Problematica transnistreană, subiect de discuție cu reprezentantul lui Putin, ce vine mâine la Chișinău

Problematica transnistreană, subiect de discuție cu reprezentantul lui Putin, ce vine mâine la Chișinău

Șeful-adjunct al Administrației Președinției Federației Ruse va întreprinde miercuri o vizită de lucru în Republica Moldova. Dmitrii Kozak se va întâlni cu reprezentanții puterii de la Chișinău pentru a discuta temele prioritare ale agendei bilaterale moldo-ruse inclusiv subiectul transnistrean. Președintele țrăii, Maia Sandu, a anunțat că se va întâlni cu acesta împreună cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare Vladislav Kulminskii și  Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Pe 20 iulie, șefa statului, Maia Sandu, a spus că după instituirea noului Guvern ar putea fi organizată o întâlnire cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Printre subiectele discutate s-ar putea regăsi retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unui interviu pentru kommersant.ru.

Președintele rus, Vladimir Putin, l-a numit pe vicepremierul Dmitri Kozak drept reprezentant special al său pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu R. Moldova. Un decret în acest sens a fost semnat la șeful de la Kremlin la 12 iulie 2018.

Dmitri Kozak este autorul  planului de reglementare a conflictului transnistrean, din 2003, cunoscut drept „Memorandumul Kozak”. Acesta presupune constituirea unui stat moldovenesc federal asimetric și staționarea trupelor rusești pe teritoriul R. Moldova pentru încă 20 de ani (până în 2023). Planul stipula că viitoarea federație va avea un parlament bicameral: Camera reprezentanților (cu 71 de deputaţi) şi Senatul (cu 26 de senatori, dintre care 13 reprezentanți ai Republicii Moldova, 9 ai regiunii şi 4 ai Găgăuziei).

Se propunea ca limba de stat să fie „moldoveneasca, iar limba oficială pe întreg teritoriul republicii federative – limba rusă”, fără a se preciza care este diferența dintre limba de stat şi limba oficială.