Reacția Biroului politici de reintegrare la intenția Tiraspolului de a îngrădi libera circulație între Varnița și Bender

20.10.2023/ segmentul între Varnița și Bender/Tighina

Reacția Biroului politici de reintegrare la intenția Tiraspolului de a îngrădi libera circulație între Varnița și Bender

Vineri, 20 octombrie, redacția Zona de Securitate făcut publice imagini cu lucrările de construcție desfășurate de regimul de la Tiraspol pentru a instala o barieră din piloni cu scopul de a îngrădi libera circulație între satul Varnița, care este sub jurisdicția Chișinăului, și orașul Bender/Tighina, aflat în afara controlului constituțional.

În legătură cu aceste acțiuni am solicitat o reacție de la Biroul politici de reintegrare în care am fost informați că acest caz se află în vizorul autorităților.

Au demarat investigațiile de resort pe linia de activitate a Inspectoratului de poliție Bender, delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control și a comandantului militar superior al contingentului de pacificatori din partea Republicii Moldova. Se elucidează toate circumstanțele și se întreprind măsurile necesare în vederea respectării regimului Zonei de Securitate.

Prin canalul de comunicare existent va fi sesizat reprezentantul politic de la Tiraspol în vederea clarificării situației, obținerii explicațiilor de resort și a evitării acțiunilor unilaterale în măsură să îngrădească dreptul la libera circulație a locuitorilor de pe ambele maluri”, se arată în răspunsul Biroului.

Cert este că, în adresarea noastră de informații am vrut să aflăm și cum cataloghează Biroul aceste acțiuni, dacă se cunoaște cu exactitate ce intenții au pretinsele autorități din regiune prin lucrările în desfășurare sau ce impact estimează că s-ar putea produce prin îngrădirea liberei circulații între satul Varnița și orașul Bender/Tighina, dar răspuns la aceste întrebări nu am primit.

Amintim că, acum câteva zile de-a lungul liniei ce delimitează administrativ localitățile au fost săpate zeci de gropi. Din informațiile pe care le deține Zona de Securitate lucrările sunt efectuate pentru a fi instalați piloni ce ar face imposibilă libera circulație.

Echipa “Zona de Securitate” a fost la fața locului pentru a vedea amploarea lucrărilor și a descoperit că acestea se desfășoară în același loc în care, în martie 2020, sub pretextul crantinei COVID-19, au fost instalate blocuri de beton. Barierele au rămas neclintite acolo și până astăzi.

Locuitorii din zonă sunt îngrijorați că ar putea fi ridicat un gard.

Mai multe detalii de la fața locului și imagini video vedeți aici.