Procurorii au trimis în judecată schema deconspirată de Zona de Securitate, prin care un agent economic din stânga Nistrului ar fi adus țigări de contrabandă

Terminalul vamal Căușeni, cele 4 camioane în care se află țigările aduse de Almavis din Emiratele Arabe Unite

Procurorii au trimis în judecată schema deconspirată de Zona de Securitate, prin care un agent economic din stânga Nistrului ar fi adus țigări de contrabandă

Cele patru camioane, încărcate ochi cu țigarete din Emiratele Arabe Unite, despre care Zona de Securitate a relatat într-o investigație jurnalistică în luna decembrie a anului 2021, au ajuns să fie investigate de procurorii PCCOCS în februarie 2022, iar astăzi au anunțat că dosarul a fost trimis în judecată.

Zona de Securitate a demonstrat cu probe video și documente cine și cum a orchestrat întreaga schemă, agentul economic e compania Almavis din stânga Nistrului care ar avea legături cu firma SHERIFF.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a companiei Almavis  care a introdus ilegal în țară, din Emiratele Arabe Unite, peste două milioane de pachete de țigări, în sumă de peste 7,7 milioane lei.

În cadrul urmăririi penale, sub conducerea PCCOCS, ofițerii Serviciului Vamal au confirmat faptele invesitgate de noi, mai exact că,  la importarea țigărilor, a fost folosită o licență care permitea introducerea în țară doar a produselor din tutun care aveau aplicate pe pachet timbre de acciză, pe când în cazul lotului capturat, pachetele nu erau timbrate.

Acum Almavis riscă amendă de până la 550.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea acesteia. Totodată, la solicitarea procurorilor PCCOCS, urmare a perchezițiilor din 9 februarie curent, în Căușeni, asupra lotului de țigări depistat și celor patru mijloace de transport folosite la transportarea tutunului a fost aplicat sechestru. Potrivit estimărilor, cap tractoarele cu remorci valorează peste 1,8 milioane lei.

Citește și: INVESTIGAȚIE: Țigări din Emiratele Arabe spre Marea Britanie, via Tiraspol. VIDEO

În privința brokerului vamal implicat, investigațiile penale continuă, timp în care atât acesta, cât și compania înregistrată în stânga Nistrului, se prevalează de prezumția nevinovăției.

Aceste camioane sunt în Republica Moldova din decembrie 2020 și au fost parte a unui dosar administrativ privind refuzul Serviciului Vamal (SV) de a le devama, fapt pentru care agentul economic a dat în judecată SV.

În perioada în care am realizat noi investigația (iunie-decembrie 2021) am descoperit că țigările nu au fost confiscate și erau ținute pe teritoriul postului vamal Căușeni doar sub supraveghere video și nu erau parte a unui dosar penal.