Războiul și criza refugiaților: subiecte „mute și oarbe” în așa-zisul spațiul informațional de la Tiraspol

Războiul și criza refugiaților: subiecte „mute și oarbe” în așa-zisul spațiul informațional de la Tiraspol

La aproape un an de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului pe teritoriul Ucrainei, mesajele privind situația actuală de pe câmpul de luptă sau statutul refugiaților ucraineni în țările în care au reușit să ajungă sunt transmise în mod divers și percepute ca atare. Este și cazul regiunii transnistrene – acolo unde agresiunea Federației Ruse asupra țării vecine nu este mediatizată în niciun fel de către presa din stânga Nistrului. Nici la canalele TV sau radio și nici pe platformele web de știri din regiune nu veți găsi informații despre mersul războiului sau imagini cu ororile din Bucea, Irpin,  Kherson ori Dnipro. De asemenea, pretinsele surse media au luat apă-n gură și în privința situației refugiaților ucraineni de pe teritoriul regiunii trasnistrene.

Cu greu sau chiar deloc găsești informații la acest capitol. Media din regiune nu prezintă nici retorica propagandei Kremlinului, cea de „demilitarizare și denazificare a Ucrainei” – totul este lăsat pe seama canalelor rusești, care emit în regiune fără nicio restricție. Războiul este numit de aceste surse – „situația din Ucraina” atunci când sunt nevoite să mediatize subiecte conexe, cum ar fi, criza refugiaților sau închiderea frontirerei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean.

DIN CE SURSE SE INFORMEAZĂ LOCUITORII REGIUNII TRANSNISTRENE?

Echipa de la zonadesecuritate.md a mers să vadă opinia oamenilor din regiune: de unde aceștia se informează despre războiul din Ucraina, despre refugiații ucraineni și dacă pretinșii jurnaliștii locali nu vorbesc nimic la acest subiect. Oamenii recunosc: află despre război doar de la canalele rusești, în special de la emisiunea de propagandă – „60 de minute”.

PROPAGANDA – ELEMENT DE IZOLARE A LOCUITORILOR REGIUNII TRANSNISTRENE DE REALITĂȚI

Propaganda este și rămâne, cel puțin deocamdată, elementul de îndepărtare a locuitorilor regiunii transnistrene de cealaltă parte a Republici Moldova și de realiățile care au loc în întreaga lume, mai cu seamă cauzate de situația securității regionale. Ghenadie Ciorba, activist din stânga Nistrului, ce a fost în trecut pretins ministru al comunicațiilor la Tiraspol, responsabil de mass-media, ne-a povestit cum este creată bula informațională pentru locuitorii regiunii, așa încât Chișinăul e prezentat, artificial, drept un adevărat inamic.

„Este o dominație absolută a posturilor rusești. Potrivit (n.r. pretinsei) legi cu privire la telecomunicații, în Transnistria este obligatorie prezența gratuită în orice grilă a cinci posturi TV. Dintre care, Pervîii Prednistrovski – este canalul scopul căruia este popularizarea autorităților transnistrene și formarea imaginii inamicului în persoana Chișinăului. Existența Transnistriei este imposibilă fără existența unui inamic. Nu s-ar mai pune întrebarea de ce am fost creați. Ulterior, merg alte trei canale rusești, pritre care: ORT, Rossia 1 și canal de știri. De asemenea, este un canal TV ucrainean 1+1”, a mai declarat pentru  zonadesecuritate.md.

În același timp, Ciorba mai spune că interesul posturilor TV rusești există în partea stângă a Nistrului.

Ghenaide Ciorba, activist din stânga Nistrului: Acesta este principiul propagandei, spălarea creierului prin alternarea știrilor și talk-show-urilor cu emisiunile distractive și oamenii se cumpără. Acolo, mereu îi vezi pe Soloviov, Skabeeva. Ei spală creierii și în final avem ce avem.

Jurnalist Zona de Securiate: Cum putem deconecta acest buton?

Ghenaide Ciorba,a ctivist din stânga Nistrului: În primul rând, influențarea spațiului informațional în Transnistria e posibil doar în cazul reintegrării sau a influenței din afară. Cum ar fi prin televiziunea terestră, să se infiltreze în grila de emisie. Acest lucru e posibil, doar că nimeni nu se ocupă de asta.

Constatarea noastră, și confirmată de activistul din stânga Nistrului, Ghenadie Ciorba, este că la ziua de azi: canalale TV și posturile radio din regiune pot fi urmărite și, respectiv, ascultate și în localitățile aflate sub control constituțional. În timpul realizării materialului nostru, am surprins o secvență, atunci când eram în Varnița, raionul Anenii Noi, cum un post de radio din Federația Rusă transmite sfaturi pentru mobilizare în Ucraina.

