Regimul separatist de la Tiraspol organizează un Congres al așa-zișilor deputați de toate nivelurile. Există temei de îngrijorare?
Regimul separatist de la Tiraspol convoacă cel de-al VII-lea Congres al așa-zișiilor deputați de toate nivelurile, pentru a discuta despre situația politică și socio-economică din regiune.
În acest context, în spațiul public au apărut alegații dintr-o singură sursă că adunarea ar avea menirea de a adopta un apel de acceptare a regiunii în componența Federației Ruse.
Biroul politici pentru reintegrare a precizat cu referire la organizarea evenimentului și la speculațiile din spațiul public că „nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora“.
La 21 februarie, așa numitul Parlament de la Tiraspol a decis organizarea la 28 februarie, ora 11:00, a celui de-al VII-lea Congres al așa-zișii deputați de toate nivelurile din regiune.
Adunarea a fost inițiată la 19 februarie de pretinsul președinte al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, la solicitarea așa numitei Adunării consultative a primilor pretinși deputați transnistreni din subordinea pretinsului legislativ de la Tiraspol.
Decizia lui Krasnoselski este motivată de așa numita presiune social-econimică din partea autorităților constituționale ale R. Moldova asupra locuitorilor regiunii, precum se arată în comunicatul de presă emis de instituția nerecunoscută pe care o conduce.
Pe ordinea de zi a evenimentului sunt stabilite trei subiecte care se referă la discuții despre situația politică și social-economică din regiune, dar și adoptarea unei rezoluții care va fi stipulată în documentele finale.
Activistului din regiunea transnistreană Ghenadie Ciorba a presupus într-o postare pe o pagină de socializare că solicitarea de a organiza așa-zisului congres la Tiraspol a venit de la Moscova.
„La forumul de la Tiraspol ar trebui să fie exprimată o cerere din partea cetățenilor PMR (regiunea transnistreană, n.r.) de acceptare a Transnistriei în componența Federației Ruse, iar pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru în discursul său, iar Adunarea Federală va decide rapid satisfacerea cererii”, a scris Ghenadie Ciorba.
Opozantul transnistrean care a menționat că acesta este al patrulea congres de acest gen, deși, în realitate, este al șaptelea, a făcut apel la pretinșii deputații ai regiunii să împiedice adoptarea unui apel care i-ar da lui Putin „dreptul legal de a lovi teritoriul R. Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, sub orice pretext”.
Biroul politici pentru integrare a precizat într-un comunicat de presă emis joi, 22 februarie, că „nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora”.
„Referitor la informațiile care circulă în spațiul public, privind evenimentul preconizat la Tiraspol pentru data de 28 februarie curent, precizăm că Biroul politici de reintegrare urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali. Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, se arată în comunicatul Biroului.
În contextul declarațiilor activistului Ghenadie Ciorbă, președintele Comunității WatchDog.MD, Valeriu Pașa, crede că un asemenea scenariu este puțin probabil și, susține el, informațiile care circulă cu referire la acest congres „seamănă mai mult cu o operațiune de dezinformare sau mai bine spus de influențare a opiniei publice”.
„De ce credem noi că este foarte puțin probabil ca acest scenariu să îndeplinească? În primul rând, dacă el ar urma să devină realitate, nu ar fi promovat în ajun, dar ar fi fost un fel de surpriză în același timp. Trebuie să fim conștienți de caracterul actual al regimului dictatorial de Federația Rusă. Aceasta deseori acționează irațional și nu puteam exclude 100% orice scenariu. Putin a demonstrat că este gata să meargă la pași aparent sinucigași. De ce cred că Putin nu este gata pentru recunoașterea sau cu atât mai mult acceptarea regiunii transnistrene în Federația Rusă, pentru că nu are controlul la frontiera acestei regiuni. Ceea ce nu este cazul, de exemplu, a regiunilor separatiste din Georgia, atâta timp cât armata rusă nu poate ajunge în acest teritoriu, este foarte puțin probabil ca el să-și asume riscul „acceptării” a acestei regiuni în componența Federației Ruse. Nu o să o poată apăra în caz de ceva. Și nu zic că asta ar provoca neapărat un conflict militar. Dar gândirea strategică rusească astăzi este dominată de termeni militari. Ei văd riscuri militare oriunde, respectiv această regiune va rămâne un status-quo-ul existent, cel mai probabil”, susține Pașa într-un filmuleț video publicat pe platforma condusă de el.
