, persoanele ce se vor adresa în instanțele naționale riscă privațiune de libertate pe un termen de până la 4 ani, cu sau fără privarea de dreptul de a ocupa anumite „funcții” pe un termen de până la 3 (trei) ani. „Aceeași faptă săvârșită de un grup de persoane prin acord prealabil sau de un grup organizat, – se pedepsește cu închisoare de la 3 (trei) la 7 (șapte) ani, cu sau fără privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de până la 5 (cinci) ani. Prezenta lege va intra în vigoare la 14 (paisprezece) zile de la data publicării sale oficiale”, se arată în pretinsa inițiativă legislativă.

Cine e Gurețki

Anatol Gurețki a îndeplinit funcția de ministru al justiției al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene (2005-2006), tot în 2006 la propunerea primului președinte RMN, Igor Smirnov, devine procuror general al republicii separatiste. Funcție ocupată până în 10 octombrie 2012. În aprilie 2012, acesta și-a depus demisia, dar deputații „Consiliului Suprem al RMN” nu au acceptat demisia. Din 10 octombrie 2012 s-a pensionat. În 2016 revine din nou în fruntea procuraturii ilegale din regiune.

Acesta se face vinovat de cel puțin 3 decizii la CEDO, fiind responsabil de încălcarea drepturilor oamenilor din regiune.

Cine sunt persoanele responsabile de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, potrivit CEDO

„Totul se poate repeta din nou”, scrisă în 2003 la Tiraspol, există și partea II

„Procurorul” este cunoscut pentru opiniile sale convinse de separare a regiunii de Republica Moldova, acesta se regăsește printre autorii cărții „Totul se poate repeta din nou”  scrisă în 2003, unde este promovată ura față de Republica Moldova și sunt aduse insulte la adresa autorităților de pe malul drept.

Cele mai rasunătoare dosare în care figurează acesta este procesul împotriva fostului președinte RMN, Evghenii Șevciuk, Gurețki a fost cel care a solcitat ridicare „imunității de deputat a acestuia.” Totodată se face vinovat de închiderea ilegală a lui Oleg Horjan președintele partidului comunist din regiune, care încă se află în detenție și multe alte dosare de încălcare a drepturilor omului.