Primul „extremist”: Boris Babaian a fost închis, timp de un an, de regimul de la Tiraspol pentru o postare pe Viber

Primul „extremist”: Boris Babaian a fost închis, timp de un an, de regimul de la Tiraspol pentru o postare pe Viber

Boris Babaian este prima persoană condamnată în stânga Nistrului ca urmare a adoptării așa-numitei Strategii de combatere a extremismului, inițiată de Vadim Krasnoselski, din dorința de a proteja republica fantomă. La mai bine de o lună de la intrarea în vigoare a pretinsului document, mai exact pe 28 aprilie 2020, Boris a fost arestat în propria locuință, fiind suspectat de mai multe pretinse infracțiuni grave la adresa „statalității” nistrene. Infracțiuni ce se pliau “perfect” sub pretinsa strategie.

„Nu am avut eu legături cu puterea, eu sunt în afara politicii. Eu niciodată nu m-am ocupat cu politică și nici nu am avut în plan să o fac. Eu am studii superioare în agricultură. Eu să spunem a;a, sunt un sudor destul de bun, în cele din urmă eu continui să mă ocup cu știința. Mă ocup cu știința, dar știi cum să te ocupi cu cercetarea este mai mult voluntariat, să te întreții din această activitate e imposibil,” ne-a spus Boris.

La finele anului 2019, Boris a mers în străinătate pentru a câștiga mai mulți bani ce i-ar permite continuarea activității de cercetare și în cele din urmă să înceapă studiile de doctorat la care visează bărbatul. S-a întors în martie, când a început pandemia. Boris Babaian este angajat al Institutului Transnistrean de Cercetări Ştiinţifice în Agricultură.

„Pe fonul adoptării unor restricții de către administrație, eu a scris o postare pe canalul de Viber- Transnistria (⁨ПРИДНЕСТРОВЬЕ⁩), unul critic, în legătură cu ceea că: „dacă cei aflați la conducere nu vor lua decizii gândite pot duce la urmări destul de grave”. Adică, ipoteza, urmările posibile și soluțiile. Adică decizii gândite, pentru ca oamenii să cunoască ce trebuie să facă în perioada pandemică. Scurt și clar.”

Postări similare, ce țin de restricțiile pandemice, pot fi întâlnite cu miile pe toate grupurile de pe orice rețea socială, scrise de oamenii din întreaga lume. Mesajul scris de Boris, fără a se ascunde sub anonimat, cu pseudonim sau cu fotografii simbol s-a finalizat însă cu arestării în stilul anilor 37. Dimineața devreme, cu ajutorul vecinilor și fără citarea unor drepturi elementare.

Mesajul postat de Boris și pe baza căruia a fost închis

„Dacă noi trăim într-o societate democratică, deci am dreptul să mă expun, da?! Opinia mea poate fi diferită, deoarece eu am dreptul la propria viziune cum nu ar fi, eu nu sunt obligat să iubesc pe cineva la ordinul cuiva, am dreptul să fiu indiferent, am dreptul și să urăsc pe cineva, până când asta nu duce la încălcarea legilor, adică, nu are nimeni de suferit din urma declarațiilor mele și a.ș.m.d. Eu mi-am exprimat emoțiile, pentru prima oară, dacă sincer eu și-am uitat de acea postare. Au făcut percheziții și pe 28 aprilie 2020, eu am fost arestat fiind bănuit de extremism, în baza unei expertize lingvistice desfășurate de un filolog de la Universitatea din Tiraspol – Krivoshapova. Cel mai amuzant în această situație,  11:48 11:55 în protocol era indicat că eu aș fi avut chemări extremiste, reiese că eu am fost arestat pentru că eu posibil am săvârșit o infracțiune, adică „posibil el a făcut o ilegalitate, noi o să-l arestăm și ulterior o să ne lămurim a făcut el sau nu, super democrația în acțiune,” spune zâmbind Boris.

În toate dosarele ce țin de acțiuni extremiste este solicitată opinia singurului pretins expert în regiune ce poate depista într-un text instigări la acțiuni extremiste. Natalia Krivoshapova, profesoară la Universitatea din regiune. Expertiza ei nu a fost unică pe caz, avocatul lui Boris a reușit să obțină și una din Federația Rusă care este diametrală celei emise de Krivoshapova.

S-a luat de o singură frază, era o întrebare retorică: „vreți proteste, o să le obțineți dacă nu veți gândi cu capul!”