Alexandru Flenchea, fost viceprim-ministru pentru reintegrare, consideră că în spatele organizării congresului se află, de fapt, holdingului transnistrean Sheriff.
„Ceea ce vreau să spun este că acesta va fi al doilea congres de când Sheriff a devenit singura forță politică din Transnistria. Acest lucru se întâmplă atunci când Sheriff se simte amenințat de condițiile de seră în care este obișnuit să funcționeze. Condiții care nu implică plata taxelor și a vămilor. Așa ar trebui privit viitorul congres. Tiraspolul s-a gândit îndelung și dureros cum să reacționeze. În ceea ce privește pârghiile de presiune, setul de instrumente este aproape epuizat. Ei nu pot schimba situația, așa că, evident, vor fi demersuri la congres. Este greu de spus încă cât de serioase vor fi acestea. Este clar că vor exista unele confruntări la nivel de declarații”, a spun Flenchea la 20 februarie, în cadrul emisiune a portalului media Nokta.
Din cele șapte congrese organizate până în prezent, doar două dintre ele au decis într-un fel sau altul soarta regiunii, și anume cel din 1990 și 2006.
La prima adunare de acest fel din 1990, a fost adoptată o declarație privind crearea așa numitei Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești Transnistrene, cu capitala la Tiraspol și în cadrul URSS. Ulterior, în 1991, cel de-al doilea așa numit congres, organizat după destrămarea URSS, s-a desfășurat într-un subsol și s-a încheiat cu auto-proclamarea independenței regiunii transnistrene.
Al treilea eveniment similar a avut loc în același an și a culminat cu decizia politică privind formarea pretinselor puterii executive, a bugetului și a sistemului bancar propriu al regiunii.
Cel de-al patrulea și al cincilea congres, organizate în 1991 și respectiv în 1995, s-au soldat cu aprobarea așa-numitei constituții a regiunii transnistrene, a steagului și stemei regiunii separatiste.
Ultima și cea de a șasea adunare similară a avut loc în 2006 și a fost organizată la fel sub pretextul unei presiuni economice a regiunii transnistrene în legătură cu acțiunile autorităților constituționale. Atunci pretinsele autorități de la Tiraspol au decis organizarea unui pseudo referendum la care participanții ar fi votat pentru independența regiunii și aderarea ulterioară a acesteia la Federația Rusă. Acesta nu a fost recunoscut de comunitatea internațională, iar autoritățile constituționale de atunci au precizat că acesta nu poate fi considerat drept un exerciţiu de exprimare a voinţei populaţiei din regiune.
Amintim că la 11 ianuarie, iar ulterior la 28 ianuarie, regimul separatist a scos oamenii în stradă pentru a se manifesta împotriva Noului Cod vamal al R. Moldova, intrat în vigoare la 1 ianuarie.
Noile prevederi legislative obligă toți agenții economici, inclusiv din regiunea transnistreană, să achite taxe vamale la bugetul de stat pe principii generale, după câteva decenii în care au fost scutiți de aceste plăți sub pretextul că erau virate în bugetul transnistrean.
Precizăm, totodată, că firmele din regiunea transnistreană rămân în continuare scutite de plata TVA și a accizelor la importul și exportul mărfurilor, suma totală a acestora fiind mai mare decât taxele vamale impuse începând cu 1 ianuarie 2024.
Atunci, liderul separatist Vadim Krasnoselski a acuzat autoritățile constituționale că împovărează fiscal companiile transnistrene.
În cadrul primei întâlniri din 2024 în formatul „1+1”, desfășurată la 16 ianuarie, la Tiraspol, Oleg Serebrian, vicepremier pentru Reintegrare a declarat că odată cu intrarea în vigoare a noului cod vamal: „Moldova nu a introdus taxe pentru regiunea transnistreană. Moldova a introdus taxe vamale pentru toți agenții economici de pe teritoriul R. Moldova, recunoscut internațional”.
Totodată, vicepremier pentru Reintegrare a precizat în contextul întrebărilor oferite de reprezentanții mass-media din regiune că „în viitorul apropiat nu poate fi vorba de introducerea TVA și a accizelor, deși treptat avem intenția de reîntregire, în primul rând, în plan economic teritoriul R. Moldova. Vrem ca acest proces să aibă loc pe cale pașnică, desigur informând din timp întreprinderile despre aceste schimbări. Decizia noastră în privința integrării economice rămâne de neclintit – treptat avem în vedere chiar și introducerea leului moldovenesc ca monedă de plată pe tot teritoriul R. Moldova”.