Regimul de la Tiraspol a scos la vânzare șapte întreprinderi mari

Regimul de la Tiraspol a scos la vânzare șapte întreprinderi mari

Regimul de la Tiraspol intenționează să vândă șapte mari întreprinderi pentru privatizare, sperând să primească 110,9 milioane de ruble transnistrene, aproape 6 milioane de dolari pentru ele. Acest lucru este prevăzut de programul de privatizare pentru 2022-2023. Multe dintre aceste active au credite de plătit. Elektromaș are 60,5 milioane de ruble datorii, brutăria Rîbnița are 7,5 milioane, Odema are 5,5 milioane datorii.

Lista companiilor scoase la vânzare și cota parte deținută de regim:

  • Firma de cusut „Vestra”, 25% din actiuni;
  • „Electromaș”. Aproape 43% din acțiuni;
  • Benderschii Hleb, 100% din acțiuni;
  • Asociația Industrială și de Producție OAO, 100% din acțiuni;
  • Fabrica de confecții din Tiraspol „Odema”, 100% din acțiuni;
  • „Brutăria Rîbnița”, 100% din acțiuni;
  • OAO Research and Production Enterprise Electric Apparatus, 100% din acțiuni.

Informații despre aceste companii sunt aproape imposibil de găsit, cu excepția comunicatelor de presă emise după vizitele oficialităților din regiune la acestea și în care e descris cât de prospere sunt și cât de bine sunt administrate, fiind sub controlul presupuselor autorități. Până în 2015, datele privind cei mai mari contribuabili ai bugetului separatist erau publicate trimestrial, aceste companii erau constant printre ele. Astfel de date nu au fost publicate în ultimii ani și nu putem vedea contribuția acestora la bugetul regiunii.

“Vestra”

Compania de cusut „Vestra” este o întreprindere cu ciclu complet de producție și export de îmbrăcăminte. Producția este situată în Bender.

Compania este una dintre cele mai vechi întreprinderi industriale de pe teritoriul Transnistriei. Compania a fost fondată în 1944.

Din 1988, Vestra exportă haine: rochii, fuste, pantaloni, bluze, jachete, paltoane și impermeabile pe piața europeană. Cooperează cu parteneri străini, având comenzi ale mărcilor de top la nivel mondial pentru firme și companii din Italia, Anglia, SUA, Austria, Germania.

În perioada sovietică, compania a furnizat articole de îmbrăcăminte către țările baltice către Orientul Îndepărtat, iar de la sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut, compania produce haine pentru mărci globale precum Calvin Klein, DKNY, Dolce & Gabbana, Prada, Armani. .

În 2002 a fost aprobată o nouă structură organizatorică. „Vestra” a devenit societate pe acțiuni închisă, cu 25% din capital deținut de PMR, 75% din acțiuni aparțin personalului „Compania de cusătură” Vestra”.

După cum se raportează pe site-ul companiei, suprafața totală a terenului este de 11127 mp. Suprafața totală a producției principale și auxiliare, a spațiului de birouri și a altor facilități este de 13476,49 mp. Societatea detine: 3 spatii de productie, un complex administrativ si comercial, un complex de cladiri si un bloc de cazane autonome.

Societate pe acțiuni închisă „Odema” 


Istoria întreprinderii a început în noiembrie 1945. A fost numită după cea de-a 40-a aniversare a Komsomolului și a fost una dintre cele mai mari din URSS.

„Odema” lucrează cu numeroase companii din Italia, Austria, Slovacia, Rusia și produce haine pentru mărci europene cunoscute precum: „Chervo”, „Geospirit”, „Carintia”, „Barbour”, „Patrizia Pepe”, „Aspezi”. „ , „Energia Pura”, „Peuterey”, „Aripi de înger”, „Miroglio”, „Moncler”, „Canepa și Campi”, „Versace”, „Montura”, „Vuarnet”, „Giorgio Armani”, „Lână norvegiană ” .

În acest moment, compania lucrează la prelucrarea materiilor prime, care provine din Europa. Pentru cele nouă luni ale anului 2021, pierderile companiei s-au ridicat la 1,2 milioane de ruble.

Uniformele armatei ruse ce staționează ilegal în regiune ar fi cusute aici, după ce importul de uniforme a devenit imposibil în 2014, după anexarea Crimeei.

Electromash

Elektromash este unul dintre cele mai emblematice întreprinderi ale industriei din stânga Nistrului. Întreprinderea și-a început activitatea ca atelier de reparații (1946). A devenit o fabrică de reparații electrice în 1957. În februarie 1959, fabrica a fost numită „Microdvigator”. În 1963 a fost redenumit în Electromaș. Astăzi este listat în statutul de cercetare și producție Electromaș.

Începând cu anul 2005, combinatul era unul dintre cei mai mari contribuabili din bugetul Transnistriei, deducerile însumând circa 1% din veniturile bugetare.