Ei s-au încumetat să îmi incrimineze chemări la revoluții înarmate, puci, crearea unor formațiuni militare ilegale, infracțiuni împotriva constituției și statalității PMR. Eu citez din punctele incriminate și toate acestea au fost găsite pe minunatul nostru expert. În ghilimele.”

Natalia Krivoshapova, profesoară la Universitatea din Tiraspol. Este expert lingvistic în toate dosarele ce țin de extremism

Pavel CAZACU, avocat Promo-LEX: „Libertatea de exprimare nu este un drept absolut, toată lumea cunoaște. Da, el poate fi limitat poate fi restricționat, insultele pot fi pedepsite, discursul la ură poate fi pedepsit, discursul lui Boris se încadrează în aceste limite. Cel mai interesant că pe cauza lui a fost dispusă o expertiză din Federația Rusă,  de obicei o astfel de expertiză nu sunt acceptate la Tiraspol pentru că ei spun că noi avem instituția noastră pe interior nu avem nevoie de influență. Pe acest dosar există o astfel de expertiză concluzia este că nu există o incitare la extremism.”

Boris BABAIAN: „Eu înțeleg că colaboratorii MGB-ului doreau cu tot dinadinsul să găsească, ceva mi-au fost confiscate toate telefoanele, un stick, mi-a fost luat și registratorul video de acasă. Ei își doreau foarte tare să găsească ceva mai mult, au verificat și conturile mele bancare în speranța că vor găsi bani de undeva”.

Condițiile inumane din izolatorul din Tiraspol

Perioada de detenție a fost foarte dificilă, mărturisește Boris. Anterior, a avut mai multe probleme de sănătate, care doar s-au agravat pe perioada anului în care a fost privat de libertate. Amintirile din închisoare sunt atât de amare încât, acesta are intenția de a le transcrie, în viitor, într-o carte.

„Am stat încă 2 luni jumătate într-o cameră singulară, fără radio, fără televizor. În primele săptămâni nici să fierb apa nu am avut posibilitatea. Este o metodă de a pune presiune.

Omului îi este greu să stea singur, fără ferestre, în plus că pereții nu sunt de culoarea albă, lumina este aprinsă 24/24, pereții sunt de un albastru insuportabil, acolo totul e vopsit în așa culori de parcă totul e intenționat, de cea mai proastă calitate și le combină cu deșeuri, nimic nu e în ordine. Totul e asimetric chiar și în duș intri, lumină nu e, robinetul e defectat, undeva curge, undeva ceva nu funcționează. 

Din lenjerie de pat omul are doar o saltea din vată, cu boțuri cât pumnul, și o plapumă din lână. Atât. Tu ești în hainele în care ai fost reținut.”

În timpul detenției Boris a scris mai multe poezii și chiar a început un comics. 

Dovadă a existenței problemelor de sănătate pe durata detenției este internarea lui Boris în unitatea spitalicească din incinta izolatorului înainte de eliberare. Totodată acesta a documentat în scris condițiile de încarcerare și starea de sănătate în acea perioadă.

„În prima perioadă ei clarificau dacă mă pot deține în așa condiții, luând în considerare starea mea de sănătate. Am avut accident vascular cerebral, desigur au constat că se poate, deși medicamentele mi s-au terminat foarte repede, o perioadă lungă nu mi le puteau transmite, deoarece nu aveam legătură cu lumea externă. Îmi era interzis totul: apelurile telefonice, întâlnirile. Cunoscuții mei și rudele mult timp nici nu cunoșteau unde mă aflu,” constată Boris.

Avocatul Asociației Promo-LEX spune că sistem medical din închisorile din stânga Nistrului nu poate, acorda sau oferi o asistență medicală calificată acestor deținuți. „Situația lui Boris este una clasică sau foarte reprezentativă pentru situații de acest gen, când el având probleme anterioare, sistemul medical de acolo nu i-au putut oferi o asistență care să mențină situația actuală sau cel puțin să nu lase să agraveze.”

