Problema transnistreană, în vizorul UE. Serebrian, la Bruxelles: integrarea europeană și reintegrarea țării – două priorități naționale

Problema transnistreană, în vizorul UE. Serebrian, la Bruxelles: integrarea europeană și reintegrarea țării – două priorități naționale

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, și-a început ieri, 19 iulie, vizita de lucru la Bruxelles, Regatul Belgiei. O primă întâlnire vicepremierul a avut-o cu Josep Borrell, Vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

Vicepremierul Oleg Serebrian a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul acordat Republicii Moldova, inclusiv în procesul de reintegrare a țării, precum și în gestionarea problemei refugiaților ucraineni. „Statutul de țară-candidat pentru aderare la UE modifică și valențele dosarului transnistrean, solicită abordări noi ale acestuia. Chișinăul vede cele două procese – integrarea europeană și reintegrarea țării – drept două priorități naționale”, a subliniat Vicepremierul moldovean.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Biroul Politici de Reintegrare, vicepreședintele Comisiei Europene a reiterat disponibilitatea UE de a sprijini în continuare politic și economic Republica Moldova în procesul de reintegrare, încurajând, totodată, autoritățile să avanseze pe calea reformelor.

Josep Borrell a salutat vizita lui Oleg Serebrian pe pagina sa de pe Twitter în care și-a reafirmat sprijinul pentru țara noastră: „UE este alături de Moldova!”

Traducere: „Bună discuție cu vicepremierul pentru reintegrarea Republicii Moldova privind provocările și impactul situației regionale asupra eforturilor de consolidare a păcii.
Dialogul este cheia pentru a asigura unitatea.
UE este alături de Moldova!”

În dimineața zilei de azi oficialul moldovean a mers la Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), Directoratul General pentru Vecinătate și Extindere (DG NEAR) al Comisiei Europene. De asemenea, a participat la reuniunea Comitetului Politic și de Securitate al Consiliului UE (COPS).

Oleg Serebrian împreună cu Stefano Sannino

În discuție cu Secretarul General SEAE Stefano Sannino a fost analizată detaliat situația în procesul de reglementare transnistreană și impactul războiului din Ucraina asupra acestuia. Vicepremierul Oleg Serebrian a remarcat importanța sporirii treptate a rolului UE în procesul de soluționare, atât în plan politic cât și din punct de vedere al expertizei europene pe dosare sectoriale de actualitate.

Secretarul General Stefano Sannino a reiterat disponibilitatea UE de a contribui la consolidarea rezilienței Republicii Moldova în fața provocărilor, inclusiv prin sporirea cooperării în sfera securității și apărării.

La reuniunea Comitetului Politic și de Securitate al Consiliului UE (COPS) – organ responsabil de coordonarea subiectelor de politică externă și de securitate a Statelor Membre ale UE, vicepremierul a informat despre principalele tendințe în procesul de reglementare, confirmând atașamentul Republicii Moldova pentru reglementarea pașnică și cuprinzătoare a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Răspunzând la multiple întrebări ale reprezentanților statelor membre ale UE, Vicepremierul Oleg Serebrian a remarcat că, în pofida riscurilor sporite, situația pe teren rămâne stabilă. A fost exprimată speranța că procesul de reglementare va putea fi dinamizat, UE urmând să aibă un rol mai vizibil și influent. A fost remarcată și importanța monitorizării mai intense a derapajelor în domeniul drepturilor omului din regiunea transnistreană,” se arată în comunicatul Biroului.

Vicepremierul a mai discutat cu Michael Siebert, Directorul pentru Europa de Est și Asia Centrală din cadrul SEAE, dinamica în formatele existente de negocieri și perspectiva acestora.

  • La Bruxelles Serebrian se va mai  întâlni cu Maciej Popowski, director general al Direcției Generale pentru Vecinătate și Negocieri privind Extindere, cu care va discuta  despre perspectivele procesului de reglementare transnistreană în noul context regional și european.