
Procesul de eliberare a deținuților politici din regiunea transnistreană, controversat
- Drepturile Omului Reintegrare
Irina Tabaranu
- 12/02/2025
Ieri, autoritățile au anunțat eliberarea cetățeanului moldovean Anton Malîșev din detenția transnistreană. La scurt timp, însă, acesta a fost reținut de polițiștii moldoveni pentru o infracțiune similară – trafic de droguri. În prezent, Malîșev se află închis la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.
Conform Inspectoratului General de Poliție, Malîșev era dat în căutare încă din 2021. Pe 20 mai 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat în absență la 8 ani de închisoare pentru deținerea și comercializarea de substanțe psihotrope. După ce a fugit în regiunea transnistreană, ar fi continuat să comită infracțiuni similare. În februarie 2023, a fost condamnat la 21 de ani de detenție în regiune pentru trafic de droguri.
Poliția moldovenească a declarat că eliberarea lui Malîșev este totuși importantă, deoarece a permis readucerea acestuia „în câmpul legal” și tragerea la răspundere pentru faptele sale.
Confuzie în comunicare
Anunțul privind eliberarea lui Malîșev a fost făcut inițial de Asociația Promo-LEX, care l-a prezentat ca pe un deținut politic eliberat. Ulterior, asociația a modificat comunicatul, iar avocatul Vadim Vieru a explicat situația:
Reacția autorităților
Inițial, Biroul Politici de Reintegrare a salutat eliberarea lui Malîșev, dar ulterior a retras comunicatul fără a-l republica. Totuși, Biroul a reiterat apelul către Tiraspol pentru eliberarea tuturor cetățenilor moldoveni condamnați ilegal în regiunea transnistreană:
„Reiterăm apelul nostru către Tiraspol de a răspunde solicitărilor privind eliberarea tuturor cetățenilor Republicii Moldova care continuă să fie deținuți ilegal în regiunea transnistreană, printre care: Mihail Ermurachi, Serghei Menzarari, Alexandru Dimov, Oleg Zaharov, Gheorghe Kuzmiciov, Valentin Pogorlețchii și Serghei Derebcinschi.”
Autoritățile de la Chișinău consideră că cei aproape 2.000 de deținuți din regiune au fost condamnați ilegal, întrucât procesele au fost desfășurate de structuri nerecunoscute, fără respectarea dreptului la un proces echitabil. Printre neregulii constate de CEDO în fiecare cauză legată de regiune se numără lipsa accesului la un avocat ales și imposibilitatea de a contesta deciziile. De exemplu, în stânga Nistrului practica de avocatură este strict reglementată de către regim, inculpatul nu are opțiuni de alege unul independent.
După această eliberare controversată, am primit mai multe mesaje de la persoane demne de încredere din regiune că, în prezent, unii deținuți, printre care Mihail Ermurachi, sunt supuși presiunilor de a depune cereri de grațiere către liderul separatist de la Tiraspol pentru a fi eliberați, procedura implică recunoașterea vinei.
Contextul negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol
Chișinăul a permis Tiraspolului să cumpere gaze naturale printr-o firmă din Ungaria, cu plățile efectuate de o companie din Dubai. Însă tranzitul gazelor prin teritoriul Republicii Moldova a fost condiționat de rezolvarea mai multor probleme, printre care:
- Eliberarea deținuților politici;
- Redeschiderea liceului moldovenesc din Râbnița;
- Menținerea postului public Moldova 1 în grila de emisie din regiune;
- Eliminarea posturilor de control instalate de regimul transnistrean în 2022.
Eliberarea lui Malîșesv a dus la compromiterea procesului de eliberare și a fost făcută intenționat de către Tiraspol susțin sursele noastre. Amintim că regimul nu recunoaște că în regiune sunt deținute persoane pe motive politice, anul trecut, Vitalie Ignatiev, negociatorul Tiraspolului in procesul de reglementare a conflictului declara că: Noi nu avem deținuți politici. Nu sunt gata să discut pe așa dimensiune. În Transnistria nu există deținuți politici. În Moldova situația este opusă. Nu voi comenta, dar trebuie să știți că, la noi, deținuții beneficiază de toate procedurile democratice.”
Cazul Ermurachi

În detenție ilegală se află în continuare zeci de deținuți politici, printre care cel mai în vârstă deținut, Mihail Ermurachi. Un bătrân din Tiraspol băgat la închisoare în 2023 pentru opiniile exprimate public. Ermurachi a început să fie persecutat în 2021. A reușit să rămână o perioadă în libertate, fiind condamnat inițial doar la achitarea unei amenzi. Dosarul lui a ajuns și în vizorul Departamentului de Stat al SUA, însă problemele lui Mihail Ermurachi au continuat, deoarece după aplicarea amenzii el a fost în imposibilitate să o achite. Astfel, structurile represive au inițiat comutarea pedepsei în privațiune de libertate. În cazul privării lui Mihail Ermurachi de libertate, sentința fiind pronunțată de același pretins „judecător” ce l-a condamnant pe Victor Pleșcanov – Pavel Garifianov.
Faptele incriminate celui mai în vârstă deținut de la Tiraspol vizează instigarea la ură interetnică, insultarea lui Krasnoselski, pe care l-a numit „marionetă”, și contestarea rolului misiunii rusești de pacificare de la Nistru. Acum, deținutului politic în etate îi este încălcat chiar și dreptul la corespondență. Scrisorile lui către Misiunea OSCE sunt întoarse, iar starea lui de sănătate este tot mai precară. Cazul Ermurachi este mai puțin cunoscut în spațiul public, deoarece familia lui s-a îndepărtat de el și a renunțat să mai lupte pentru eliberarea lui.
Un reportaj despre acest caz, în care este Ermurachi, a fost realizat de echipa noastră după prima condamnare, la achitarea unei amenzi, vedeți aici. Atunci acesta era un caz unic, de succes, însă în final acesta totuși a fost închis.