Regimul de la Tiraspol minte oficialii OSCE despre existența unor dosare penale privind separatismul

Vitalie Ignatiev, pretinsul ministru de externe de la Tiraspol

Regimul de la Tiraspol minte oficialii OSCE despre existența unor dosare penale privind separatismul

Reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, s-a aflat în această săptămână în Republica Moldova. Acesta, însoțit de șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, Kelly Keiderling, s-a întâlnit cu oficialii moldoveni la Chișinău, dar a mers și la Tiraspol unde a avut discuții cu reprezentanții regimului separatist.

Ca de obicei, Vitalie Ignatiev, pretinsul ministru de externe din regiune, s-a adresat oficialului OSCE cu o serie de plângeri privind pretinse acțiuni de presiune aplicate de Chișinău.  Acesta a declarat că oamenii din regiune au probleme din cauza legii cu privire la separatism. Ignatiev susține că Chișinăul a anunțat în căutare reprezentanți ai regimului, iar asta ar fi ,,o modalitate directă de escaladare a conflictului”.

Informația că autoritățile constituționale au deschis dosare penale pe acțiuni de separatism și ar fi deja persoane date în căutare națională pe această infracțiune s-a adeverit a fi falsă.

Serviciul de presă al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a comunicat pentru Zona de Securitate că nu sunt emise astfel de mandate de anunțare în căutare și că, în acest moment, nu există nici dosare curente pe fapte invocate de Ignatiev.

În contextul tentativelor rusești de destabilizare a Republicii Moldova, care s-au amplificat după invazia Rusiei asupra Ucrainei, Codul penal al Republicii Moldova a fost completat, în februarie 2023, cu un articol nou care incriminează separatismul – adică acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, dar și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.