Putin a anulat un decret privind politică externă rusă în care era menționată problema transnistreană. OPINII: Cu sau fără decretul anulat, Rusia nu ne respectă suveranitatea

Putin a anulat un decret privind politică externă rusă în care era menționată problema transnistreană. OPINII: Cu sau fără decretul anulat, Rusia nu ne respectă suveranitatea

Președintele rus Vladimir Putin și-a anulat Decretul din 7 mai 2012, privind politica externă a Rusiei. Acesta presupunea că Rusia se va apropia mai mult de Uniunea Europeană și SUA. Decretul, printre altele, mai exact un alineat din opt pagini, se referă la Republica Moldova – modalitățile de soluționare a conflictului transnistrean.

„Să continue participarea activă la căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistrie,” fragmentul privind Moldova.

Am solicitat opinia a doi analiști politici și a unui fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova pentru decodifica mesajul Kremlinului prin această decizie și dacă se referă direct la Moldova.

Anatol Țăranu, comentator politic, dar și fost ambasador în Rusia, consideră că această decizie ne vizează, deoarece în acest decret există  angajamentul Federației Ruse de a respecta suveranitatea și integritatea noastră teritorială.

„Rămâne de văzut cum vor proceda ei pe parcurs, dar este absolut evident că din punct de vedere juridic și politic, acum mâinile Mosocovei sunt dezlegate și pot în raport cu Republica Moldova să întreprindă pași și acțiuni pe care nu puteau să le activeze în condițiile când exista acest angajament, chiar dacă Rusia nu odată a demonstrat că angajamentele internaționale nu sunt pentru ei o frână serioasă.  Asta ar însemna în fond că Rusia pregătește terenul potențial pentru recunoașterea Transnistriei cu ulterioare ei anexare.”

Țăranu susține că în această situația Ministerul de Externe de la Chișinău trebuie să ceară cel puțin explicații, ulterior și anumite măsuri pe plan intern, dar și informațional.

Dionis Cenuşă, expert asociat la Centrul pentru Studii Est Europene este însă de părere că anularea decretului din 2012 nu are o legătură directă cu Moldova.

„Rusia se angajează să ne respecte suveranitatea în corespundere cu tratatul bilateral de prietenie care a fost reînnoit automat în 2021. Acest decret al lui Putin nu mai este actual când vine vorba despre relațiile cu Vestul în contextul situației din Ucraina. Dacă e să mergem pe logica celor care spun că gata Rusia nu mai respectă suveranitatea Moldovei, pentru că a anulat decretul, atunci ar reieși că Rusia abandonează Uniunea Euroasiatică, care este menționată în același decret. Cu sau fără decretul anulat, Rusia nu respecta suveranitatea Republicii Moldova.”

Cât ține de ipoteza despre o ulterioară recunoaștere a Transnistriei, aceasta în opinia lui Cenușă nu rezista unei evaluări riguroase a costurilor și beneficiilor pentru Rusia.

 

„Rusia nu are de câștigat nimic la moment dintr-o astfel de recunoaștere a regiunii, care din punct de vedere economic este total dependentă de Chișinău, iar pe partea de apărare este vulnerabilă în raport cu Ucraina. Înainte de a lansa orice ipoteza trebuie să ne uităm la costuri și beneficii.”

Fostul ambasador în Rusia a menționat și el despre acordul de prietenie dintre R. Moldova și F. Rusă, evidențiind punctul 5 ce presupune că niciuna dintre părți nu va susține separatismul pe teritoriile uneia din părți.

„Rusia constant a încălcat acest articol al acordului ceea ce vorbește despre faptul că Rusia nu pune preț pe acordurile internaționale la care este parte. Sigur că este un pas neprietenos, inclusiv față de Republica Moldova, ne mai vorbim despre alte state care sunt vizate în conceptul politicii externe,” a declarat Țăranu pentru Zona de Securitate.

L-am întrebat și pe analistul politic Ion Tăbârță cum a văzut el anularea acestui acord.

Ion Tăbârță: Federația Rusă de mult nu mai respectă niciun fel de angajamente.

Ceea ce a anunțat el este mai degrabă pentru consum intern, dar totodată pentru a-și legitimă, justifica anumite acțiuni eventuale. Rusia nu mai respectă dreptul internațional, nu respectă niciun fel de angajamente sau le interpretează selectiv așa cum îi convine de fapt. Dacă Republica Moldova va rezista sau nu depinde de reziliența statului nostru și de nimic altceva. Rusia vrea să impună un control sau să dețină controlul asupra Republicii Moldova, să aibă influență politică, dar deocamdată nu prea le-a reușit acest lucru și nu cred că un anumit articol din acest document îi va opri.

Poate face parte și din tactica lui Putin, de a panica societatea din Moldova, noi astăzi am asistat la acest discurs al lui Putin, a fost despre totul și despre nimic. Acolo nu este nimic esențial în afară de faptul că suspendă  activitatea din acel Acord privind armele convenționale. Rusia dacă va avea posibilitatea să ia sub control Republica Moldova, o va face. 

Jurnalist: Sunt discuții despre pregătirea terenului pentru o eventuală recunoaștere a regiunii transnistrene după modelul regiunilor din sud-estul Ucrainei?

Ion Tăbârță: O eventuală recunoaștere acum a regiunii… nu văd de ce ar face-o. Regiunea transnistreană este la modul practic o metodă de a avea control asupra întreg teritoriului Republicii Moldova. Aici îi trebuie cumva să creeze o anumită poveste și anume că, populația de aici este oprimată, să crească tensiunile. Trebuie să vedem cum vor evolua lucrurile, ei ca să recunoască Transnistria trebuie să creeze o poveste, deocamdată această poveste nu este.

Atât Țăranu cât și Tăbârță consideră că aceste acțiuni pot face parte din planurile Rusiei de a destabiliza și panica societatea din Republica Moldova. În opinia lui Țăranu relațiile Chișinău – Moscova sunt foarte tensionate acum, iar Kremlinul este chiar interesant ca Moldova să fie alterată și să stea în suspans.

Documentul anulat astăzi de Putin, mai vorbește despre „statul de drept în relațiile internaționale, dezvoltarea cooperării în cadrul diplomației multilaterale, inclusiv G20 și G8, uniunea vamală (care nu mai există) și mai face referire la „obiectivul strategic” în relațiile cu Uniunea Europeană – „crearea unui spațiu economic și uman unic de la Atlantic la Pacific”.

UPDATE: Poziția Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

VEZI ȘI: Chișinăul mizează pe Rusia în rezolvarea conflictului transnistrean și celebrează 20 de ani de prietenie, având trupe ruse de ocupație