Pe 13 noiembrie 2012, la întreprindere a avut loc o grevă, în cadrul căreia au fost făcute pretenții împotriva directorului general. El a fost acuzat de neplata salariilor și vânzarea de utilaje pentru fier vechi. Pe 14 noiembrie, șeful Elektromaș și-a anunțat demisia.

Produsele electrice ale uzinei sunt cunoscute în Federația Rusă, Ucraina, Belarus, Kazahstan, Azerbaidjan, Bulgaria, România, Cehia, Iran, Siria, Egipt, Vietnam, Turcia.

Produsele create la Elektromaș sunt echipamente pentru industria energetică, cărbunelui, chimică, petrolului, gazelor, mineritului și metalurgică. Sunt dotate cu mine din bazinele miniere de cărbune, conducte transcontinentale de petrol și gaze, piese pentru centrale termice și nucleare, centrale hidroelectrice mici, centrale eoliene, complexe energetice. Printre clienții ruși se numără Lukoil, Gazprom, Rosatom.

Întreprinderea cooperează cu centrala d ela Cuciurgan, Hidrocentrala Dubăsari, furnizează echipamente pentru complexul de reabilitare al sistemelor publice și produce bunuri de larg consum.

În 2021, Electromash a produs cel mai mare motor din istoria fabricii, cântărind 30 de tone. Inițial, instalația a fost proiectată pentru a crea mașini cu o capacitate de cel mult 2 megawați și o masă de cel mult 10 tone.

Numărul de mașini de dimensiuni mari produse de întreprindere s-a dovedit, de asemenea, a fi un record. Dacă în 2019 au fost asamblate aici 4 mașini mari, în 2020 – 8.

Benderschii Hleb

Benderschii Khleb este una dintre cele mai bune întreprinderi din industrie de pe piața de vânzare a pâinii și a produselor de panificație din regiune. 12 tone de diverse produse de panificație și cofetărie sunt produse și vândute de fabrică pe zi.

La 12 martie 2004 întreprinderea a fost trecută în administrația orașului Bender.

Societatea pe acțiuni a fost creată prin reorganizare sub formă de transformare a întreprinderii unitare de stat. Societatea a primit mai multe împrumuturi de la bugetul regional.

SA „Asociație industrială și de producție”


La 5 iulie 2012 s-a constituit Întreprinderea Unitară de Stat „Asociația Industrială și de Producție”.

Aceasta este o organizație comercială, proprietarul era rmn reprezentată de Administrația așa zisului Președinte rmn.

Întreprinderea este angajată în producția și vânzarea de amestecuri de beton și mortar de ciment, pompare de beton, livrare în toată regiunea, inclusiv loturi mici de beton și mortare de ciment cu autobasculante și vânzarea de blocuri de beton FS-4.

 „Brutăria Rîbnița”


Construcția brutăriei a început în 1960 și treptat întreprinderea a trecut de la o brutărie mică la o întreprindere industrială modernă.

În anul 1995 a fost construită o centrală diesel cu o capacitate de 200 kW, care asigură producția de produse de panificație într-un sortiment de până la 30 de tone pe zi.

12 martie 2004 „Brutăria Rîbnița” a fost transferată administrației orașului Rîbnița.

Societatea pe acţiuni a fost înfiinţată prin reorganizare sub formă de transformare a întreprinderii unitare de stat. Unul dintre directori a fost Vadim Kravchuk, actualul „deputat” al așa-numitului Consiliului Suprem al Transnistriei.

Din martie 2006, banca comercială din regiune Gazprombank (Biznesinvestbank, acum Eximbank) este proprietarul brutăriei.

Pe 18 februarie, pe pagina oficială de facebook, administrația brutăriei a anunțat vânzarea unor magazine.

 

Întreprinderea de cercetare și producție „Aparatură electrică”


SA „Electroapparatura” este situată în orașul Bender. Inițial, fabrica a fost creată ca o întreprindere specializată axată pe producția de produse electrice (colectori de curent, suporturi pentru cărucioare, blocuri de rezistență pentru echipamentele electrice ale macaralelor.

Din martie 2020, Întreprinderea științifică și de producție „Aparatul electric” practic nu și-a desfășurat activitățile, dar un investitor străin închiriază sediul cu dreptul de a cumpăra ulterior obiectul. Valoarea totală a activelor este de 600 de mii de dolari, dintre care 163 au fost deja achitate.

De asemenea, 3 milioane de ruble ar fi fost plătite angajaților fabricii pentru achitarea restanțelor salariale.

Planurile pentru 2020 erau de a oferi investitorului să cumpere persoană juridică, care deține drepturi de autor pentru condițiile tehnice și mărcile comerciale, dar mai întâi este necesar să se evalueze valoarea acestora. Dacă problema nu poate fi rezolvată în acest mod, societatea va trebui lichidată.