Prin implicare, cetățenii din Boșcana – localitate din Zona de Securitate – ar vedea pe viu cum crește calitatea vieții în comună

Prin implicare, cetățenii din Boșcana – localitate din Zona de Securitate – ar vedea pe viu cum crește calitatea vieții în comună

Amenajarea unui teren de joacă la marginea comunei Boșcana, raionul Criuleni, și construcția unui parc lângă un obiectiv de importanță locală – Fântâna cu apă burcută. Sunt doar câteva dintre acțiunile comunei care vor fi puse în aplicare datorită bugetării participative – un proiect invoativ pentru Boșcana.

SVETLANA BORȘ, secretarul Coaliției Locale pentru transparență bugetară din Boșcana

Este un teren nu prea mare, de aproximativ 10 ari de pământ, dar terenul este oarecum securizat față de traseul central, din vecinătate, pentru că trotuarul desparte. Aici se poate de amenajat și un scrânciob, și o nisipieră, și bănci pentru odihnă. Acest mic teren de joacă va fi continuat cu un loc unde copii s-ar juca, mamele s-ar odihni, buneii ar citi o carte, un loc unde omul s-ar simți bine. Ar simți cum vede pe viu cum crește calitatea vieții în comună.

Tot cetățenii au propus, dacă facem aici un parc și un teren de joacă pentru copii. Cu timpul amenajăm și fântâna. Atunci când se va face la noi următoare ediție a Festivalului local Prăjițel Moldovenesc, anume de aici să pornească Parada Portului Popular până la Casa de Cultură.

ALIONA VÎNTU, membră a Coaliției Locale pentru transparență bugetară din Boșcana

Noi, aici la nivel de vecini, putem discuta o prblemă, o necesitate a noastră, ulterior o punem pe farfuria administrației publice locale și tot noi, cetățenii trebuie să găsim și soluția, dar această soluție este scrierea unui proiect. Cum putem să o rezolvăm? Uitați-vă: administrația publică locală ne dă un pic, noi cetățenii cu un pic și amenajăm această fântână, de exemplu.

Din luna iunie a acestui an, în comuna Boșcana, raionul Criuleni au început acțiunile practice privind realizarea ideilor. Au fost organizate adunările de cartier, unde au fost identificate anumite idei ce pot fi puse în aplicare, atât din banii proprii, cât și din finanțele publice. Astfel, au fost alocate 10 mii de lei pentru amenajarea unui teren de joacă. Banii vor fi cheltuiți în luna noiembrie.

SVETLANA BORȘ, secretarul Coaliției Locale pentru transparență bugetară din Boșcana

Cetățenii vor fi stăpâni pe acești bani. Îi vor gestiona din proprie inițiativă, vor ști cum se consumă un ban public și vor face acest lucru spre binele tuturor. Desigur e important ca aceste produse în urma proiectelor să fie spre uzul a cât mai multor beneficiari.

SVETLANA RACUL, primarul comunei Boșcana, raionul Criuleni

Noi am văzut problema aceasta datorită lor, pentru că ne gândeam unde să plasăm acest teren de joacă pentru copii. Dar iată prin implicarea lor s-a găsit și locul – un parc destul de măricel. Dacă comunitatea s-ar implica și satul ar fi mai curat, mai amenajat și mai păstrat.

Precizăm că, în perioada august-septembrie 2020, cinci primării partenere din Zona de Securitate, printre care cea din comuna Boșcana, Criuleni, au semnat Memorandumuri de colaborarea în cadrul proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”. Documentul este valabil doi ani și prevede sprijinul reciproc pentru sporirea participării cetățenilor și reprezentanților societății civile în procesul bugetar.