Mediul online – unica platformă pentru gândirea critică

Ancheta a durat o jumătate de an, după care încă o jumătate de an – au fost ședințele de judecată. Din dosar, Boris a aflat că de fapt el ar face parte dintr-o grupare criminală, făcând referi la chatul de pe viber unde a scris postarea. Împreună cu el a mai fost arestată o femeie, care este membru al chatului, dar cu care nu s-a văzut niciodată și nici nu a comunicat vreodată. Femeia ar fi avut rolul de a plasa zilnic horoscopul. Aceasta ar fi fost nevoită să recunoască vina și a primit în cele din urmă o amendă. Metoda respectivă de a comunica pe chat-uri și rețele sociale, în stânga Nistrului devine tot mai populară, doar așa oamenii mai pot să-și exprime gândurile și atitudinile critice, mai spune Boris.

Boris BABAIAN, condamnat ilegal pentru fapte extremiste în stânga Nistrului, locuitor al or. Tiraspol

„Una e atunci când te uiți la cele două canale de televiziune din regiune și ambele strigă: „Mulțumim tovarășuluii Stalin pentru copilăria frumoasă”, că totul e bine și frumos și gata altceva nu mai vezi acolo. E altceva atunci când mai vezi și o opinie critică sau din altă lumină. 

Au apărut foarte mulți oameni care militează pentru reunirea cu Republica Moldova, statul pmr a apărut pe fonul valului de patriotism cu 30 de ani în urmă și pe o prostie mare din 1992. Fiți de acord că într-adevăr e prostie când frații împușcă unul în altul, o greșeală criminală. După asta oamenii au trăit în regiune cu gândul că noi apărăm  independența noastră de naționaliști, ulterior a părut o nouă idee unirea cu Rusia. Haideți să ne uităm limpede la situație și să spunem lucrurilor pe nume, este așa o glumă între gemenii siamezi, „dragule noi nu putem fugi unul de altul, suntem fund în fund.” Noi nu putem fugi unii de alții, noi suntem un popor.” 

Potrivit jurisprudenței CEDO și legislației naționale, libertatea de exprimare nu este absolută, iar pentru depășirea acestuia se presupune pedeapsă până la privarea de libertate, însă această încălcare trebuie să fie demonstrată într-un proces echitabil, fapt imposibil în regiunea transnistreană. Asta deoarece, CEDO a declarat în nenumărate decizii sistemul justițiar din regiune drept ilegal.

Boris a avut un discurs pe care îl putem numi socio-economic, pentru că a fost în contextul restricțiilor aplicate de regimul de la Tiraspol nu a contestat să spunem așa, statalitatea regimului de la Tiraspol, nu, el a contestat, sau a avut un discurs, cum oamenii locuiesc, cum oamenii se descurcă inclusiv în pandemie și nici măcar acest discurs socio-economic nu a putut fi acceptat de cei de la Tiraspol. Cei de la Tiraspol au nevoie de un comportament loial nu au nevoie de oameni care să aibă o voce să fie vocali.”

Pavel CAZACU, avocat Promo-LEX

Boris ne-a mărturist că după a treia ședință de judecată când  deja a fost condamnat să plătească o amendă de circa 500 de euro și au decis să-l elibereze în sala de judecată, l-au întrebat dacă va contesta decizia.

 „Eu le-am răspuns: eu cu hotărârea nu sunt de acord, eu vreau să ies la libertate. Nu voi contesta deoarece nu văd sens în această acțiune – nu ai cu cine discuta. Eu sunt de părere, e doar părea mea, că în regiunea transnistreană justiție nu este, de aceea să mă lupt pentru a obține dreptate acolo unde nu este justiție eu consider în plus.”

Colaboratorii structurilor ilegale de forță i-au propus lui Boris, la fel ca și celeilalte persoane arestate pentru textele postate în grupul de viber, să recunoască vina în schimbul eliberăii.

Boris BABAIAN:

Eu nu am recunoscut și nu voi recunoaște niciodată. Eu eram gata să stau în detenție nevinovat, decât să fiu în libertate vinovat, deoarece, bine, eu sunt primul om care a stat închis pentru exprimarea opiniilor, și prin exemplul meu eu nu am vrut să spun oamenilor să fie atenți, tăceți din gură, eu am vrut prin comportamentul meu acolo ca astfel de condamnări să nu mai fie.

Eu doar aș vrea ca oamenii să trăiască liber, să aibă posibilitatea să se gândească la viitor.

Eu nu sunt extremist, eu sunt doar un om cu un alt punct de vedere la care eu, repet, am dreptul!

 

Autor: Irina Tabaranu
Imagine: Eugen Sîrf
Producător:Vitalie Guțu