Răpirea polițiștilor de la Dubăsari ar fi fost o înscenare

Ion Țărnă

Răpirea polițiștilor de la Dubăsari ar fi fost o înscenare

Ion Țărnă, șeful Secției investigarea infracțiunilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Dubăsari, dar și Sergiu Croitoru, ofițer de investigații, care sunt vizați în mai multe cazuri de contrabandă, au fost ieri reținuți  timp ce se aflau pe teritoriul regiunii transnistrene a R.Moldova, de către colaboratorii MGB-ului transistrean. Totul însă ar fi fost o înscenare.

Inspectoratul General de Poliție anunță în această dimineață că cei doi angajați au revenit acasă. 

„În urma acțiunilor întreprinse de autorități, în special a conducerii MAI, IGP și a IP Dubăsari, colegii noștri au fost lăsați la libertate”, se mai menționează în mesajul IGP. postat pe cananlul de Telegram.

Vice-premierul pentru Reintegrare, Olga Cebotari a reacționat la cele întâmplate pe o rețe socială în care spunea: „condamn cu vehemență aceste acţiuni ale structurilor transnistrene. Imediat, după ce am fost informata despre incident, am sesizat autoritățile competente pentru a documenta situația și a clarifica reținerea cetățenilor Republicii Moldova.

Ion Mămăligîă, șeful SPIA, a declarat pentru Deschide.md că reținerea celor doi ar putea fi o provocare.

Ion MĂMĂLIGĂ – șef al SPIA |

„Cei doi sunt figuranți în mai multe cazuri de contrabandă, investigate de către ofițerii SPIA. Nu este exclus că ar putea fi vorba despre o provocare preconcepută de către ambele părți”.

Mai mulți angajați din cadrul Inspectoratului ne-au declarat că cei doi aveau o relație apropiată cu structurile anticonstituționale din stânga Nistrului și cel mai probabil reținerea ar fi fost înscenată. 

Potrivit șefului Serviciului Protecție Internă și Anticorupție în acest caz a fost demarată o anchetă internă pentru a fi stabilite toate circumstanțele.

Cine este Ion Țărnă

În luna martie curent, Țărnă a fost pus sub învinuire într-un dosar instrumentat de Procurorii Anticorupție, după ce ar fi primit 4000 de dolari de la persoane care aduceau ilegal, din regiunea transnistreană, țigări fără timbre de acciz. Pentru transportarea a 200 de cutii cu țigări erau făcute câte două-trei drumuri, lunar. În timpul investigării cazului Țărnă  ar fi fugit din Republica Moldova. După o lună, acesta ar fi fost reținut  la un punct de trecere a frontierei și în timpul controlului. După ce ar fi stat 48 de ore în izolatorul CNA, procurorii l-au eliberat.

Acesta a fost vizat într-o investigație jurnalistică în care se spune despre averi și interese ascunse ale acestuia. Ion Țărnă a indicat pentru anul 2020 un salariu de 147.005.16 de lei, iar soția sa, care lucrează la o companie de telecomunicații, a beneficiat de un venit în valoare de 413.369.00 de lei. 

Țărnă ar fi vândut un automobil cu 150 de mii de lei și ar fi obținut alocații pentru copil, în valoare de peste șapte mii de lei. Familia Țărnă este proprietar al 29 de terenuri agricole. Opt sunt obținute prin donație. Toate terenurile, evaluate la zero lei, se află în satul Mihălășeni, raionul Ocnița. 

Ion Țărnă și-ar fi procurat un depozit pe traseul Coșnița-Doroțcaia, la doi km distanță de regiunea separatistă, în care ar fi stocată marfă de contrabandă. 

Despre celălalt colaborator, Sergiu Croitoru, informații în spațiul public nu sunt.