Terminalul vamal Căușeni, cele 4 camioane în care se află țigările aduse de Almavis din Emiratele Arabe Unite
Procurorii vor investiga schema deconspirată de Zona de Securitate, prin care un agent economic din stânga Nistrului ar fi adus în țară țigări de contrabandă
Cele patru camioane, încărcate ochi cu țigarete din Emiratele Arabe Unite, despre care Zona de Securitate a relatat într-o investigație jurnalistică în luna decembrie a anului 2021, au ajuns să fie investigate de procurorii PCCOCS.
Zona de Securitate a demonstrat cu probe video și documente cine și cum a orchestrat întreaga schemă, agentul economic fiind compania Almavis din stânga Nistrului care ar avea legături cu Firma SHERIFF.
Aceste camioane sunt în Republica Moldova din decembrie 2020 și au fost parte a unui dosar administrativ privind refuzul Serviciului Vamal (SV) de a le devama, fapt pentru care agentul economic a dat în judecată SV.
Când am realizat investigația am descoperit că țigările în sine nu au fost confiscate și erau ținute pe teritoriul postului vamal Căușeni doar sub supraveghere video și nu erau partea unui dosar penal.
INVESTIGAȚIE: Țigări din Emiratele Arabe spre Marea Britanie, via Tiraspol. VIDEO
Astăzi ofițerii subdiviziunilor specializate ale Serviciului Vamal și procurorii PCCOCS au anunțat că investighează schemă de contrabandă cu peste două milioane de pachete de țigări, în urma perchezițiilor la patru adrese din Căușeni, în ziua de miercuri, 9 februarie 2022.
În urma perchezițiilor, oamenii legii susțin că au ridicat cele patru mijloace de transport folosite la transportarea produselor din tutun. În dosar este vizat un agent economic din stânga Nistrului și un broker vamal, care a depus, în perioada 9-13 decembrie 2020, patru declarații vamale de import a țigărilor care conțin tutun cu filtru.
Procurorii au confirmat faptele expuse în investigația Zonei de Securitate că țigările erau transportate din Emiratele Arabe Unite, iar oamenii legii urmează să decidă abia acum asupra aplicării sechestrului pe produsele de tutun.
Potrivit datelor publicate de noi în decembrie, țigaretele din Emiratele Arabe au încăput în trei containere și au ponit pe mare spre portul maritim Chornomorsk din Odesa, unde au și fost confiscate de autoritățile ucrainene. Acestea aveau informații că țigările urmau să fie introduse ilegal pe piața din Uniunea Europeană. Destinația finală a trezit interesul Oficiului European de Luptă Antifraudă, cunoscut și ca OLAF. Această instituție s-a implicat în confiscarea produselor de tutun și a anunțat public, pe 9 iulie 2020, despre presupușii autori ai schemei.
„Autoritățile ucrainene au informat OLAF despre lotul asupra căruia erau suspiciuni că urma, în cele din urmă, să ajungă pe piața UE. Schema de contrabanda ar fi fost pusă la cale de o organizație criminală cu sediul în capitala transnistreană, Tiraspol, potrivit informațiilor disponibile”, >se menționează în comunicatul de presă al OLAF.
În Ucraina a fost pornită o anchetă penală care, însă, a dus nicăieri. Surse din cadrul anchetei ne-au declarat atunci, sub protecția anonimatului, că nu au reușit să ajungă la distrugerea țigărilor, din lipsă de probe, deoarece nu au primit un răspuns clar din partea Republicii Moldova că acestea țigările nu sunt conforme. Între timp acest agent economic a rămas si fără licență de import.
Nu a durat mult și țigările au intrat în Republica Moldova. Despre venirea lor s-ar fi știut din timp. Cel puțin, am aflat că OLAF a anunțat Serviciul Vamal încă din septembrie 2020 că în țară urmau să ajungă „3.455 de cutii de țigări de tip BUSINESS CLUB cu câte 34.550.000 de bucăți”. Chiar și așa, Procuratura Generală din Moldova nu au deschis niciun dosar penal pe acest caz (detalii aici). Într-un alt răspuns oficial, semnat de Igor TALMAZAN, directorul Serviciului Vamal, aflăm că, la data de 7 decembrie 2020, și Serviciul de Informare și Securitate i-a atenționat despre venirea unui lot de țigări care nu au imprimate avertismente de sănătate.
Almavis a dat în judecată servicul vamal că nu le-au fost devamate țigările și am aflat că, în mai 2021, Judecătoria Chișinău cu sediul Râșcani, a obligat Biroul Vamal Centru să emită acte administrative individuale cu privire la vămuirea mărfurilor importate de Almavis. Nefiind de acord cu decizia instanței, Serviciul Vamal a contestat cu Apel, iar următoarea ședință de judecată urmează să aibă loc pe 15 martie 2022.
INVESTIGAȚIE: Țigări din Emiratele Arabe spre Marea Britanie, via Tiraspol. VIDEO