Regimul de la Tiraspol introduce noi măsuri de intimidare în adresa școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Vor urma sancțiuni?

Liceul Teoretic ’’Lucian Blaga” din mun. Tiraspol

Regimul de la Tiraspol introduce noi măsuri de intimidare în adresa școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Vor urma sancțiuni?

Regimul separatist de la Tiraspol a modificat în anul 2024, în mod unilateral, plata pentru prestarea serviciilor comunale pentru școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, plăți diferite de tarifele locale.

Mai exact, potrivit Biroului Politici de Reintegrare cele opt școli cu predare în limba română din regiune sunt impuse să achite taxele majorate, după cum urmează:

  • Energie electrică – de la 0,76 lei pentru un kwh la 1,75 lei pentru un kwh (altor instituții până la 2,53 lei);
  • Energia termică – de la 353,18 lei/ 392,2 lei pentru o Gcal la 937,15 lei/943,24 lei pentru  o Gcal (altor instituții până la 1425,4 lei);
  • Gaze naturale – de la 0,38 lei pentru 1 m³ la 3,52 lei pentru un 1 m³ (altor instituții până la 6,13 lei);
  • Apa și canalizarea – de la 14,9 lei pentru 1 m³ la 23,04 lei pentru 1 m³.

Responsabilii reintegrarea țării punctează în contextul problemei școlilor că, măsurile unilaterale ale Tiraspolului față de instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană, aplicate diferențiat față de alte instituții de învățământ din regiune, constituie noi acțiuni abuzive și discriminatorii în dosarul școlilor.

„Contrar celor convenite anterior în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, de a crea un mediu predictibil și prielnic desfășurării procesului educațional în cele 8 școli cu predare în limba română din regiune, de-a lungul timpului Tiraspolul sub diferite pretexte nefondate, refuză abordarea atât în esență, cât și de principiu, a majorității subiectelor de actualitate din domeniul educațional. Tiraspolul refuză inclusiv convocarea de aproape doi ani a ședinței grupurilor de lucru pentru educație, unde sunt antrenați experți de pe ambele maluri.

Subiectele reîntoarcerii sediilor instituțiilor de învățământ sau oferirii altora potrivite procesului de studii și necesităților, transmiterii citațiilor ilegale tinerilor din cele 8 școli și care sunt luați la evidență pe malul drept, ori solicitărilor către administrațiile instituțiilor de învățământ de a prezenta liste nominale ale tinerilor pentru a fi luați la evidență militară ori pentru a fi înrolați în așa-zisele structuri de forță, barierelor artificiale în calea liberei circulații pentru profesori/personalul instituțiilor de învățământ menționate și a bunurilor destinate pentru acestea, constituie o mică parte din problemele majore întâmpinate,” se arată în comunicatul Biroului.

Tarifele au fost modificate chiar dacă pe 16 ianuarie la ședința 1+1 de la Tiraspol, regimul a dat asigurări că școlile cu predare în limba română nu vor fi vizate, ca urmare a pretinselor masuri de răspuns din partea regimului după introducerea taxelor vamale companiilor transnistrene. detalii

  • Amintim după schimbarea codului vamal Tiraspolul a impus noi taxe la scoaterea mărfurilor pentru fermierilor moldoveni cu terenuri amplasate pe jurisdicția necontrolată de Chișinău

Biroul politici de reintegrare și Ministerul Educației și Cercetării vor interveni cu măsurile de suport necesare, inclusiv pentru a compensa cheltuielile adițional suportate, iar problemele înfruntate de școli vor rămâne pe agenda formatelor de negocieri privind reglementarea transnistreană până la soluționarea definitivă a acestora.”

Zona de Securitate a scris anterior despre faptul că subiectul școlilor este unul prioritar pentru Consiliul Uniunii Europene care are și un mecanism de sancțiuni în situația în care împotriva acestor sunt luate acțiuni de intimidare.

Mecanismul este unul valabil până la 31 octombrie 2024 și prevede măsurile restrictive împotriva conducerii regiunii transnistrene a Republicii Moldova.

Sancțiunile au fost introduse încă din 2010 și au inclus 16 persoane, fiind prelungite anual, dar din 2012 listă este una nulă, neavând niciun nume înscris.

Potrivit deciziei inițiale, statele membre UE trebuie să ia măsurile necesare pentru a interzice intrarea pe teritoriul lor sau tranzitul pe teritoriul lor a persoanelor care răspund de:

  • obstacol în realizarea unei reglementări politice a conflictului transnistrean din Republica Moldova;
  • dezvoltarea și implementarea campaniilor de intimidare și închidere a școlilor moldovenești care predau în limba română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
De ce lista este goală vedeți aici.