MESAJ TRANSMIST DE POSTURILE DE RADIO RUSEȘTI PE TERITORIUL REPUBLICII MOLDOVA

Voi puteți să vă supărați pe președinte, miniștri, să vă adresați la Dumnezeu, apropos, nu cel mai bun lucru, dar nimeni nu-i va proteja pe apropiații voștri în locul vostru, de aceea pregătiți-vă de acest lucru (n.r. mobilizare) în cel mai corespunzător mod. Pregătiți-vă în fiecare minut liber, pregătiți-vă din toate punctele de vedere: instruire ăn comunicații, dotare și echipament. Cum exact să te pregătești: noi colaborăm cu diverse proiecte, cine va dori să treacă un curs de pregătire, se referă, în special, la cei mobilizați acum, vă vom ajuta în măsura posibilităților.

OAMENII DIN STÂNGA NISTRULUI, ÎNTR-O DISONANȚĂ COGNITIVĂ: SUNT ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI, DAR LA NIVEL DE MENTALITATE NU SUNT GATA SĂ DECLARE ACEST LUCRU

În opinia directorului executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, narativele cu care se operează în stânga Nistrului sunt manipulări fabricate de Kremlin și transmise pe canalele rusești, la care oamenii din regiunea stângă au acces non-stop.

„Respodenții sonadjului dvs. continuă se se informeze din sursele rusești de propagandă și acest lucru este unul grav. Și asta demonstrează că oamenii continuă să fie victimele manipulărilor informaționale și a propagandei Kremlinului în ceea ce privește acest război, dar și situația din lume. Bucură faptul că unii dintre respondenți tineri au spus că nu privesc televizorul și se informează din surse alternative, deci există șanse cu ei că se informează nu doar dintr-o singură sursă. Oamenii de vârsta a treia, din păcate, inclusiv cei care au răspuns la sondaj, în mare parte sunt adepții Kremlinului, justifică războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a mai subliniat Petru Macovei.
Petru Macovei
director executiv API

Gestionarea crizei refugiaților în stânga Nistrului și situația de pe câmpul de război din țara vecină sunt teme TABU, pentru că acest fapt ar reprezenta o reminiscență a Rusiei, este o depedență economică a regiunii față de Moscova, dar și la nivel de mentalitate, viziuni și valori, care sunt promovate în stânga Nistrului, explică directorul executiv API, Pentru Macovei.

„La fel s-a întâmplat și în Găgăuzia unde sunt programe internațioanle de suport pentru refugiații din Ucraina. Oamenii înțeleg  că Rusia este un stat agresor, însă presați de propganada oficială, de politicienii locali, de instituțiile media controlate de politicienii locali transmit un anumit mesaj: fiind un mesaj de omisiune, de tăcere față de aceste atrocități, oamenii sunt oarecum confuzi. Pe de o parte, ei sunt împotriva războiului, pe de altă parte nu percep cum ar putea ei să se propunțe contra Rusiei. Zeci de ani, propaganda rusă le-a insuflat că sunt parte a lumii ruse, că ei trebuie să fie de parte a Rusiei, indiferent de ce s-ar întâmpla și ei atunci au o disonanță cognitivă: ei ca oameni sunt împotriva războiului, interacționează cu oameni, îi ajută, au rude care se află în Ucraina și sunt victime directe ale acestor atrocități, dar la nivel de mentalitate ei nu sunt gata să se pronunțe categoric împotrivă. Sunt convins, că dacă printr-un miracol, mâine autoritățile separatiste de la Tirapsol se vor pronunța categor împotriva războiului și vor condamna Rusia pentru comportamentul în această regiune și ceilalți oameni ar face la fel, doar că este o mare problemă de leadersheep, antirsăboi, atât în regiunea transnistreană, cât și în cea găgăuză”, conchide Macovei pentru zonadesecuritate.md.

Cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului se află și-n continuare într-un vid informațional imens, constatările reies din așa-zisul tablou informațional proiectat de pretinsa presă de la Tiraspol. La nivel politic situația e la fel. Regimul de la Tiraspol nu și-a expus niciodată, de la invazia rusă în Ucraina, poziția față de această agresiune și despre cum este gestionată criza refugiaților ucraineni de dincolo de Nistru. Un exemplu elocvent a fost și cazul pretisnului ministru de externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev, aflat la Chișinău în fața jurnaliștilor de pe malul drept al Nistrului care a fost pus în situația în care să ofere o apreciere a celor ce se petrec deja de aproape un an de zile la hotar cu regiunea. Acesta, însă, a fost categoric în a nu pronunța cuvântul război, deși i-au fost adresate mai multe întrebări la acest subiect, de fiecare dată Ignatiev declara că nu poate comenta acest subiect. Putem concluziona prin faptul că, în tot acest timp regimul s-a vrut a fi perceput ca unul neutru față de agresiunea rusă. Refuzul, premeditat, al pretinsului ministru de externe din regiunea transnistreană, Vitalie Ignatiev de a pronunța cuvântul război și de a nu recunoaște că este cetățean la Ucrainei, a dat de înțeles fără loc de interpretare de partea cui este regiunea separatistă, susținută militar, politic și economic de către Federația Rusă, iar acest fapt denotă, încă o dată-n plus, starea de lucruri care persistă în partea stângă a Nistrului. Cât privește tabloul informațional din regiune: subiectele privind războiul din țara vecină și criza reugiaților rămân “mute și oarbe”, dar se apelează la sintagme cum ar fi: operațiune specială, situația din Ucraina sau acțiuni militare.