Regimul de la Tiraspol a cerut recunoașterea, dar a primit statutul de teritoriu ocupat de Federația Rusă

Regimul de la Tiraspol a cerut recunoașterea, dar a primit statutul de teritoriu ocupat de Federația Rusă

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat marți, 15 martie, la rezoluția prin care Federația Rusă a fost exclusă din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, un amendament prin care a recunoscut că Federația Rusă a ocupat în 1992 regiunea transnistreană.

Mai exact, prin amendamentul 6 se recunoaște, în premieră, după 30 de ani, ocuparea unei părți a teritoriului Moldovei de către Rusia.

Propunerea către adunare de a recunoaște oficial ocupația rusă a regiunii transnistrene a venit de la membrii APCE din România, Ucraina, Franța, Estonia, Marea Britanie, Georgia și Turcia.

Nu este clar cum au votat reprezentanții Republicii Moldova la APCE deaorece Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a venit cu o reacție după adoptarea amendamentului 6. Socialistul Vlad Bătrîncea, membru al delegației R. Moldova la APCE, susține că va contesta procedura prin care a fost adoptată prevederea respectivă, întrucât participanții online la ședință nu ar fi avut posibilitate să voteze.

Vlad Bătrîncea a menționat că inițiativa APCE constituie „o opinie”, prin urmare poartă caracter de recomandare, nu este un act juridic și nu produce efecte juridice. Din delegația națională au făcut parte Vicepreședinții Parlamentului Mihail Popșoi și Vlad Batrîncea, deputații Ion Groza, Natalia Davidovici și Adela Răileanu.

Într-adevăr, la modul practic, oferirea acestui statut nu produce schimbări în situația dintre cele două maluri.

Amintim că, pe 4 martie curent, așa-numitele autorități de la Tiraspol au anunțat că se adresează către ONU, OSCE și comunitatea internațională cu o solicitare de recunoaște a „Republicii Moldovenești Nistrene, drept o realitate care există de mai bine de 30 de ani” și au solicitat, de asemenea, „asigurarea respectării dreptului poporului din regiunea transnistreană la autodeterminare și stabilirea relațiilor diplomatice cu Republica Moldovenească Nistreană”.