Promo-LEX: Retragerea forțelor armate și respectarea drepturilor în regiunea transnistreană, subiecte prioritare ce ar trebui să fie în discursul Maiei Sandu la ONU

Promo-LEX: Retragerea forțelor armate și respectarea drepturilor în regiunea transnistreană, subiecte prioritare ce ar trebui să fie în discursul Maiei Sandu la ONU

În perioada 21-22 septembrie Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se va află într-o vizită oficială în or. New York, SUA unde va ține un discurs la tribuna Organizației Națiunilor Unite.

Nu este clar care ar fi problemele care vor fi abordate în acest discurs, Asociația Promo-LEX considerăm că problema respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană ar trebui să fie una prioritară. Asociația a făcut un APEL privind discursul președintei și a solcitat:

  • să insiste asupra respectării obligației de evacuare a muniției și militarilor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova;
  • să susțină public necesitatea executării Hotărârilor CtEDO privind violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană de către Federația Rusă;
  • să solicite Organizației Națiunilor Unite și Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU delegarea unui raportor special care să monitorizeze respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Astfel, considerăm imperios necesară insistarea asupra respectării angajamentelor internaționale asumate de Federația Rusă privind retragerea forțelor armate și a munițiilor de pe teritoriul țării. La fel discursul în fața ONU reprezintă o oportunitate de a cere respectarea Declarației Universale a Drepturilor Omului de către Federația Rusă cu referire la acest teritoriu care se află în deplinul său control.

Este important a se aminti în acest context despre numeroasele cazuri de omor, tortură, rele tratamente, înrolare forțată în structurile militare ilegale, aplicarea unei pseudo-justiții în regiunea transnistreană, toate realizate sub acordul tacit al autorităților Federației Ruse. Aceste concluzii reies din zecile de hotărâri și decizii emise de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care a constatat că Rusia este responsabilă de violarea drepturilor omului în această regiune.

Această responsabilitate pentru violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană survine ca urmare a controlului militar, economic și politic realizat de Federația Rusă asupra regimului de la Tiraspol. Ignorarea angajamentelor asumate de către Federația Rusă în fața comunității internaționale de a executa efectiv aceste Hotărâri denotă faptul că problema respectării drepturilor omului nu mai suferă amânare și urmează a fi ridicată la tribunele tuturor instituțiilor responsabile de monitorizarea drepturilor omului,” se arată în apel.

Miercuri, 22 septembrie, Sandu va susține în plenul Adunării Generale a ONU un discurs (ora estimativă – 13.00/20.00 ora Chișinăului). De asemenea, la New York, șefa statului va avea mai multe întrevederi bilaterale.