Primul portal media dedicat zonei de securitate și regiunii transnistrene: Zonadesecuritate.md

Primul portal media dedicat zonei de securitate și regiunii transnistrene: Zonadesecuritate.md

Astăzi, lansăm prima platformă media din Republica Moldova menită să reflecte situația din Zona de Securitate și regiunea transnistreană. Portalul cu denumirea, Zonadesecuritate.md, va fi o sursă de informare obiectivă, independentă și echidistantă. În premieră pentru Republica Moldova pe platformă a fost realizată și o hartă interactivă. Aici veți găsi posturile misiunii pacificatoare care sunt parte componentă a Zonei de Securitate.

Pe hartă sunt inserate și lista posturilor instalate unilateral de către Tiraspol în perioada pandemie. Ulterior va fi completată și cu posturile instalate anterior. De asemenea, a fost introdus un mecanism de alertă în situația abuzurilor și incendentelor din ZS.

Echipa

Fondatorii instituției media sunt jurnaliștii Irina Tabaranu și Vitalie Guțu.

Vitalie Guțu, Irina Tabaranu
Fondatorii platformei: Vitalie Guțu, Irina Tabaranu

Aici vor fi abordate problemele oamenilor și autorităților din zona dintre malul drept și stâng al râului Nistru.

„Va fi mediatizată și monitorizată situația respectării drepturilor omului din Zonă, dar și regiunea transnistreană, unde locuiesc peste 250 de mii de cetățeni moldoveni. Suntem focusați pe localităţile limitrofe de pe malul stâng şi drept al Nistrului, dar vom asigura și o punte între administrațiile publice locale de nivelul III, II cu cele centrale”, susține Vitalie Guțu, cofonadatorul platformei.

Pe site-ul zonadesecuritate.md veți găsi diverse materiale jurnalistice: documentare video, interviuri, reportaje, fotoreportaje, storytellinguri, analize și podcasturi.

„Ne propunem să devenim vocea oamenilor din această regiune. Scopul nostru e să mediatizăm și sensibilizăm opinia publică privind probelemele cu care se confruntă aceștia. Harta pe care am realizat-o vine să arate și celor care, din fericire trăiesc  mai departe de această zonă și nu sunt atît de mult afectați,  astfel încât să conștientizeze  că problema există.  Ea trebuie soluționată! Din păcate, în tot acest timp, situația din regiune nu  a fost pe masura necesităților mediatizată. ZdS.md vine să repare această probelmă”, a declarat Irina Tabaranu, cofondatoarea zonadesecuritate.md.

Platforma media este creată de A.O. Academia de Creație și Inovații Mediatice în cadrul proiectului „Zona de Securitate, în alertă 24/24”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a echipei zonadesecuritate.md și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

logo jos ue kas